Proszę link do chociaż jednej relacji prasowej na ten temat. Parę razy musiałem się bronić przed atakami faszyzujących skinheadów i nie powiem żeby większość z nich była 1 na 1. Szczytem było 3 neo-nazi w tym jeden z nożem którzy krzyczeli że nie honorowy jest fakt że złapałem za łańcuch. Tak wygląda "honor" prawicy. Tak więc nie siej tu propagandy tylko jeśli jesteś w stanie czymś poprzeć swoje słowa to to zrób.
Wasza strona stanowi najlepszy przykład. Zamiast się użalać może też jakiś przytoczysz ?
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
Tak tylko na filmiku nie widać jak chwilę wcześniej banda blood and honour zaatakowała dwie czy trzy osoby na przystanku a potem kiedy ludzie ruszyli im na pomoc weszła policja, spałowała wszystkich i używając tego jako pretekstu rozbiła demonstracje
No tak, jakie to dziwne że policja rozbija grupę bijących się facetów na ulicy. Nie do pomyślenia! Pewnie jak zwykle nikomu z tej hołoty nie przyszło do głowy, że naturalnym sposobem uniknięcia bliskiego spotkania ze środkami przymusu bezpośredniego, jest ludzkie zastosowanie się do poleceń wydawanych przez policję.
Niestety nadal nie wiem jak się to ma do tego filmiku, bo przyznasz że zachowanie jednego z członków tej organizacji jest lekko mówiąc żałosne i nienajlepiej o niej świadczy. Można nawet powiedzieć, że daje obraz tego, jakimi sposobami taka chuliganka zwykła próbować oczerniać policję.
Cytat:
Proszę link do chociaż jednej relacji prasowej na ten temat.
Najciekawszym zdarzeniem, ukazującym jakże honorowe i uczciwe sposoby działania tej organizacji, było niewątpliwe wydarzenie na powązkach 11 listopada 2005r. Antifa nie miała żadnych oporów aby ze znaczną przewagą liczebną zaatakować butelkami i kijami osoby, które przybyły na cmentarz celem zapalenia zniczy na grobach bohaterów narodowych.
Więc przykro mi ale ja nie wiem z czym antifa walczy (przy czym walczy dosłownie, przelewając krew). Bo jeżeli z prawicą i każdym odmiennym poglądem, podciągając to wszystko jednocześnie w miarę możliwości pod nazizm i sprawiając wrażenie arcypożytecznej bojówki,
co w rzeczywistości wygląda mniej więcej tak, że jeżeli będę przeciwny pewnym postulatom środowisk homo, to nazwany zostanę homofobem i podziurawiony nożem w ciemnej uliczce przez dziesięciu waleczych antyfaszystowskich bojówkarzy, to ja wysiadam i zdania o tym dziwnym tworze nie zmienię.
Zresztą czytając linki podane przez Ciebie utwierdziłem się w przekonaniu, że tak właśnie jest. Dżungla.
_________________ "Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy, na nic więcej nie zasługuje." Nicolás Gómez Dávila
Nie jestem pewny czy do końca chciałbyś wiedzieć. Wg mnie to po prostu młodzi ludzie, którzy nie mają co zrobić z życiem.
A na czym opierasz tą teorię?
Na tym, że kiedyś nie raz miałem z nimi styczność. Na tym, że chcą walczyć przeciwko czemuś czego nie ma. Na tym, że są sprzeczni ze swoją ideologią i na tym, że generalnie większość z tych ludzi ma ochotę po prostu się zwyczajowo ponapierd.... A wiedza tych ludzi na temat polityki i różnych ideologii jest bardzo marna
harc napisał/a:
diego napisał/a:
Ludzie faszyzm był 50 lat temu w Niemczech (choć nie do końca faszyzm) i we Włoszech. Od tamtej pory nikt faszyzmu w tej części Europy nie widział. Gdzie jest faszyzm?
Nigdzie go nie ma, tylko do niedawna 'były' neo-nazista rządził TVP, Młodzież Wszechpolska miała dostęp do kluczowych instytucji w kraju, policja nie jest w stanie sobie poradzić z neo-nazistami publikujacymi w sieci listy zdrajców rasy-celów ale za to rozbija demonstracje antyfaszystowskie i przybija sobie piątki z osobami które aresztowano za atak na uczestników demonstracji.
No i widzisz. Tutaj jest twój bardzo ograniczony tok rozumowania. Jak rozbija manifestacje ludzi czczących rocznicę odzyskania niepodległości to jest ok (przecież 11 listopada to święto faszystów), a jak rozbija chuliganów z antify to już gorzej. Mimo, że to zazwyczaj oni robią dużo więcej szkód. Gdzie tutaj ta wasza cała anarchistyczna sprawiedliwość? W dodatku człowieku nie można walczyć z ludzkimi poglądami. Każdy ma poglądy jakie ma. Jedni mogą je manifestować inni nie bo mamy prawo jakie mamy. Ale walczy się z ustrojem. Wiesz mi, naszemu ustrojowi daleko od faszyzmu. Zresztą sam podkreśliłeś były neonazista. I co to ma do rzeczy? Pokazywał w TVP, że nacjonaliści (a tak wiem, sorry, dla ciebie to faszyści, będę mówił po twojemu bo inaczej pewnie nie zrozumiesz) są spoko, a antfia jest be? Ja tego nie widziałem. Żadnej różnicy w przekazie. Więc co to ma do tego.
harc napisał/a:
diego napisał/a:
Wiecie co robią widząc łysego gościa w glanach i we flayersie? Pewnie się domyślacie.
Ale wiesz że spora część "antify" to też skinheadzi? Sam chodzę we flejersie i mam krótko ścięte włosy. Albo inaczej to ujmując, nie wiesz o czym mówisz
Nie bój się, już ja wiem o czym mówię. Faktycznie widziałem wśród antify jakiś skinhead'ów. SHARP, Red Skinhead's i te sprawy. Jednak dzisiaj mało ich jest. Bądź co bądź mają dużo wspólnego z czerwonymi. I Ty mówisz o tym, że antifa walczy z komunistami. Jak mi antifa powykrzywiała zęby to nie pytali się czy do nich należę. Mówię to z własnego życiowego doświadczenia.
[/quote]
harc napisał/a:
Jakie poglądy ma reszta? Różne, ja jestem blisko tego ruchu a nie jestem w stanie ich określić więc myślę że Twoje teorie pozostawiają tu sporo do życzenia.
A no właśnie jest tam kilku idealistów, a reszta to niestety banda bachorów nie wiedzących za co się biją i o co. Ważne, że się biją, a we wszystkich mediach mówią jaka to szczytna antyrasistowska organizacja no i rodzice też to uważają za szlachetną organizację, któa walczy ze złem na świecie.
harc napisał/a:
Ale jeżeli ktoś stanowi zagrożenie i jego celem jest podporządkowanie wszystkich swojej opinii (antifa nie walczy o przejęcie władzy, organizacje faszystowskie owszem) to sorry ale będę się bronił i odpowiem póki jest na to czas.
Taaa... Antifa może o władze nie walczy ale nie wmówisz mi, że nie walczy o podporządkowanie wszystkim swojej opinii. Zresztą jakie znasz organizację faszystowskie w Polsce, które walczą o władzę? Pewnie powiesz, że Młodzież Wszechpolska. W takim razie odsyłam do podręczników z WOSu.
harc napisał/a:
Constantine napisał/a:
W nich jest więcej nienawiści, niż w tym co potępiają.
Wejdź na stonę Blood and Honour albo forum nacjonalisty i to powtórz.
Wszedłem i potwierdzam słowa Constantine'a.
harc napisał/a:
Nikt tego nie robi dla poklasku, realizacja jest nastawiona na maksymalny efekt.
Tylko, że mam wrażenie, że maksymalnym efektem jest dać po mordzie jak największej liczbie osób.
_________________ "I know what I want, I say what I want and no one can take it away"
Każdy wie co ten sport dla nas znaczy, w naszym mieście- my dzielni Krzyżacy.
Wiesław Jaguś - legenda na zawsze
'Parę razy musiałem się bronić przed atakami faszyzujących skinheadów i nie powiem żeby większość z nich była 1 na 1. Szczytem było 3 neo-nazi w tym jeden z nożem którzy krzyczeli że nie honorowy jest fakt że złapałem za łańcuch'
Tak się zastanawiam, dlaczego Cię zaatakowali . Być może też trafiłeś na brudasów (zdarzają się, i wątpię, aby byli prawdziwymi SH) po prostu - ja jeszcze nie poznałam takich świń jak Ty opisujesz, ponieważ w moich stronach są kulturalni i nie ruszają kogoś, kto im po prostu nie zachodzi za skórę ( typu: black power, lub 'brudasy' - ludzie o dziwnych poglądach ).
[ Dodano: 2010-05-13, 21:30 ] harc - a Pan z antify ? wszystko jasne. Próbowanie ( czyli przegadywanie ) normalnych ludzi do poparcia antify. Sorry, ale nie chcę się wdawać w takie dyskusje, ponieważ są bezcelowe. Wy potraficie tylko gadać i gadać i ściągać do waszego poziomu. Ja dziękuję, rozmawiałam już z Waszym 'przedstawicielem' - nie było miło.
Imię: Aru
Wysłany: 2010-05-17, 18:54
Jeśli chodzi o demonstracje i sposób "pokazywania się światu" nie mogę wiele powiedzieć czy ocenić, bo nigdy nie byłam świadkiem czegoś takiego a i niewiele chociażby słyszałam o tym. Jednak zapoznałam się trochę z samą ideologią i ogólnie mogę powiedzieć, że popieram ją. Pewnie zaraz rzucicie się na mnie jak na Czarodziejka, ale jestem przeciwna wszelkiej nietolerancji czy rasowej, czy kulturowej. Takie jest moje zdanie i choćbyście znaleźli tysiąc przyczyn, dla których można by mną gardzić, albo wiele faktów ubliżających moim przekonaniom - nie zmienię ich. Więc, to co zazwyczaj ma w tym dziale miejsce, czyli obrzucanie błotem myślących inaczej jest bezcelowe i nie znajdzie odzewu z mojej strony. Tyle w temacie.
Sprawa z Antifą jest dość Podzielna co do opinii.
Z jednej strony byli przydatni w innych krajach, gdy środowiska lewicowe organizowały przemarsze, przez miasta itp. a NS czy WP chcieli ich po prostu napieprzać - Antifa stanowiła dość dobrą przeciwwagę i dawała pole do obrony Lewakom którzy byli zaangażowani politycznie. Skutecznie też stanowili przeciwwagę gdy po Wrocławiu szedł przemarsz z flagami B&H.
Śmiech zaś budziła we mnie wiadomość, gdy jakos hmmm jako 16to latek dowiedziałem się, że KILKU dwudziestoparoletnich "Antifowców" chciało mi dopieprzyć po szkole za moje poglądy nacjonalistyczne. Jeżeli pytają czy tak wygląda demokracja, a sami nie potrafią uszanować innych poglądów to o czym my mówimy ? Grożą przemocą, więc nie pozostawiają wyboru.
Jako wolny człowiek oraz liberał który za jedną z najważniejszych rzeczy uznaję swoją wolność osobistą, nie moge godzić się na jakiekolwiek akty przemocy.
_________________ Co za idiotyczny punkt w regulaminie.
Poza tym, wypadało się podpisać jak grzebałeś na moim profilu pipko.
Imię: Adam
Wysłany: 2010-05-18, 20:29
rasizm nazizm i inne debilne poglądy to idiotyzm jest to dla mnie dzielenie i nienawiść do ludzi tylko przez to że mają inne poglądy na np. wiare itp. A antifa to jest zwalczanie przemocą(idiotyzmem) przemocy(idiotyzmu). Najlepiej stanąć obok i popatrzyć co obydwie strony robią jak się w pełni niezgadza z jedną z nich to iść swoją drogą
_________________ Nie pozwól żeby ktoś za ciebie rzucał kości
Rządził twoim życiem i sterował ciągle tobą
Rządził twoim życiem jesteś wolna osoba I choć świat jest zepsuty a ludzie ze sobą walczą
Ty broń miłości z mocno uniesiona tarcza
Dla nie to banda nieookreślonych programowo ludzi, którzy już sami nie wiedzą czego mają się czepnąć więc czepiają się tego czego można i o czym gadali w przysłowiowym warzywniaku jak przyszli po zakupy. Honor to tylko jedna z legend jaką słyszeli jak byli młodzi.Tyle.
_________________ Śląsk to nie tylko miejsce - a przede wszystkim klimat,symbole i ogromna historia tworzona przez ludzi.
O ile założenia ideowe Antify(mam oczywiście na myśli sprzeciwianie się seksizmowi faszyzmowi,szwonizmowi,czy nacjonalizmowi) nie rażą mnie ,to sposób ich zachowania owszem.Przede wszystkim uważam,że w państwie demokratycznym nie ma miejscu na jakiekolwiek rodzaju bojówki,dążące do zrealizowania swoich celów przez przemoc.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Szczerze, to zachowują się, jak MVSN, SA (później SS) po prostu. Paramilitarna przybudówka takich antywszystko.
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Chyba nic dodać i nic ująć.
Może poza TYM plakatem
_________________ Dzisiaj jesteśmy zaledwie skałami w rzece, za kilka lat los może wznieść nas jako tamę, o którą zostanie rozbity główny strumień, po to tylko, aby popłynąć naprzód nowym korytem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum