Piję, bo lubię, paliłam, bo lubię. Rzuciłam palenie, bo to niezdrowe i picie pewnie też rzucę, ale dlatego, że nie będę miała na to czasu.
I nie, nie zaczęłam pić i palić, żeby być fajna. W moim otoczeniu ludzie nie pochwalają picia i palenia.
_________________ pal to i trzymaj w płucach, nie puszczaj nim wszystko znów nie będzie wporzo!
Picie i palenie dla szpanu - szkoda zdrowia.
Można pić i palić jak się lubi.
A jak się od tego uwolnić czy jak się nie dać wciągnąć?
Trzeba nauczyć się "asertywności" czyli po prostu mówienia "nie". Jeśli ma się paru fajnych znajomych to jest łatwiej oprzeć się grupie, jak się nie ma jest to trudniejsze.
Zawsze można spróbować wprowadzić swoje używki, które są bezpieczne.
Przykładowo zamiast palenia możecie wciągać tabakę, jeśli do tego wybierzecie te bez tytoniu to nie zaszkodzi Wam, a w grupie będziecie uchodzić za tego co "wciąga". Wielu nie zna się na tabakach więc mogą nawet nie zauważyć, że to bez tytoniu.
Co ciekawe taka tabaka wygląda jak biały proszek - z czym Wam się kojarzy?
Można spróbować w taki sposób wkupić się do grupy, nie szkodząc sobie.
Moim zdaniem lepsze jest udawanie ćpuna, żeby się wkupić do grupy niż stawanie się nim.
A niestety są osoby, które są bardzo wpływowe, często poza grupą do której bardzo chcą należeć i zrobią wszystko żeby tylko się wkupić, nawet zaszkodzą sobie, żeby tylko być zaakceptowanym...
Pff proste, być asertywnym kiedy ci zaproponują, albo mieć własną grupę szkolną czyli koledzy i koleżanki z którymi spędzasz czas.
PS: Czy picie i palenie umacnia twoją pozycję w szkolę? Buahahah nie, raczej nie, na pewno nie. Tylko pokazuje jak słabym jesteś człowiekiem. Jak chcesz zaszpanować to kup sobie nowe buty
Ostatnio zmieniony przez HandsToUp 2009-08-22, 00:54, w całości zmieniany 1 raz
PS: Czy picie i palenie umacnia twoją pozycję w szkolę? Buahahah nie, raczej nie, na pewno nie. Tylko pokazuje jak słabym jesteś człowiekiem. Jak chcesz zaszpanować to kup sobie nowe buty
Nie umacnia. Aby być zauważonym trzeba mieć charakter, a charakterem nazywamy sztukę odmawiania, a nie robienia tego co inni.
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
A ja miałem prosty sposób dużo osób mnie podziwiało a ja robiłem tylko to co lubię czyli uprawiałem freeruning(parcour+ akrobatyka).I przyznam się bez bicia jak że uwielbiałem chwilę kiedy na pokazach wszyscy na mnie patrzeli.Już tak mam.Lubię zwracać na siebie uwagę.I nie muszę pic,palić.
mam znajomych, którzy mnie akceptują i mimo tego, że oni np. palą mnie do tego nie zmuszają. Jak mam zamiar dołączyć do jakieś paczki, która według mnie jest warta poświęcenia uwagi, to pokazuje się taka jaka jestem, a nie taka jaką może oni chcieliby zobaczyć. Jeśli coś im nie pasuje, to ich problem. Ale w sumie to jak już mówiłam mam swoją paczkę i od pewnego czasu nie szukam nowej ; )
_________________ Niestety, rzadko koło zdarzeń obraca siła naszych marzeń.
Imię: Sylwek
Wysłany: 2009-08-24, 20:38
lepiej pokazac jakies umiejetnosci, nad ktorymi trzeba dlugo pracowac, bo picie i palenie to taka domena "doroslosci", do ktorej nie koniecznie trzeba sie spieszyc
Przepraszam was bardzo
ale teraz ten kto:
Nie pali
Nie pije
Nie ćpa
jest cool
moda się zmienia
zauważyłam że w mojej klasie panuje teraz takie przekonanie.
_________________ Są dwa pytania, które człowiek musi sobie zadać: pierwsze brzmi “Dokąd idę?” a drugie: „Kto idzie ze mną?” Jeśli kiedykolwiek postawisz sobie te pytania w złej kolejności – masz problem.
ale teraz ten kto:
Nie pali
Nie pije
Nie ćpa
jest cool
moda się zmienia
Żeby to tylko do mojej miejscowości dotarło...
Co do popisywania się: nigdy nie ćpałem, nie paliłem, nie piłem itd itp aby "zaszpanować". Dla mnie takie zachowanie jest dziecinne i na dodatek jest przejawem braku osobowości, charakteru.
_________________ “Nie mam co do tego żadnej wątpliwości, że świat istnieje tylko dzięki modlitwie chrześcijan”. (Arystydes z Aten)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum