Swoją drogą powinien być dział "zawody" Także nie krzyczcie że zły temat :P Ale to tak na marginesie.
Co sądzicie o agentach specjalnych? Nie pytam o filmowych typu "I am Bond, James Bond" :D tylko tych prawdziwych.
W Polsce jest kilka agencji wywiadowczych:
AW- Agencja Wywiadu zajmuje się wywiadem zagranicznym i pozyskiwaniem informacji niejawnych o innych krajach dla rządu, po prostu to powołana przez rząd agencja szpiegowska, nie ma w tym nic niezwykłego, każdy kraj ma taką agencje: USA - CIA, Rosja - KGB, Izrael - Mossad
ABW - Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zajmuje się przeciwdziałaniem terroryzmowi, handlu bronią i narkotykami w Polsce oraz przeciwdziała szpiegostwu w Polsce (czyli tym czym się zajmuje AW za granicą). Ostatnio pamiętamy słynne zatrzymanie szpiega izraelskiego Mossadu - Uri'ego Brodsky'ego.
CBA - Centralne Biuro Antykorupcyjne, czym się zajmuje z nazwy wynika
CBŚ - Centralne Biuro Śledcze (jako jednostka policji, nie uznawania jako służba specjalna) - jednostka policji która zajmuje się najpoważniejszymi śledztwami - porwania, narkotyki, gangi, mafie etc
SWW - Służba Wywiadu Wojskowego zajmuje się zbieraniem informacji na temat zamiarów wojsk obcych państw
SKW - Służba Kontrwywiadu Wojskowego - zajmuje się przeciwdziałaniem szpiegostwu wojskowemu na niekorzyść wojska polskiego, czyli żeby żadne istotne informacje nie trafiły w niepowołane ręce
Co sądzicie o tych jednostkach? Chcielibyście tam pracować :)? Ja osobiście chciałbym pracować w AW ale niestety nie prowadzą rekrutacji :( Jeśli chcą żebyś u nich pracował - sami się zgłaszają ale najpierw cię sprawdzają czy jesteś osobą godną powierzenia tajemnic państwowych. Słyszałem że najczęściej rekrutują osoby po stosunkach międzynarodowych oraz po orientalistyce (np. koreanistyka, sinologia, arabistyka). Co wy o tym myślicie?
Z powyższych to jedynie AW.
Lecz ogólnie wolałbym bardziej coś w rodzaju GROM, SAS, IDF (Israel Defence Forces) w IDF służą nawet ładne kobiet ^^ itp. Tam przynajmniej się więcej dzieje, jest większa możliwość wykazania się na polu walki, większa adrenalina.
Ale to tylko na takiej luźnej zasadzie - wolałbym, chciałbym.
Nigdy nie chciałabym pracować w ten sposób Podczas długich szkoleń musza być bardzo mocno kształtowami czyli manipulowani, żeby potem być posłusznym rozkazom...
Imię: Karolina
Wysłany: 2010-08-19, 19:03 Re: Agenci
patryk2801 napisał/a:
Jeśli chcą żebyś u nich pracował - sami się zgłaszają ale najpierw cię sprawdzają czy jesteś osobą godną powierzenia tajemnic państwowych. Słyszałem że najczęściej rekrutują osoby po stosunkach międzynarodowych oraz po orientalistyce (np. koreanistyka, sinologia, arabistyka).
Sami się do człowieka zgłaszają? Wybrańcy losu !
Myślę ,że taka praca mogła by być interesująca jednak jeśli zgłębić to zagadnienie to właściwie to nie jest życie. Bo wiadomo, rodzina raczej nie powinna wiedzieć czym się zajmujesz...
Ba, nawet nie ma mowy o jakiejkolwiek rodzinie, mężu/żonie, dzieciach.
Życie cały czas w ukryciu oplecione wieczną tajemnicą. To jak nie-życie.
Gdybym była desperatką na pewno na coś takiego bym poszła
Bo wiadomo, rodzina raczej nie powinna wiedzieć czym się zajmujesz...
Czytałem że można powiedzieć tylko rodzicom jeśli są godni zaufania i małżonkowi jeśli jest. No ale można tylko powiedzieć ogólnie, bez szczegółów raczej... dla ich bezpieczeństwa :P Sporo o tym czytam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum