Imię: Daria
Wysłany: 2010-08-29, 17:51
Wpadło mi do głowy kilka rzeczy, które zmieniłabym w Polsce.
Po pierwsze: przywrócenie kary śmierci, przynajmniej dla przestępców, którzy popełnili morderstwo. Jestem zwolenniczką zasady oko za oko, ząb za ząb, śmierć za śmierć. Jestem zdania, że to, że sobie człowiek posiedzi 25 lat czy tam ileś nic nie da, jak wyjdzie, to dalej może zabijać, a należy nakładać takie kary, by człowiek zrozumiał i miał uniemożliwioną 'drogę powrotną' do tego, co robił.
Po drugie: legalizacja prostytucji (chociaż podobno według Kodeksu Karnego jest ona legalna). Dlaczego? Ponieważ w zasadzie te kobiety, które się sprzedają, nie robią nikomu nic złego, nie zagrażają społeczeństwu. Jest to tylko i wyłącznie ich interes, że sypiają z kimś obcym za kasę. Nie słyszałam też o przypadkach zmuszania facetów do korzystania z usług prostytutek, jest to ich wola, ich decyzja ŚWIADOMA. Zdradzają swoje żony, matki swoich dzieci świadomie, z własnej woli, nie pod przymusem. Naturalnie, uważam, że osoby zmuszające kobiety do prostytucji powinny być karane i to surowo.
Po trzecie: wiem, że teraz raczej niemożliwe jest, aby w życie na nowo weszła kara śmierci. Trzeba więc zaostrzyć kary. Chore dla mnie jest, że zabójstwo wiąże się z karą pozbawienia wolności nie krótszą niż 8 lat do lat 25 lub dożywocia, a za dzieciobójstwo człowiek siedzi... od 3 miesięcy do 5 lat! Czyli co, dziecko to nie człowiek? Je można zabijać? Tak tłumaczę sobie to, że kara za zabicie dzieciaków jest tak śmiesznie niska. Powinna być taka sama, jak za 'normalne' zabójstwo.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
O ile się nie mylę to we Francji chcieli zalegalizować domy publiczne, ale przeciwko temu były..... panny lekkich obyczajów, dlaczego? Ano podatki, podatki =) U nas pewnie też by je opodatkowali, nie opłaca się wychodzić na światło dzienne.
Co do kar sądowych to mamy je w porównaniu z innymi krajami EU (zachodnimi) bardzo wysokie. Nie lepiej usprawnić wykonywanie wyroków?
_________________ Bogu serce, ludziom uśmiech, sobie Krzyż.
Wysłany: 2010-08-29, 18:21
Savoyen napisał/a:
Co do kar sądowych to mamy je w porównaniu z innymi krajami EU (zachodnimi) bardzo wysokie. Nie lepiej usprawnić wykonywanie wyroków?
Co z tego, że pod względem kar na tle innych krajów UE wychodzimy dobrze? Dla mnie to jest po prostu chore. Zabójstwo 25 lat - dożywocie, a zabicie dziecka możesz sobie posiedzieć i 3 miesiące ledwo. Przecież i osoba dorosła, i małe dziecko to człowiek, więc i kara winna być ta sama, nie rozumiem sensu tego rozgraniczenia.
Zawsze w moim sercu...
Ja jestem przeciwny karze smierci.
1.Jeśli ktoś zostal skazany, a owego czynu nie popełnił?Co w tedy...
2.Największym Cierpieniem jest siedzenie w zamknięciu.Poza tym nie można robić wielu rzeczy, np :uprawiać sexu.
3.To że ktoś kogoś zabił nie znaczy ze mamy robić tak samo, pomyślmy o ludziach, którzy wykonują wyrok, wątpię że ktokolwiek z nas dałby rade zabić człowieka, a oni musieli by to robić...po prostu mordować
Wysłany: 2010-08-29, 19:42
jurasen napisał/a:
Ja jestem przeciwny karze smierci.
1.Jeśli ktoś zostal skazany, a owego czynu nie popełnił?Co w tedy...
Dlatego przedtem dokładnie trzeba by było zbadać, kto zabił. Tak jak teraz policja sprawdza takie rzeczy i zamyka odpowiednie osoby.
jurasen napisał/a:
2.Największym Cierpieniem jest siedzenie w zamknięciu.Poza tym nie można robić wielu rzeczy, np :uprawiać sexu.
Straszne. Może i na niektórych zamknięcie podziała, ale na pewno niektórzy wychodzą i znów zabijają.
jurasen napisał/a:
3.To że ktoś kogoś zabił nie znaczy ze mamy robić tak samo, pomyślmy o ludziach, którzy wykonują wyrok, wątpię że ktokolwiek z nas dałby rade zabić człowieka, a oni musieli by to robić...po prostu mordować
Dlaczego nie mamy robić tego samego? Dlaczego taki człowiek (tfu!), który zabił innego człowieka, ma być jeszcze traktowany ulgowo? Dlaczego nie potraktować go jak psa?
