Apolityczność Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Polityka » Apolityczność

Apolityczność
Autor Wiadomość

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-23, 21:02   

Cytat:
" Według mnie żaden z kandydatów nie nadaję się na stanowisko prezydenta ".

Możesz zawsze na karcie do głosowania narysować penisa i dopisać sobie ten tekst. Głos oddasz nieważny ale frekwencja wzrośnie.

zielona 
Pogromca postów

Imię: Monika

Wysłany: 2010-08-23, 22:35   

Nie wyobrażam sobie teraz jak można się nie interesować polityką ani trochę, bo od kilku lat sama interesuję się bardzo. Niby każdy może się interesować lub nie według własnego uznania, ale przerażają mnie trochę ludzie, którym koło tego i owego lata, co się dzieje z ich krajem.

Ozi 
User
Kaizoku!

Wysłany: 2010-08-23, 23:17   

Ja jakoś nie umiem wzbudzić w sobie tego zainteresowania >.> To, wiecie, nie tak, że nam prywatnie cokolwiek zmieni fakt, kto tym razem będzie siedział na fotelu prezydenta. Nawet mnie niespecjalnie zdziwi, jak pewnego dnia mnie zaskoczy nowe nazwisko na tym stanowisku.

Póki co nasza polityka przedstawia mi się jako... nie wiem, opera mydlana? W dodatku kiepsko wyreżyserowana. Nudna zwyczajnie. Ten się z tamtą chajtnął, ona się z nim przespała, temu zginął brat i teraz świruje (kto normalny się pcha w politykę mając rozwieruchtaną psychikę po takiej osobistej tragedii? To JASNE, że mu odbiło i powinien się odsunąć od świata na kilka miesięcy. Ale niee, wepchnął się w politykę i teraz czubkuje), tamci się lenią (i to w wyjątkowo bezczelny sposób)... I wszyscy się na wszystkich wściekają, jakby faktycznie było o co.
Jak już nie mam czego robić w metrze to czytam te strony w gazetach o polityce.

Cytat:
Możesz zawsze na karcie do głosowania narysować penisa i dopisać sobie ten tekst. Głos oddasz nieważny ale frekwencja wzrośnie.

Słyszałam, że głosy oddane na "wielkiego Cthulhu" czy "Pudziana" idą na konto cieszącego się większym poparciem kandydata.

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-08-24, 00:31   

Isair napisał/a:
[..]
Tak uważam, ze osoby nie biorące udziału w głosowaniach są współodpowiedzialne za ich wynik. Same zgotowały sobie rzeczywistość taką i dlatego tak biadolą.[..]

Nie rozumiem. Z tego co napisałeś wynika, że osoby, które nie głosują ponoszą winę za to jak wygląda ich rzeczywistość. A przecież ta rzeczywistość jest zależna od polityków, którzy są wybierani, bez różnicy jaka jest wyborcza frekwencja.

Isair 
Moderator
Arcykapłan

Wysłany: 2010-08-24, 05:34   

To jasne, że odpowiadają politycy. Ale próba wybrania najlepszych musi się odbyć i nie czarujmy się oni w parlamencie pokazują w jakimś stopniu przekrój Polaków. Chodzi o to, że wybór to jest zawsze ryzyko, ale jak się tego ryzyka unika to się jest biernym. I zgadzam się z przedmówcą, który napisał, że lepiej pójść zwiększyć frekwencje i oddać nieważny głos, bo on też coś symbolizuje!

TQIT 
VIP
Buu.

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-08-24, 06:23   

Ozi napisał/a:
Słyszałam, że głosy oddane na "wielkiego Cthulhu" czy "Pudziana" idą na konto cieszącego się większym poparciem kandydata.

Źle słyszałaś. Są nieważne.

LongIsland napisał/a:
Nie rozumiem. Z tego co napisałeś wynika, że osoby, które nie głosują ponoszą winę za to jak wygląda ich rzeczywistość. A przecież ta rzeczywistość jest zależna od polityków, którzy są wybierani, bez różnicy jaka jest wyborcza frekwencja.

Ponoszą współwinę, gdyż politycy są wybrani przez głosujących, a jak się nie głosuje to kogo wina, że "nie ci co trzeba" politycy zostali wybrani?

Mickey Knox
Stały User
cyniczny bóg

Wysłany: 2010-08-24, 07:12   

Isair napisał/a:
I zgadzam się z przedmówcą, który napisał, że lepiej pójść zwiększyć frekwencje i oddać nieważny głos, bo on też coś symbolizuje!

Aż tak to mi nie zależy, żeby pójść zwiększyć jakieś nic nieznaczące statystyki.

margola 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-24, 09:03   

Wiem kto jest prezydentem, wiem kto premierem. Znam 2 partię.
I nawet gdybym chciała o tym nie wiedzieć, to bym wiedziała.

Mickey Knox napisał/a:
jakieś nic nieznaczące statystyki.

i w sumie racja.

Kiedyś byłabym patriotką.

Uesugi 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-24, 09:50   

Cytat:
Aż tak to mi nie zależy, żeby pójść zwiększyć jakieś nic nieznaczące statystyki.

Właśnie znaczy. To jest sygnał dla klasy politycznej, że coś jest z nią nie tak. Zastanówmy się: jeśli nie chodzisz na wybory w ogóle, znaczy to nie mniej nie więcej tyle że masz wszystko głęboko gdzieś. Jeśli jednak idziesz na wybory i oddajesz nieważny głos to oznacza to, iż chcesz uczestniczyć w życiu politycznym państwa jednak jakośś klasy politycznej jest tak mierna że nie jesteś w stanie z czystym sumieniem wybrać kogokolwiek. Oczywiście można powiedzieć, że głos nieważny był wynikiem pomyłki głosującego ( zakreślił np dwa pol albo wiecej w przypadku parlamentarnych ). Ale jeśli procent głosów nieważnych jest znaczny to nie można stwierdzić że w Polsce mieszka aż tylu imbecyli.

Mickey Knox
Stały User
cyniczny bóg

Wysłany: 2010-08-24, 10:57   

Ale zrozum, że ja mam to wszystko głęboko gdzieś.

Mizantrop 
Moderator
Pstrykacz-amator

Wysłany: 2010-08-24, 11:03   

Cytat:
Ale zrozum, że ja mam to wszystko głęboko gdzieś.

Ok, ale to nie marudź jak statystyczny Polak, który ma wszystko w dupie. Skoro masz to głęboko gdzieś.

Czujka 
User
Made in China

Imię: Paulina

Wysłany: 2010-08-24, 14:11   

Gdyby wszyscy ludzie byli apolityczni to demokracja nie miałaby sensu.
Każdy stróż to szpicel
Szpicla trzeba zabić

Darcia 
Pogromca postów
Po prostu ja

Imię: Daria

Wysłany: 2010-08-24, 15:14   

Wiem, kto jest prezydentem, kto jest premierem, znam kilka partii. Prawo wyborcze mi jeszcze nie przysługuje, więc nie głosuję. Nie za bardzo mnie obchodzi to, kto gdzie zostanie pochowany (tj. może nie tyle nie interesuje mnie to, co po prostu nie wyrażam głośnego sprzeciwu/aprobaty, bo wiem, że to bezsensowne). Nie śledzę polityki na bieżąco, ale jak już się coś stanie (np. taka tragedia, jak 10 kwietnia tego roku), to nie potrafię się powstrzymać przed wyszukiwaniem coraz to nowszych informacji, doniesień na ten temat. Jestem apolityczna? Chyba nie.
Uesugi napisał/a:
Głos oddasz nieważny ale frekwencja wzrośnie.

Lepiej zostać w domu i naprawdę pokazać, że masz to gdzieś, niż iść i oddać głos, którego i tak nikt nie będzie brał pod uwagę. Frekwencja wzrośnie i co z tego? Lepiej, żeby była wysoka przez fakt, że ludzie idą i oddają porządne głosy, a nie przez to, że połowa głosuje, a połowa robi sobie jaja. Zgadzam się jednak z tym, że jak ktoś nie głosuje, to powinien siedzieć cicho w razie 'nieszczęścia', bo sam jest za to współodpowiedzialny.

TQIT 
VIP
Buu.

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-08-24, 15:24   

Darcia napisał/a:
Lepiej zostać w domu i naprawdę pokazać, że masz to gdzieś, niż iść i oddać głos, którego i tak nikt nie będzie brał pod uwagę. Frekwencja wzrośnie i co z tego? Lepiej, żeby była wysoka przez fakt, że ludzie idą i oddają porządne głosy, a nie przez to, że połowa głosuje, a połowa robi sobie jaja.

Uesugi, już wyjaśnił dlaczego tak jest lepiej.

A ja nie wiem kto jest marszałkiem sejmu i to stanowczo mało mnie obchodzi. Nie jestem apolityczny :)

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-08-25, 07:51   

Nie określajmy niewiedzy mianem apolityczności.

Apolityczność wśród nastolatków..chcecie,czy nie WOS realizowany w szkole średniej nie pozwala na zachowanie obojętności wobec aktualnych zagadnień politycznych.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Odpowiedz do tematu