Biseksualizm, a kościół. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Wiara » Biseksualizm, a kościół.

Biseksualizm, a kościół.
Autor Wiadomość

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-02-27, 20:10   

MłodyDuchem napisał/a:
Na temat tego, że Kościół mówi o dwóch cechach stosunku: prokreacyjnej i unifikacyjnej To chyba nie ja, ale wiem, o który post chodziło

To miało przybrać tylko formę domysłu,szczerze mówiąc po prostu tak utkwiło mi się to w pamięci.Zresztą ma to nie ma to znaczenia w tej dyskusji :-)

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

MłodyDuchem 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-27, 20:15   

Ma znaczenie. Bo napisałaś, że religia głosi, że seks ma tylko funkcję prokreacyjną. Katolicyzm, należący do grupy pt. religia głosi 2 funkcje stosunku. Takie sprostowanie :-)

Macie takich księży, jakich sobie wymodliliście.

http://spes-moritur-extrema.blogspot.com

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-02-27, 20:33   

MłodyDuchem napisał/a:
nie. Bo napisałaś, że religia głosi, że seks ma tylko funkcję prokreacyjną. Katolicyzm, należący do grupy pt. religia głosi 2 funkcje stosunku. Takie sprostowanie

Napisałam to w stosunku do innych orientacji seksualnych oraz niezdolnością zaakceptowania ich pożycia seksualnego przez kościół.
Zresztą wypowiedziałam się na ten temat w mojej poprzedniej wypowiedzi.
Cytat:
Jak dotąd uważałam że stanowisko Kościoła wobec czynów homoseksualny wynika między innymi stąd,że stosunek dwojga ludzi tej samej płci traci swą funkcję prokreacyjną.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

MłodyDuchem 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-27, 20:43   

slow napisał/a:
Napisałam to w stosunku do innych orientacji seksualnych oraz niezdolnością zaakceptowania ich pożycia seksualnego przez kościół.

Gdyby Kościół kontynuował nadal swoją "politykę" ustępstw i uznał prawo homo/biseksualistów np do sexu (i logicznie także do małżeństwa) to by mu zarzucono niezgodność z Pismem Świętym, co byłoby w tym wypadku prawdą.

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-02-27, 20:54   

MłodyDuchem napisał/a:
Gdyby Kościół kontynuował nadal swoją "politykę" ustępstw i uznał prawo homo/biseksualistów np do sexu (i logicznie także do małżeństwa) to by mu zarzucono niezgodność z Pismem Świętym, co byłoby w tym wypadku prawdą.

W to niewątpie.
Aczkolwiek nie uważam,żeby było to słuszne, z tego też względu,że wraz z rozwojem społeczeństwo to Kościół i jego społeczność będzie co raz bardziej ograniczona.
Jednakże to już jest wkraczanie w system wartości , moralności,a o tym nie mam zamiaru dyskutować.

Niemniej obranie negatywnego stosunku wobec innych orientacji seksualnych nie powinno przybierać formy propagowania tego jako choroby oraz namawiania do jakiegokolwiek leczenia.Sądzę,że sfery medyczne oraz orzekanie co w tym przypadku jest chorobą,a co nie powinno się pozostawić w rękach medycyny.Oczywiście nie mam na myśli przedstwionych wcześniej pseudo psychiatrów wiążących swoją pracę z pobudkami religijnymi.

— Olga Tokarczuk

MłodyDuchem 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-27, 22:56   

slow napisał/a:
Aczkolwiek nie uważam,żeby było to słuszne, z tego też względu,że wraz z rozwojem społeczeństwo to Kościół i jego społeczność będzie co raz bardziej ograniczona.

Tylko, że Kościół nie ma się przystosowywać do społeczeństwa, ale ma głosić Chrystusa. To tak na marginesie, skoro nie chcesz wchodzić w dyskusje.

cretultix 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-27, 23:48   

No właśnie Chrystusa, tymczasem głosi Pawła i innych Ojców kościoła którzy zwyczajnie mogli się mylić, to jest pierwszy problem katolicyzmu, drugi problem blednę uznawanie Chrystusa za Boga, gdyby zgodnie z NT uznać go za nauczyciela, ewentualnie proroka problem by się rozwiązał, bo jego nauki nie muszą być absolutnie pewne.
Trzecia sprawa to to co stoi w oryginale w NT bo być może konkretny interesujący nas wers można przetłumaczyć inaczej, albo 2000 lat temu miał zupełnie inny wydźwięk niż dziś.

ale to tylko taka moja drobna oftopiczna uwaga.

Mohandas Karamchand Gandhi

MłodyDuchem 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-02-27, 23:55   

Z Twojego postu wynika, że problemem w katolicyzmie jest wiara :]

Rorschach 
Pogromca postów
socjopata

Wysłany: 2010-03-02, 08:27   

cretultix napisał/a:
drugi problem blednę uznawanie Chrystusa za Boga
Błędne? Aha, znowu wiesz lepiej :-P

slow napisał/a:
Sądzę,że sfery medyczne oraz orzekanie co w tym przypadku jest chorobą,a co nie powinno się pozostawić w rękach medycyny.Oczywiście nie mam na myśli przedstwionych wcześniej pseudo psychiatrów wiążących swoją pracę z pobudkami religijnymi.
Czyli prawdziwi lekarze to tylko ci, którzy nie uznają homoseksualizmu za chorobę? Bo to właśnie wynika z tej wypowiedzi.

cretultix 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-03-02, 21:56   

MłodyDuchem napisał/a:
Z Twojego postu wynika, że problemem w katolicyzmie jest wiara :]

Nie to miałem na myśli, ale tak wiara jest problemem, i zjawiskiem niekorzystnym, o czym pisałem w innym temacie.

[ Dodano: 2010-03-02, 22:05 ]
Rorschach napisał/a:
cretultix napisał/a:
drugi problem blednę uznawanie Chrystusa za Boga
Błędne? Aha, znowu wiesz lepiej :-P

Chcesz możemy o tym porozmawiać, albo poszukaj, już z MlodymDuchem pisałem co nieco na ten temat, i ani nie jest to nowa, ani odkrywcza koncepcja.

Ba jest to koncepcja starsza od koncepcji Chrystusa jako Boga, bo to zdaje się wynalazek dopiero Pawła, albo późniejszy.

Mohandas Karamchand Gandhi

get_stoned 
User

Wysłany: 2010-03-16, 16:48   

cretultix napisał/a:
jest takie powiedzenie "głodnemu chleb na myśli"

[ Dodano: 2009-12-21, 22:42 ]
pozwole sobie wkleić moje streszczenie jednego rozdziału z książki Allan i Barbara Pease "Dlaczego mężczyźni nie słuchają a kobiety nie umieją czytać map"

„Bazą” budowy ludzi jest kobieta, między 6 a 8 tygodniem ciąży płód dostaje hormony o nazwie androgeny które zmieniają budowę fizyczną, mózg oraz orientacje seksualna w stronę męską.
Jeśli mamy do czynienia z chłopcami to najpierw hormony są „zużywane” na wykształcenie genitaliów a później równocześnie na zmianę budowy mózgu na męski sposób oraz zmiany w „ośrodku kojarzenia się w pary” który jest odpowiedzialny za pociąg do konkretnej płci, u kobiet pomijany jest rozwój genitaliów. W zależności od ilości dostarczonych hormonów możemy mieć różny efekt począwszy od heteroseksualistów przez biseksualistów, homoseksualistów aż po transseksualistów.
Przy czym mózg i ośrodek kojarzenia się w pary zmienia się niezależnie w związku z czym nie ma reguły mówiącej że lesbijki to babochłopy, a geje są zniewieściali, (tak naprawdę takich jest najmniej)
Płeć mózgu zmienia się płynnie, natomiast pociąg do konkretnej płci skokowo.
Za słoności homoseksualne dodatkowo odpowiadają geny, w całej populacji jest 5% homoseksualistów, gdy jeden brat jest gejem to u drugiego szansa na to ze też będzie wynosi 10% przy bliźniakach dwujajowych wskaźnik ten wynosi 22% a przy jednojajowych 52% (badania były prowadzone na bliźniakach rozdzielonych po narodzinach)
Na jedną lesbijkę przypada 8 – 10 gejów
Terapie leczące homoseksualizm cechują się brakiem skuteczności, jedyne co się dzięki nim udaje to „przestawienie” biseksualistów na przeciwna sobie płeć.
30% samobójstw wśród nastolatków to homoseksualiści, 1/3 transseksualistów popełnia samobójstwo.
Błędami homoseksualistów jest uważanie ze ich homoseksualizm to wybór a nie niezależna od nich przypadłość, społeczeństwo lepiej patrzy na ludzi którzy są jacy są z przyczyn niezależnych od nich
Błędem jest również tworzenie parad które heteroseksualni ludzie oglądają jak pokaz dziwadeł
Przekonanie o tym że Homo są niewyżyci seksualnie wynika z tego że są to głównie faceci o pociągu seksualnym heteroseksualnego faceta, po pomnożeniu tego przez dwa mamy to co mamy.

podoba mi sie Twoja wypowiedz ;)

a moim zdaniem to co ma do tego kosciol kto ma jakie upodobania seksualne !!
serio dla mnie nie jest zadna choraba biseksualizm czy homoseksualizm czlowiek jak czlowiek!! i te wtracanie sie kosciola w te sprawy i ich sposoby wypowiedzi na temat seksu to mnie dobijaja musze wtracic ze ich NIE na temat na temat srodkow antykoncepcyjnych mnie rozwalaja :D
i moim skromnym zdaniem NIE MUSISZ SIE SPOWIADAC Z TEGO JA SI ENIE SPOWIADAM ;)
pozdro :)

Caramel 
Stały User
.ABG.

Wysłany: 2010-03-16, 16:57   

get_stoned napisał/a:
NIE MUSISZ SIE SPOWIADAC Z TEGO JA SI ENIE SPOWIADAM ;)

Wg Kościoła musisz.
Nawet dziś na religii poruszaliśmy ten temat. Ksiądz wypowiadał się jak rasowy homofob. Homoseksualizm to zło, choroba, grzech. Tak samo jak seks przedmałżeński, czy chociażby całowanie.

PS. Powyższe zdanie to oczywiście zdanie Kościoła, nie moje.

Zarabiaj przeglądając forum lub... nic nie robiąc. :)

MłodyDuchem 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-03-16, 17:11   

get_stoned napisał/a:

serio dla mnie nie jest zadna choraba biseksualizm czy homoseksualizm czlowiek jak czlowiek!!

Bo to choroba nie jest.
Caramel napisał/a:
czy chociażby całowanie.

To nie jest grzech. Chyba, że ma się intencję typu: pocałunkami ją zmiękczę i zaciągnę do łóżka.
Caramel napisał/a:
Homoseksualizm to zło, choroba, grzech.

Ani jedno, ani drugie, ani trzecie.
Co do "homofobii":
fobia z greki oznacza strach (arachnoFOBIA - strach przed pająkami; klaustroFOBIA - lęk przed małymi pomieszczeniami), a Kościół bynajmniej homoseksualistów się nie boi.

get_stoned 
User

Wysłany: 2010-03-16, 17:15   

MłodyDuchem napisał/a:
Co do "homofobii":
fobia z greki oznacza strach (arachnoFOBIA - strach przed pająkami; klaustroFOBIA - lęk przed małymi pomieszczeniami), a Kościół bynajmniej homoseksualistów się nie boi.

moze i si enie boi ale sami mowia jak homofobii ktorzy mysla ze bi czy liss czy jeszce inny tzw odmieniec nie moze zyc na tym swiecie !!
bez przesady normalnie tych ksiezy zal....

Caramel napisał/a:
Wg Kościoła musisz.
Nawet dziś na religii poruszaliśmy ten temat. Ksiądz wypowiadał się jak rasowy homofob. Homoseksualizm to zło, choroba, grzech. Tak samo jak seks przedmałżeński, czy chociażby całowanie.

PS. Powyższe zdanie to oczywiście zdanie Kościoła, nie moje.

tez mielismy to na religii i tez gadal jak prawdziwy jakis homofob ale coz zrobic jak oni nie maja uczuc xd
nawet jesli kaza sie spowiadac to niech sie spowiadaja Ci ktorzy mysla ze bycie Bi czy innym 'odmiencem' uwazaja za grzech... :->

Caramel 
Stały User
.ABG.

Wysłany: 2010-03-16, 17:16   

MłodyDuchem napisał/a:
Caramel napisał/a:
czy chociażby całowanie.

To nie jest grzech. Chyba, że ma się intencję typu: pocałunkami ją zmiękczę i zaciągnę do łóżka.
Caramel napisał/a:
Homoseksualizm to zło, choroba, grzech.

Ani jedno, ani drugie, ani trzecie.

PS w moim poście przeczytałeś?
Napisałam, że to nie jest moje zdanie. Napisałam tylko to, co mówił ksiądz. A wg niego całowanie JEST grzechem, nieważne jakie ma się intencje.

Zarabiaj przeglądając forum lub... nic nie robiąc. :)

Odpowiedz do tematu