Wysłany: 2010-04-13, 11:58 Chemia - prosze pilnie o pomoc
Tak jak w temacie proszę szybką odpowiedź na dwa zadania z chemii. Oto one:
1. Wyjaśnij, dlaczego w kuchenkach gazowych nie stosuje się jednej, szerokiej dyszy, ale palnik konstruuje się tak, że gaz wypływa przez szereg małych dysz?
2. Wyjaśnij, dlaczego gaz ziemny wydostający się ze złoża nie ma zapachu, a dopływający instalacją gazową do naszych mieszkań ma charakterystyczny zapach?
Imię: Mieczysława
Wysłany: 2010-04-13, 12:50
Ciucio napisał/a:
2. Wyjaśnij, dlaczego gaz ziemny wydostający się ze złoża nie ma zapachu, a dopływający instalacją gazową do naszych mieszkań ma charakterystyczny zapach?
dlatego, że gdyby zaczął się ulatniać byśmy nie poczuli i zostaje specjalnie aromatyzowany i w razie ulatniania zdązymy poczuć i cos z tym zrobic
_________________ "strach jest niezwykle podniecający. Ludzie lubią być straszeni. To działa na nich jak chwile przed orgazmem. Wszyscy pragną tego zaznać. To niezwykłe doświadczenie."
Pewnie chodzi o spalanie (lepszy i bezpieczniejszy sposób spalania gazu, pewnie mniej szkodliwych związków węgla). Skoro powierzchnia by była taka sama.
Imię: Adrian
Wysłany: 2010-04-14, 16:39
stubarwny napisał/a:
Pewnie chodzi o spalanie (lepszy i bezpieczniejszy sposób spalania gazu, pewnie mniej szkodliwych związków węgla). Skoro powierzchnia by była taka sama.
Mi się wydaje, że tu chodzi o to spalanie gazu. No, bo jak są reakcje spalania gazu w tlenie no to wniosek jest taki, że im więcej tlenu dostarczymy tym związki z węglem są mniej szkodliwe.
- spalanie całkowite (najwięcej tlenu, czytaj. małe dysze które dostarczają najwięcej tlenu) dają dwutlenek węgla.
- spalanie niecałkowite (średnia ilośc tlenu, czytaj. domniemana szeroka dysza, która nie daje należytej ilości tlenu do uzyskania wysokiego płomienia), wniosek: ulatnia się czad-substancja szkodliwa dla ludzi
- spalanie niecałkowite (najmniejsza ilość tlenu, dysza taka jak wyżej, nie daje dużej ilości tlenu)
uzyskujemy węgiel, czyli sadzę.
Tak mi się wydaje, nie jestem tego pewny, ale myślę, że tu o to właśnie chodzi.;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum