Co byście zmienili w Polsce? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Polityka » Co byście zmienili w Polsce?

Co byście zmienili w Polsce?
Autor Wiadomość

TQIT 
VIP
Buu.

Imię: Mateusz

Wysłany: 2010-08-30, 13:23   

maniekpiesio napisał/a:
Etapowy rozwój państwa np. przez piec lat pieniadze na drogi, nastepne pięc lat to na szkoły, policje, szpitale. :-P

Większej głupoty w tym temacie nie było chyba.

Isair 
Moderator
Arcykapłan

Wysłany: 2010-08-30, 15:35   

TQIT napisał/a:

Musze się z tym bezapelacyjnie zgodzić.

Krit
Pogromca postów

Wysłany: 2010-08-30, 17:35   

TQIT napisał/a:

Była w PRL. :-D
Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-02, 14:02   

Ostia napisał/a:
Cytat:
Opinię tę uzyskałam na podstawie obserwacji ogółu ;)

To jet dobre do statystyki, ale nie do oceny ludzi jako takich.

Ponieważ..? :)

Krit napisał/a:
LongIsland napisał/a:
Opinię tę uzyskałam na podstawie obserwacji ogółu ;)

Komixxach i demotach o moherach?

Głównie dawnych znajomych po powrocie do rodzinnego miasta, ale także internautach...
Jest taki temat w dziale "WIARA", gdzie ktoś pisze o 'swojej teorii'... w pierwszym poście jest wyzwany od butnych czy bezczelnych... czy to kogoś boli, żeby traktować innych z szacunkiem i uprzejmością, obojętnie czy mówią mądrze czy gadają bzdury?? :)

Uesugi napisał/a:
A co do legalizacji: NIE. Nauczcie się żyć ludźmi, a nie dragami.

Rada radom, ale wolność wolnościom. Fajnie, że nie bierzesz nic i polecasz to innym, ale nie każdy musi chciceć tego co Ty, prawda? ;-) Ja jestem za wolnością wyboru + edukacją... póki co edukacja na temat narkotyków polega na straszeniu, a trzeba by wytłumaczyć młodym ludziom, jak to działa i dlaczego innych tak do tego ciągnie, ale jednocześnie jakie są niebezpieczeństwa z tym związane. Póki co dzieki najostrzejszym karom w europie mamy najgorszą politykę narkotykową, działającą przeciwskutecznie, mnóstwo niewinnych dzieciaków w więzieniach, tylko policja jest zadowolona, bo podniosły się jej statystyki wykrywalności 'przestępstw'... a mafia narkotykowa ma sie dobrze jak nigdy wcześniej, bo ceny też skoczyły ostro w górę ;-)

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-02, 14:05   

LongIsland napisał/a:

Od kiedy cechy ogółu przypisujesz jednostce? Zwłaszcza w sprawie oceny, kto jest miły, a kto nie.
Uwikłana w świat?

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-02, 14:13   

Ostia napisał/a:
LongIsland napisał/a:

Od kiedy cechy ogółu przypisujesz jednostce? Zwłaszcza w sprawie oceny, kto jest miły, a kto nie.

Chciałaś chyba zapytać odwrotnie - dlaczego przypisuje cechy jednostki ogółowi, tak? ;-) Chodzi o to, że bywałam w różnych miejscach w Polsce i na świecie... np. w Londynie, gdzie jest bardzo dużo ludzi z różnych zakątków świata, często jest tak, że nieznajomi uśmiechają się do Ciebie na ulicy... sąsiedzi mają czas, żeby zatrzymać się na chwile i zapytać jak się czujesz. Takie małe gesty, ale sprawiające, że czujesz, że ktoś się Tobą interesuje. W Polsce tego nie obserwuje, natomiast obserwuje, że każdy jest zainteresowany tylko sobą, nie rozmawia się z nieznajomymi np. w kolejce, czy autobusie.

Nie wygłosiłam tego zdania na podstawie obserwacji i oceny jakichś pojedynczych ludzi, tylko wielu sytuacji społecznych, których jestem na codzień świadkiem w naszym kraju...

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-02, 14:17   

LongIsland napisał/a:
Chciałaś chyba zapytać odwrotnie - dlaczego przypisuje cechy jednostki ogółowi, tak?

Nie :)
Z twoich postów można wyczytac, że skoro ogół jest zły, to zapewne jednostka też.

Sądzę, że tak, jak nie byłaś w każdym miejscu Polski czy na świecie, tak nie możesz uważać, że skoro w jednym miejscu w Londynie wszyscy są mili (co i tak jest naciągane), to zapewne w całym mieście tak jest. I odwrotnie - twoje obserwacje niemiłych zachowań Polaków w jednym mieście nie pozwalają na stwierdzenie, że tak jest wszędzie.

LongIsland napisał/a:
Nie wygłosiłam tego zdania na podstawie obserwacji i oceny jakichś pojedynczych ludzi, tylko wielu sytuacji społecznych, których jestem na codzień świadkiem w naszym kraju...

Ale my mówimy o jednostkach, które krzywdzisz osądem dokonanym na grupie ludzi.
Uwikłana w świat?

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-02, 14:27   

Ostia napisał/a:
LongIsland napisał/a:
Chciałaś chyba zapytać odwrotnie - dlaczego przypisuje cechy jednostki ogółowi, tak?

Nie :)
Z twoich postów można wyczytac, że skoro ogół jest zły, to zapewne jednostka też.

Nie napisalam nigdzie, ze nikt nie jest miły ;) Napisałam tylko, ze ogolnie ludzie w Polsce mogliby być dla siebie milsi ;)

Ostia napisał/a:
Sądzę, że tak, jak nie byłaś w każdym miejscu Polski czy na świecie, tak nie możesz uważać, że skoro w jednym miejscu w Londynie wszyscy są mili (co i tak jest naciągane), to zapewne w całym mieście tak jest. I odwrotnie - twoje obserwacje niemiłych zachowań Polaków w jednym mieście nie pozwalają na stwierdzenie, że tak jest wszędzie.

Oczywiście nie wszedzie, ale tego tez nie chcialam powiedziec ;-)
Czy mi sie wydaje, czy Ty podwarzasz sens socjologii jako nauki? ;-)

Ostia napisał/a:
LongIsland napisał/a:

Ale my mówimy o jednostkach, które krzywdzisz osądem dokonanym na grupie ludzi.

Jednostki tworza grupe, ale opisujac grupe nie wnika sie w zachowania poszczegolnych jednostek ;-) Nie wydaje mi sie, abym kogokolwiek krzywdzila ta ocena, ktora - jak sie przyjrzysz wg tego co opisuje, a co da sie zaobserwowac - ma potwierdzenie w rzeczywistosci. Jak napiszesz, ze Szkoci są skąpi (a wynika to z tego, że tak jest), to czy to jest ocena krzwdząca, dlatego, że zawiera słowo o negatywnym zabarwieniu emocjonalnym?;)

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-02, 14:39   

LongIsland napisał/a:

Nie sądzę, aby ogólne mechanizmy społeczeństwa można przypisywać jednostce.
Jak mówię - nie należę do fanów generalizowania. Jest to po prostu zbyt krzywdzące w ostatecznym rozrachunku.

LongIsland napisał/a:
Jednostki tworza grupe, ale opisujac grupe nie wnika sie w zachowania poszczegolnych jednostek

I oto mamy przekłamania godzące w ludzi.

LongIsland napisał/a:
ze Szkoci są skąpi (a wynika to z tego, że tak jest)

NIE WSZYSCY Szkoci sa skąpi. O tym mówię - nie stosuj stereotypów do każdego człowieka.
Uwikłana w świat?

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-02, 14:45   

Ostia napisał/a:
LongIsland napisał/a:

Nie sądzę, aby ogólne mechanizmy społeczeństwa można przypisywać jednostce.
Jak mówię - nie należę do fanów generalizowania. Jest to po prostu zbyt krzywdzące w ostatecznym rozrachunku.

Rozumiem ;)

Ostia napisał/a:
LongIsland napisał/a:
Jednostki tworza grupe, ale opisujac grupe nie wnika sie w zachowania poszczegolnych jednostek

I oto mamy przekłamania godzące w ludzi.

Jeżeli poczułaś się skrzywdzona moją oceną, to wybacz, nie było to moją intencją ;-)

Ostia napisał/a:
LongIsland napisał/a:
ze Szkoci są skąpi (a wynika to z tego, że tak jest)

NIE WSZYSCY Szkoci sa skąpi. O tym mówię - nie stosuj stereotypów do każdego człowieka.

Absolutnie! ;-) Staram się wystrzegać stereotypów, a wręcz walczyć o pozbywanie się ich ;-) Czasem po prostu takie uogólnienia są potrzebne, bez tego nie moglibyśmy mówić o grupach społecznych i nie byłoby socjologii ;-)

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-02, 14:47   

Cytat:
Jeżeli poczułaś się skrzywdzona moją oceną, to wybacz, nie było to moją intencją ;-)

Nie wypowiedziałaś niczego, co dotyczyłoby mnie -wiec jak mogłabym czuć się urażona? :D
Uwikłana w świat?

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-02, 14:51   

No to dlaczego tak uparcie odmawiasz mi prawa do oceny Polaków (oczywiście nie wszystkich, bo to by już mogło być krzywdzące, wiadomo, że nie każdy jest niemiły)? ;P

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-02, 14:57   

LongIsland napisał/a:
No to dlaczego tak uparcie odmawiasz mi prawa do oceny Polaków

Bo brak podstaw do oceny całego narodu.
To, co obserwuje się w dwóch miejscach nijak nie stanowi o wielkiej, pozostałej części kraju.

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-02, 15:30   

Przechodzisz od skrajności do skrajności ;-) Nie chodzi o CAŁY NARÓD (100%) ani o dwa przypadki (0,001%?), że tak to obrazowo wyjaśnię. Mówi Ci coś słowo 'mentalność'? To są cechy umysłowe, które przejawiają się w wielu członkach danej grupy społecznej. Oznacza to, że w wielu przypadkach można spotkać się z tą cechą.

Jest jeszcze jedna cecha w Polakach, której nie lubie, a z którą się często spotykam ;-) Tak samo nie dotyczy oczywiście 100%, ale pojawia się na tyle często, że śmiało mogę powiedzieć o mentalności. Zamiast dążenia do tego żeby zrozumieć, co drugi człowiek ma na myśli, próbuje się udowodnić mu, że nie ma racji, że jest inaczej, że 'TO PO MOJEJ STRONIE JEST RACJA' ;-) Mowi Ci to coś Ostia? ;-)

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-02, 15:38   

LongIsland napisał/a:
Nie chodzi o CAŁY NARÓD

Twoje słowa: "Polacy mogliby być milsi", a więc piszesz o całym narodzie.

LongIsland napisał/a:
TO PO MOJEJ STRONIE JEST RACJA' ;-) Mowi Ci to coś Ostia? ;-)

Ot, tak samo często można zaobserwować "ja wiem lepiej, a to ty się kłócisz" :D
Nie bawię się w dociekanie racji, po prostu irytuje mnie fakt przypisywania danej cechy, danej mentalności ogółowi -w momencie, gdy samemu mówi się tylko o dwóch miejscach w Polsce, gdzie "prowadziło" się obserwacje.
Tak więc uszczypliwości są zbędne, Long ;)

Odpowiedz do tematu