PLS do tych, którzy rozumieją chemie i nie mają żadnych problemów, żeby pomogli mi w przygotowaniu do sprawdzianu jedynego i najważniejszego w roku szkolnym, który odbędzie się w najbliższy piątek.
Sprawdzian jest a ALKANÓW, ALKENÓW i ALKINÓW.
Potrzebuje wszystkie działania ich; Spalania całkowitego, nie całkowitego i pół spalania.
PS. Szukałem sam w necie ale znalazłem 3 strony z etanem i każdy przykład był inny i nie wiem który dobrze, a w książce tego nie mamy więc PL HELP ME!!!
1. Tak na przyszłość, umownie nie piszemy kolorem czerwonym, jest on zarezerwowany dla moderatorów i administratorów kiedy dajemy komentarze w postach.
2. Myślę, że troszkę ze słabo szukałeś ... w necie jest wszystko
3. Masz jeszcze kilka dni, nie wierzę, że nikt w klasie nie ma tych wzorów, bo nauczycielki raczej robią spr z tego co biorą na lekcjach.
Więc do piątku powinieneś zdążyć przepisać i się nauczyć.
W dosłownym temacie nie pomogę, bo ja i chemia - dzień i noc ....
_________________ ...znajdujesz to, czego szukasz, umyka ci to, co zaniedbujesz.
Kiepsko w dzisiejszych szkołach. Przecież tutaj nie ma nic do rozumienia tylko do zapamiętania. A poza tym w podanym linku jest wszystko co potrzebujesz wiedzieć o alkanach. Przeczytałeś chociaż tę stronę zanim napisałeś prośbę o pomoc?
Poza tym jak nikt nie może mieć tego w zeszycie czy książce? Z głowy chyba sobie nauczycielka tego nie wymyśliła.
Alkany:
Cytat:
spalanie
spalanie całkowite – produkty spalania to dwutlenek węgla i para wodna (woda); na przykładzie butanu:
2 C4H10 + 13 O2 → 8 CO2 + 10 H2O
półspalanie – produkty spalania to tlenek węgla i para wodna (woda); na przykładzie etanu:
2 C2H6 + 5 O2 → 4 CO + 6 H2O
spalanie niecałkowite – produkty spalania to para wodna (woda), sadza (węgiel); na przykładzie metanu:
CH4 + O2 → C + 2 H2O
Najpierw rozpisujesz sobie reakcje (posłużę się etanem):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum