Wysłany: 2010-05-05, 20:28 Angielski - List formalny
Cześć:)
Muszę napisać na angielski list formalny, ale nia mam pojęcia jak to zrobić. Jeżeli ktoś z was, wie jak to napisać prosiłabym bardzo o pomoc. List ma być o dowolnej tematyce.
Z góry dziekuję :)
_________________ 'Szczęścia nie trzeba szukać-spotyka się je przy okazji'
O dowolnej tematyce? O kurcze, to wiele tych dowolnych tematyk może być.
Np. ubieganie się o zatrudnienie, reklamacja w sklepie czy odpowiedź na ogłoszenie z gazety.
A co chcesz konkretnie wiedzieć odnośnie tego listu?
W sumie dużo jest tego w necie - wystarczy dobrze poszukać. ; )
_________________ Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą. — Witold Gombrowicz
Powiedzmy, że reklamacja w sklepie.
Ja w ogóle nie mam poęcia jak to napiasać, więc na Twoje pytanie czego bym chciała się dowiedzieć, brzmi-wszystkiego:(
Mówisz, że dużo jest tego w necie, ale te forum to także forma szukanian w internecie :)
_________________ 'Szczęścia nie trzeba szukać-spotyka się je przy okazji'
Podałem ci link. Tam masz mnóstwo informacji. Jeśli ci się nie chce tam zajrzeć to już twój problem. Nikt (nikt normalny w każdym razie) nie będzie ci wszystkiego co już zostało napisane przepisywał, tylko po to żebyś mogła to przeczytać na tym forum. Gdybyś tylko wykazała odrobinę chęci to od 21:28 już byś to kończyła.
Potem zaczynasz w dosyć skonwencjonalizowany sposób. Dla reklamacji to jest:
I am writing to complain about... (product, service, staff's quality)
Przydać się mogą takie zwroty, jak:
I demand a full refund - Domagam się zwrotu kasy
I hope you will replace... - Mam nadzieję, że wymienicie
Koniecznie musisz zastosować zwrot kończący!
I look forward to receiving your reponse.
Jeżeli zaczęłaś tak, jak podałem to podpisujesz się:
Your faithfully
XYZ
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum