Aborcja i eutanazja. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Aborcja i eutanazja.

Aborcja i eutanazja.
Autor Wiadomość

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-03-19, 20:37   

Teraz z kolei zacznijmy szykanować lekarzy,którzy wykonują ten zabieg..
Ponieważ z pewnością potrafimy jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie ,czy taki człowiek jest zły,czy taka kobieta jest zła etc..
Temat woda.Nigdy nie będzie słusznych ocen ani wyjść z takich sytuacji.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

farbenka 
Hiper wymiatacz
Koszykara

Wysłany: 2010-03-19, 20:40   

Cytat:

Dla nich też to nie lada wyzwanie z własną psychiką.
slow napisał/a:
Temat woda.

Chyba rzeka...

laurette 
Mega wymiatacz
Methinks I see..

Wysłany: 2010-03-19, 20:55   

slow napisał/a:

jak na razie nikt tego nie zrobił i raczej nie ma zamiaru, więc nie wiem po co prowokujesz.

[ Dodano: 2010-03-19, 21:00 ]
Cytat:
Chyba, że nałyka się dwóch spechalnych tabletek, które wywołają u niej "spontaniczne poronienie".

no, chyba, że;)
ale zwykle odbywa się to inaczej..
:-/
we śnie na wyspach szczęśliwych nie przebudź ze snu.'

RCS
:serce:

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-03-19, 21:03   

laurette napisał/a:
jak na razie nikt tego nie zrobił i raczej nie ma zamiaru, więc nie wiem po co prowokujesz.

Prowokuję ?
Odniosłam się do wypowiedzi na temat sumienia lekarzy wykonujących owy zabieg oraz tego,że nie można jednoznacznie oceniać takich ludzi.Ich system wartości to jedno,praca drugie.
I nadal zastanawia mnie na jakiej podstawie uważacie,że ta sytuacja posiada "dobre" oraz "złe" wyjście.Niezależnie od decyzji skrzywdzona zostaje istota ludzka.
Nie jest to jednak podstawą do jakiegokolwiek oceniania kobiet,lekarzy oraz dyskusji nad ich moralnością przez osoby postronne.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

laurette 
Mega wymiatacz
Methinks I see..

Wysłany: 2010-03-19, 21:14   

slow napisał/a:
Odniosłam się do wypowiedzi na temat sumienia lekarzy wykonujących owy zabieg oraz tego,że nie można jednoznacznie oceniać takich ludzi

a czy ktoś tu w ogóle ocenia lekarzy?
chyba, że ja niedowidzę :D

slow napisał/a:
Nie jest to jednak podstawą do jakiegokolwiek oceniania kobiet,lekarzy oraz dyskusji nad ich moralnością przez osoby postronne.

to po co w ogóle jakakolwiek rozmowa, dyskusja?
To jest forum, a temat został założony właśnie po to aby wypowiedzieć swoje zdanie i skonfrontować je z wypowiedziami innych userów.

jak inaczej wyobrażasz sobie dysusję bez wymieniania sie poglądami, przedstawiania argumentów "za i przeciw"?

w ogóle to najlepiej zamknijcie ten temat a najlepiej to wszystkie na forum skoro nie mozna mieć tutaj własnego zdania.
:-/

RCS

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-03-19, 21:25   

laurette napisał/a:
a czy ktoś tu w ogóle ocenia lekarzy?
chyba, że ja niedowidzę :D

Rozpoczynianie dyskusji na temat ich sumienia jest wydawaniem swoistej oceny,ponieważ zapewne pociągnęłoby to bezsensownie dyskusję w kierunku "on nie ma sumienia" etc.
A należy wziąć pod uwagę,że lekarz wykonuje swój zawód i jego sumienie ,czy też wartości tyczące się tej kwesti nie mogę odgrywać większej roli.Chyba,że kłóci się to z jego przekonaniami religijnymi.

Cytat:
to po co w ogóle jakakolwiek rozmowa, dyskusja?
To jest forum, a temat został założony właśnie po to aby wypowiedzieć swoje zdanie i skonfrontować je z wypowiedziami innych userów.

jak inaczej wyobrażasz sobie dysusję bez wymieniania sie poglądami, przedstawiania argumentów "za i przeciw"?

w ogóle to najlepiej zamknijcie ten temat a najlepiej to wszystkie na forum skoro nie mozna mieć tutaj własnego zdania.

Tudzież ja tylko wyraziłam swoją opinię ,swoje zdanie na ten temat i przedstawiłam także adekwatne do niej argumenty zarówna za i przeciw.Ostatnia myśl,była podsumowaniem moich wcześniejszych wypowiedzi.
Więc proszę nie najeżdżaj znów na mnie,zwłaszcza,że sama nie dojrzałaś tego,że i ja przedstawiłam po prostu swoje spostrzeżenie.I owszem taka jest właśnie funkcja forum dyskusyjnego. :-)

— Olga Tokarczuk

Nessa
Stały User
oksymoron

Imię: ot, takie...

Wysłany: 2010-03-19, 21:28   

Jestem przeciw aborcji. Morderstwo jak każde inne.

laurette 
Mega wymiatacz
Methinks I see..

Wysłany: 2010-03-19, 21:50   

slow napisał/a:
Rozpoczynianie dyskusji na temat ich sumienia jest wydawaniem swoistej oceny

nigdzie nie napisałam co sądzę o takich lekarzach.
powiedziałam jedynie, że dokonanie aborcji ma wpływ zarówno na sumienie kobiety jak i lekarza, który wykonuje zabieg. Gdzie tu ocena?

slow napisał/a:
ponieważ zapewne pociągnęłoby to bezsensownie dyskusję w kierunku "on nie ma sumienia" etc.

ale po co takie gdybanie, jesli ktos zacznie się wypowiadac w tym kierunku to wtedy taka reakcja jest uzasadniona, ale teraz?

slow napisał/a:
A należy wziąć pod uwagę,że lekarz wykonuje swój zawód i jego sumienie ,czy też wartości tyczące się tej kwesti nie mogę odgrywać większej roli.Chyba,że kłóci się to z jego przekonaniami religijnymi

jak na razie to tylko i wyłącznie Ty piszesz na temat oceny lekarzy i drążysz go bez sensu.

slow napisał/a:
Tudzież

...?

slow napisał/a:
ja tylko wyraziłam swoją opinię ,swoje zdanie na ten temat i przedstawiłam także adekwatne do niej argumenty zarówna za i przeciw

To śwetnie. Na prawdę. Ale pozwól i nam wyrazić swoje zdanie, ok?

slow napisał/a:
I owszem taka jest właśnie funkcja forum dyskusyjnego

Ale przywilej wypowiadania własnego zdania mają tylko nieliczni z tego co widzę. Reszta zostaje posądzona o narzucanie swojego zdania, ocenianie i prowadzenie "bezsensownych dyskusji".

RCS

martucha1231 
Pogromca postów
:)

Wysłany: 2010-03-19, 21:56   

laurette napisał/a:
Ale przywilej wypowiadania własnego zdania mają tylko nieliczni z tego co widzę. Reszta zostaje posądzona o narzucanie swojego zdania, ocenianie i prowadzenie "bezsensownych dyskusji".

No chyba troche przesadzasz. Nikt Ci nie zabronil wypowiadac wlasnego zdanie, Ty wypowiedzialas swoje Ona napisala co o nim mysli. Gdzie tu przywilej lub jego brak?

Sory za OT

farbenka 
Hiper wymiatacz
Koszykara

Wysłany: 2010-03-19, 21:59   

Reasumując, jak ktoś nie miał jeszcze okazji obejrzeć, polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=DZf9I0zVT-U
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Może niektórym oczy się otworzą...

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-03-19, 22:02   

laurette napisał/a:
To śwetnie. Na prawdę. Ale pozwól i nam wyrazić swoje zdanie, ok?

laurette napisał/a:

Nie podjęłam żadnych działań ,które miałyby na celu zabraniania wam prowadzenia dyskusji,więc naprawdę zaczynasz się doszukiwać.
Przedstawiłam swoje zdanie w poprzednich postach , podsumowałam tym,że według mnie dyskusje takie są pozbawione sensu,ponieważ według mnie nie ma dobrego ani złego wyjścia z takiej sytuacji i należy patrzeć na to indywidualnie.Dlatego,że niezależnie od decyzji według mnie zostaje skrzywdzona istota ludzka.Doprawdy uciążliwe jest podkreślanie w dyskusji co chwila faktu oczywistego.Wypowiadam się w swoim imieniu,jednakże nie mam zamiaru wkraczać w wolność słowa drugiego człowieka.

Co nie oznacza,że jeśli nie zgadzam się ze zdaniem danej osoby to powstrzymuje się od jego podważania odpowiednimi argumentami.

Dlatego też napisałam,że nie powinno się rozpatrywać czynu owego lekarza pod względem jego wartości oraz sumienia,ponieważ niezależnie od nich jest on zobowiązany do wykonania swojej pracy.I w sumie tyle ode mnie.

— Olga Tokarczuk

laurette 
Mega wymiatacz
Methinks I see..

Wysłany: 2010-03-19, 22:03   

martucha1231 napisał/a:
No chyba troche przesadzasz. Nikt Ci nie zabronil wypowiadac wlasnego zdanie, Ty wypowiedzialas swoje Ona napisala co o nim mysli. Gdzie tu przywilej lub jego brak?

:)

slow napisał/a:

to co mamy zrobić? nic nie pisac bo przypadkiem powiem swoją ocenę na dany temat?

wszyscy jesteśmy osobami postronnymi a dyskusja polega m.in na tym aby powiedzieć swoje zdanie oraz ocenić je mówiac np "wg mnie.. (coś tam)". Druga osoba może przedstawiać inne stanowisko i równiez podac swoją ocenę oraz argumenty opowiadające się za nią. Wówczas konfrontujemy nasze wypowiedzi, przedstawiamy swoje "za i przeciw" i toczy się dyskusja. Gdybyśmy wszyscy mieli podobne zdanie, to nie miałby to sensu.

Bez różnych stanowisk, bez oceniania trudno jest prowadzić jakąkolwiek dyskusję.

RCS

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-03-19, 22:08   

laurette napisał/a:
wszyscy jesteśmy osobami postronnymi a dyskusja polega m.in na tym aby powiedzieć swoje zdanie oraz ocenić je mówiac np "wg mnie.. (coś tam)". Druga osoba może przedstawiać inne stanowisko i równiez podac swoją ocenę oraz argumenty opowiadające się za nią. Wówczas konfrontujemy nasze wypowiedzi, przedstawiamy swoje "za i przeciw" i toczy się dyskusja. Gdybyśmy wszyscy mieli podobne zdanie, to nie miałby to sensu.

To co mi zarzucasz za każdym razem.A czego sama nie jesteś w stanie zauważyć.
Wyrażam swoje zdanie,aczkolwiek nie podejmuje żadnych działań,które wpłynęły by na odebranie Tobie wolności przedstawienia swojej opinii !
Nie czuję się zobowiązana do ciągłego podkreślania według mnie .
Zerknij na poprzednie strony tematu poczytaj toczącą się tam dyskusję,nie" wyrywaj "wypowiedzi , jeny,aż mi się kończy cierpliwość i tolerancja na bezmyślność.
Zresztą naprawdę taka dyskusja staje się powoli nużąca.
farbenka napisał/a:
Reasumując, jak ktoś nie miał jeszcze okazji obejrzeć, polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=DZf9I0zVT-U

Może niektórym oczy się otworzą...

Na co ?
Uważasz,że zwolennicy aborcji nie wiedzą jaka jest alternatywa ? Że chodzi o życie ludzkie ? Ja wyniosłam jedynie z poprzednich postów to,że w trzech przypadkach zamieszczonych konstytucji kobieta ma prawo dokonać wyboru.

— Olga Tokarczuk
Ostatnio zmieniony przez slow 2010-03-19, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  

laurette 
Mega wymiatacz
Methinks I see..

Wysłany: 2010-03-19, 22:14   

slow napisał/a:
Nie czuję się zobowiązana do ciągłego podkreślania według mnie .

gdy ja tego nie robię posądzasz mnie o narzucanie innym swojego zdania.
(taka mała dygresja).

RCS

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-03-19, 22:16   

laurette napisał/a:
gdy ja tego nie robię posądzasz mnie o narzucanie innym swojego zdania.
(taka mała dygresja).

laurette, dziewczyno proszę Cię czego ty tu próbujesz dowieść,wykazujesz się jedynie bezmyślnością w takiej sytuacji.Jednakże z powodu kończącej się cierpliwości poprzestanę na tych słowach.

— Olga Tokarczuk

Odpowiedz do tematu