Zawsze w moim sercu...
Bo jesteśmy ludźmi, i zachowujmy się jak ludzie, a nie jak zwierzęta.....Śmierć za śmierć, nie jest dobra.A co masz do powiedzenia jest chodzi o ludzi wykonujących wyrok, nie wydaje mi się ze jest to dla nich przyjemne
Imię: Radek
Wysłany: 2010-08-29, 20:20
jurasen napisał/a:
I tu sie nie zgodze. Przecież wszyscy znamy historie o mydle w więzeniu :)
1. Zmniejszyc pensje polityków
2. Opodatkowac najbogatszych ludzi
3. Przeznaczyc wiecej pieniedzy na drogi, szpitale, szkoły
4. Zakupic prawdziwy i nowoczesne arsenał wojenny a nie jakies stare Roosomacki (czy jakoś tak)
Ogólnie jestem za tym aby robić coś takiego jak w dwudziestoleciu miedzywojennym.
Czyli...
Etapowy rozwój państwa np. przez piec lat pieniadze na drogi, nastepne pięc lat to na szkoły, policje, szpitale.
Hę? Co prawda nie należę do zacnego grona najbogatszych ludzi, ale zastanawia mnie dlaczego? To może jeszcze mandaty uzależnione od zarobków?
Co do kar za przestępstwa. Jestem przeciw karom trzymania w cieplutkim więzieniu za pieniądze pdoatników, tylko zapieprzaniu za darmo budując drogi, szorując chodniki itd.
Ostatnio zmieniony przez szostol 2010-08-29, 20:27, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-08-29, 20:27
jurasen napisał/a:
A co masz do powiedzenia jest chodzi o ludzi wykonujących wyrok, nie wydaje mi się ze jest to dla nich przyjemne
Już teraz nie brakuje przykrych w sensie wykonywania zawodów, po prostu lista powiększyłaby się o jeden. Poza tym kiedyś już to było i nie było takiego halo.
jurasen napisał/a:
Bo jesteśmy ludźmi, i zachowujmy się jak ludzie, a nie jak zwierzęta.....
Wybacz, dla mnie człowiek, który kogoś świadomie zabił, nie jest godzien miana człowieka.
Zawsze w moim sercu...
Dlaczego? Dlaczego chcesz zabierać ludziom coś, czego sami się dorobili? Ciut niesprawiedliwe.
maniekpiesio napisał/a:
4. Zakupic prawdziwy i nowoczesne arsenał wojenny a nie jakies stare Roosomacki (czy jakoś tak)
Tak się składa, że prototyp rosomaka powstał w 2001 roku a produkowany został w 2003 roku. Co więcej, są to bardzo dobre wojenne pojazdy. Nie takie jaką mają Amerykańce albo porównaj możliwości Polski i USA.
_________________ "Nic nie robisz, nie masz nic i nie zmieniasz niczego" |Eldo|
"Trzeba to gówniane życie popchnąć dalej" |Jotuze|
Nie mogę się pogodzić z tym zaburzeniem wartości, że mamy wymiar władzy zamiast wymiaru sprawiedliwości.
szostol, również zgadzam się z tobą jeśli chodzi o kare.
Darcia ujme to inaczej,uważasz że jeśli ktos kogos zabije jest jak zwierze, nie zasługuje na miana człowieka, a sama chcesz zabijać, to jest to hipokryzja....nieważne czemu ale kogoś zabijasz....Uważam że zabic można kogoś jedynie przy obronie własnej lub kogoś oraz na wojnie, czy akcji , ale tylko walczących.
po pierwsze dałbym możliwość pójścia na darmowe studia w wieku 30 lat, dużo jest takich osób które chciałyby a nie mogą iść do pracy. Bo na przykłąd nie skończyły studiów w wieku 26 lat a z kolei dużo jest patafianów którzy skończyli studia i do pracy się nie nadają, więc dałbym sanśe i tym i tym niech idą jeszcze raz.
Wysłany: 2010-08-30, 13:18
jurasen napisał/a:
Darcia ujme to inaczej,uważasz że jeśli ktos kogos zabije jest jak zwierze, nie zasługuje na miana człowieka, a sama chcesz zabijać, to jest to hipokryzja....
Może i hipokryzją trochę zalatuje, ale zabijałoby się ludzi, którzy sobie na to zasłużyli, przecież nie stalibyśmy na ulicy, nie łapali przypadkowych ludzi i nie zabijali ich tylko dlatego, że się na ten przykład krzywo spojrzeli, nie? Taka selekcja, pozbywanie się z kraju ludzi, którzy tylko czyhają na życie innych.
Zawsze w moim sercu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum