Aborcja i eutanazja. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Aborcja i eutanazja.

Aborcja i eutanazja.
Autor Wiadomość

martucha1231 
Pogromca postów
:)

Wysłany: 2010-01-30, 23:04   

ojzu napisał/a:
Czyli wprowadzenie eutanazji miałoby zrewolucjonizować także etykę lekarską ?

Bez przesady z tym zrewolucjonizowaniem ale w pewnym stopniu napewno tak.

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-01-30, 23:10   

martucha1231 napisał/a:
Bez przesady z tym zrewolucjonizowaniem ale w pewnym stopniu napewno tak.
No to raczej radykalna odmiana, skoro zobowiązują się do ratowania życia. Zabijanie słabych psychicznie staruchów ,po to, żeby się "nie męczyli" raczej jest z nią niezgodne. Swoją drogą zawsze myślałem, że ten opis stosuje się u cierpiących zwierząt i że nigdy nie będzie się w ten sposób mówiło o ludziach.

stewie 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-01-30, 23:11   

zawsze można się do Szwajcarji wybrać, tam eutanazja jest legalna

ta_mloda_panna 
Mega wymiatacz

Imię: Jusia :)

Wysłany: 2010-01-30, 23:31   

W zeszłym tygodniu na religii oglądaliśmy film o eutanazji. Szczerze powiedziawszy porządnie mną to wstrząsnęło. Było wiele statystyk, chyba było coś takiego, że w Holandii 90% starszych ludzi przebywających w szpitalach poddaje się eutanazji bez ich zgody. Podano też wiele innych zaskakujących wyników, których nie pamiętam. Dla mnie eutanazja bez zgody pacjenta jest zabójstwem. Po prostu zbrodnia. A człowiek podejmujący taką decyzję jest samobójcą. Nie da się ukryć...
Co do aborcji to jestem w 99,999% przeciwna. Jednak istnieją naprawdę wybitne przypadki, np. do ciąży doszło przez gwałt, zagraża ona życiu matki i dziecka...

TQIT 
VIP
Buu.

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-01-31, 08:19   

ta_mloda_panna napisał/a:
Co do aborcji to jestem w 99,999% przeciwna. Jednak istnieją naprawdę wybitne przypadki, np. do ciąży doszło przez gwałt, zagraża ona życiu matki i dziecka...

Tak, i to na pewno jest 0,001%

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-01-31, 16:04   

Stworzyć odpowiednią grupę składającą się z lekarzy i etyków, którzy by podejmowali decyzje o ew. eutanazji. Oczywiście z porozumieniem wraz rodziną pacjenta. Bowiem nie wszyscy etycy są przeciwko eutanazji w skrajnych przypadkach gdzie wiadomo, że człowiek nie wybudzi się, nie wyjdzie, mózg uszkodzony raz nie wróci do poprzedniej 'formy' i uszkodzenia przeważnie są nieodwracalne. A podtrzymywanie życia dzięki rurce tylko, karmieniu dożylnie lub sonda mija się z celem, takie trzymanie człowieka na świecie - na siłę. I życie nadzieją, że on się obudzi i wstanie i pójdzie.
A jeszcze bardziej do eutanazji przekonała mnie śmierć bliskiej osoby z rodziny. Ból, cierpienie, leżenie w bezruchu i czekanie na śmierć, która i tak przyjdzie, bo to pewne przy takiej chorobie. Nie warte takie życie, lepiej zakończyć je szybciej.
Lub też wprowadzić to co jest powszechne już w USA, Holandii, Australii i jeszcze w kilku państwach, osoba podpisuje dokument, że w razie zatrzymania krążenia, funkcji życiowych nie podejmować czynności reanimacyjnych (DNR) - takie rozwiązanie najlepsze.

Constantine 
Pogromca postów
Odszedł.

Wysłany: 2010-02-11, 22:06   

alpen. 
Pogromca postów
małe duże dziewczę.

Imię: Klaudia.

Wysłany: 2010-02-12, 18:50   

To bardzo trudny temat i ciężko uogólniać. Każdy przypadek jest inny. Więc nie opowiem się jednoznacznie.

WhoYou 
User
Arcik

Imię: Felicjan

Wysłany: 2010-02-18, 14:11   

Ja jestem przeciwny eutanazji.Z prostego powodu.Bardzo bliska mi osoba choruje na serce i nie ma szans na wyleczenie.Jak można odebrać takiej osobie życie?Dlaczego człowiek ma decydować o życiu innych?Takie samo zdanie mam na temat aborcji i karze śmierci.
ta_mloda_panna napisał/a:
w Holandii 90% starszych ludzi przebywających w szpitalach poddaje się eutanazji bez ich zgody.

Ludzie,którzy potrafią zrobić coś takiego nie mają sumienia.Tak,najlepiej poddajmy eutanazji wszystkich sparaliżowanych,bo nie są nam do niczego potrzebni.To nieprawda!A Jaś Mela,Stephen William Hawking?Oni zdobyli więcej,niż niejeden sprawny fizycznie.Każdy ma prawo do życia.

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-02-18, 15:19   

WhoYou napisał/a:
Z prostego powodu.Bardzo bliska mi osoba choruje na serce i nie ma szans na wyleczenie.Jak można odebrać takiej osobie życie?Dlaczego człowiek ma decydować o życiu innych?

Przecież tu nie chodzi o odebranie komuś życia bez jego zgody. Ale dać wolną wolę osobie, która chce zakończyć swoje życie. Życie jest obowiązkiem ? nie jest. I każdy człowiek ma prawo wyboru czy chce żyć czy nie.
Obejrzyj sobie film "W stronę morza" - wtedy może zrozumiesz eutanazje na żądanie, na prawo wyboru. Człowiek nie jest przywiązany do życia jak do krzesła, że ma żyć, ma istnieć.

[ Dodano: 2010-02-18, 15:21 ]
WhoYou napisał/a:
!A Jaś Mela

Hm. Z tego co się orientuje ten chłopak nie cierpi na żadną chorobą, nie umiera. A to, że mu się tak udało - miał farta i tyle. Nie każdy ma takie szczęście jak on dostał. Teraz oceniasz to przez pryzmat jego, ale jemu się udało - szczęście, nie każdy takie ma.
Zresztą mowa tutaj o osobach sparaliżowanych, on chodzić może, oddychać może, jeść może.

WhoYou 
User
Arcik

Imię: Felicjan

Wysłany: 2010-02-18, 18:17   

Mizantrop napisał/a:
A to, że mu się tak udało - miał farta i tyle.

Nie można nazwać tego 'zwykłym szczęściem',to nie jest 6 w totka.Chłopak był zdeterminowany,kosztowało go to wiele wysiłku.Podałem po prostu przykład.On się nie poddał,mimo że mógł,bo przecież miał do tego prawo.Wielu takiej traumy by nie wytrzymało.

Mizantrop napisał/a:
Ale dać wolną wolę osobie, która chce zakończyć swoje życie. Życie jest obowiązkiem ? nie jest. I każdy człowiek ma prawo wyboru czy chce żyć czy nie.

Oczywiście,ale to zależy od sytuacji.Wiele osób,pod wpływem chwili nie wie co mówi.Życie jest naprawdę bardzo cenne,a przez wypowiedzenie jednego słowa można je po prostu stracić.To jednak nie zmienia faktu,że istnieją przypadki krytyczne,ale według mnie należy walczyć do samego końca.

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-02-18, 18:41   

WhoYou napisał/a:
Nie można nazwać tego 'zwykłym szczęściem',to nie jest 6 w totka

Właśnie dla niego to była jak 6 w totka. Gdyby nie to, że został wzięty pod skrzydła fundacji TVN nie jesteś sam, gdyby nie to, że została mu zaoferowana pomoc, wyprawa na biegun, to zapewne nie pałał by tak uśmiechem, szczęściem. Nic dziwnego, że jest szczęśliwy i chce mu się żyć, komu by się nie chciało ? każdy by chciał takiego życia. Osiągać coś, czego mało osób osiągnęło. I to jest właśnie ta 6 w totka.
Nie twierdze, że gdyby nie to, to żądał by eutanazji, bo nie miał do tego powodu większego, z punktu medycznego oczywiście. Bo otrzymawszy protezę mógł wrócić do normalnego życia, takiego jak każdy człowiek.
A jest wiele osób, które mają gorsze przygody w życiu, tracą obydwie kończyny górne, dolne i żyją, a nie mają takiego szczęścia - 6 w totka jak on.

WhoYou napisał/a:
Oczywiście,ale to zależy od sytuacji.Wiele osób,pod wpływem chwili nie wie co mówi.Życie jest naprawdę bardzo cenne,a przez wypowiedzenie jednego słowa można je po prostu stracić.To jednak nie zmienia faktu,że istnieją przypadki krytyczne,ale według mnie należy walczyć do samego końca.

Hm. Po wpływem chwili ? ktoś kto jest w pełni sił umysłowych, a od nastu lat leży w łóżku, bo jest sparaliżowany, raczej nie podejmuję takiej decyzji ot tak, pod wpływem chwili. Co to za życie, które polega tylko na leżeniu ? nawet zjeść samodzielnie nie możesz, załatwić potrzeb fizjologicznych. Jest uwięzionym, zdany na innych ludzi, jest się ciężarem dla nich.
I takim ludziom, którzy tak egzystują powinno się dać możliwość wyboru.

Bard_Zerald 
Pogromca postów
Forumowy Bard

Imię: Jakub

Wysłany: 2010-02-18, 19:10   

Mizantrop napisał/a:
Hm. Po wpływem chwili ? ktoś kto jest w pełni sił umysłowych, a od nastu lat leży w łóżku, bo jest sparaliżowany, raczej nie podejmuję takiej decyzji ot tak, pod wpływem chwili. Co to za życie, które polega tylko na leżeniu ? nawet zjeść samodzielnie nie możesz, załatwić potrzeb fizjologicznych. Jest uwięzionym, zdany na innych ludzi, jest się ciężarem dla nich.
I takim ludziom, którzy tak egzystują powinno się dać możliwość wyboru.

Dokładnie. Jakbym był w takiej sytuacji, albo dowiedziałbym się że mam przez jakiś czas żyć w totalnych męczarniach bym sobie skrócił cierpienia. A to że każą się ludzią męczyć jest chore.

Tak swoją drogą to aborcja i eutanazja są robione w polsce nielegalnie, przez co kto wie czy jakieś ruskie mafie czy inne gówno nie rośnie przez to w siłę. Ogólnie lepiej to zalegalizować niż walczyć z robieniem tego nielegalnie, bo i tak się nie wygra.

WhoYou napisał/a:
ale według mnie należy walczyć do samego końca.

To sobie walcz, nikt ci nie zabrania. Ale jak masz 80% że umrzesz, w dodatku będziesz się musiał męczyć mocno, to ciekawe czy dalej byś chciał. Łatwiej tak mówić jak nie jest się w takiej ujowej sytuacji.

alpen. napisał/a:
To bardzo trudny temat i ciężko uogólniać. Każdy przypadek jest inny. Więc nie opowiem się jednoznacznie.

Constantine, a ten twój obrazek był słitaśny, ale zauważ że taki wczesny płód jest jak roślinka.
Bo nie ma więcej wilków, zostały tylko psy

diego 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-18, 20:52   

Eutanazja powinno zostać w pewnych przypadkach dopuszczona.
Ale powinny być to bardzo szczególne przypadki.
Aborcja tak jak jest, czyli jeśli ciążą zagraża życiu matki i w przypadku gwałtu.
Inne przypadki pod żadnym pozorem nie powinny być dopuszczone.
To jest jawne morderstwo istoty, której nawet nie dano szansy.
Lekarze, którzy to wykonują nielegalnie powinni iść na długą odsiadkę, podobnie jak "matka", która się na takie coś decyduje.

Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze

stubarwny 
Pogromca postów
Ten zły

Wysłany: 2010-02-19, 06:00   

Cytat:
Eutanazja powinno zostać w pewnych przypadkach dopuszczona.
Ale powinny być to bardzo szczególne przypadki.

Sprecyzuj te bardzo szczególne przypadki.

Odpowiedz do tematu