Co byście zmienili w Polsce? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Polityka » Co byście zmienili w Polsce?

Co byście zmienili w Polsce?
Autor Wiadomość

LongIsland
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-02, 16:16   

Ostia napisał/a:
LongIsland napisał/a:
Nie chodzi o CAŁY NARÓD

Twoje słowa: "Polacy mogliby być milsi", a więc piszesz o całym narodzie.

Na co Ty napisałaś, że narzucam, że mało jest takich ludzi, zamiast dopytać, czy naprawdę miałam to na myśli ;-) Nie pisałam o całym narodzie, więc cała ta nasza rozmowa w sumie była zbędna, a wystarczyło na początku dopytać, zamiast od razu interpretować na swój sposób i udowadniać nieprawdę ;-) Nie chce w ten sposób rozmawiać i mam nadzieję, że to ostatni raz Ostia.

Ostia napisał/a:
[..]irytuje mnie fakt przypisywania danej cechy, danej mentalności ogółowi [..]

Kiedy właśnie mentalność jest cechą ogółu. Mam też internet i telewizje, nie musze odwiedzić każdej miejscowości w Polsce, żeby posiąść ogólne zdanie o Polakach. Jak nadal uważasz, że nie mam racji, to ja odpuszczam. Dajmy innym się wypowiedzieć. Cześć!

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-09-02, 16:24   

LongIsland,
-chciałabym, żeby w Polsce zmienili się Polacy,
- to moja prywatna opinia o Polakach,
a są to twoje słowa, gdzie nie wyszczególniasz, że chodzi ci o jakąś tam ich część, bądź ułamek, a używasz słowa "Polacy", więc traktujesz o ogóle narodu, więc mój "zarzut" jest na jak najbardziej na miejscu.

LongIsland napisał/a:
Mam też internet i telewizje,

Gdzie w 99% są informacje o tym, jak to bliźniemu powinęła się noga, więc tylko potwierdzasz czyjeś słowa, że twoja opinia opiera się na demotach i innych takich.

I proszę, nie wyrywaj moich zdań z kontekstu, jak zrobiłaś to w ostatnim cytowaniu, bo wtedy zgodzę się, ze dalsza rozmowa dużego sensu nie ma.
Uwikłana w świat?

jutro 
Hiper wymiatacz
kryzysowy narzeczony

Wysłany: 2010-09-05, 10:30   

Mam wrażenie, że nasza cywilizacja niedługo dobiegnie końca... ta cała bitwa o krzyż, odrawaca uwagę od prawdziwych problemów Polski, rosną podatki, ceny, jeszcze trochę, a będzie jak w Grecji. Może zróbmy jak Obama, dodrukujmy sobie trochę pieniędzy...

Krit
Pogromca postów

Wysłany: 2010-09-05, 13:49   

jutro napisał/a:
Mam wrażenie, że nasza cywilizacja niedługo dobiegnie końca... ta cała bitwa o krzyż, odrawaca uwagę od prawdziwych problemów Polski, rosną podatki, ceny, jeszcze trochę, a będzie jak w Grecji. Może zróbmy jak Obama, dodrukujmy sobie trochę pieniędzy...

A czterej jeźdźcy apokalipsy gdzie?
Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.

jutro 
Hiper wymiatacz
kryzysowy narzeczony

Wysłany: 2010-09-05, 20:51   

Krit, nie, nie wierze w koniec świata w 2012r. ani w inne bzdury, chociaż patrząc na to, co teraz się dzieje w Polsce można mieć wątpliwości... Pamiętaj, że historia lubi się powtarzać, a powtarza się zazwyczaj jako farsa... nie takie cywilizacje upadały;) To co pogrubiłeś i zacytowałeś pisałem z ironią.
A Twój komentarz jest bardzo na poziomie, trochę się na Tobie zawiodłem.

Dlaczego media trąbią cały czas o tym krzyżu? Dla mnie ważniejsze jest to, skąd Tusk weźmie pieniądze. Widziałeś chyba co się działo w Grecji, u nas może być podobnie i to już niedługo.

Krit
Pogromca postów

Wysłany: 2010-09-05, 21:15   

jutro napisał/a:
Dlaczego media trąbią cały czas o tym krzyżu? Dla mnie ważniejsze jest to, skąd Tusk weźmie pieniądze. Widziałeś chyba co się działo w Grecji, u nas może być podobnie i to już niedługo.

Nie będzie podobnie. Nasz system bankowy działa inaczej, nie ma euro, Polacy nie żyją na kredyt, Polacy pracują więcej, Polska posiada inną strukturę zatrudnienia. To nie znaczy, że nie da się do tego doprowadzić, ale Tuska o to bym nie podejrzewał.

jutro napisał/a:
A Twój komentarz jest bardzo na poziomie, trochę się na Tobie zawiodłem.

No jaha. Dzięki :-D

jutro napisał/a:
nie takie cywilizacje upadały;)

Kwestia tego, czy nasz kraj to cywilizacja? Raczej nie. Upadek cywilizacji to sprawa szersza.

jutro napisał/a:
Pamiętaj, że historia lubi się powtarzać, a powtarza się zazwyczaj jako farsa

Jeżeli sprzyjają temu okoliczności.

jutro napisał/a:
Dlaczego media trąbią cały czas o tym krzyżu?

Żeby mieli ludzie o czym gadać i nie myśleli za dużo o:
jutro napisał/a:
skąd Tusk weźmie pieniądze

Bez paniki. Cudu i zielonej wyspy nie ma, ale bez defetyzmu
Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-09-06, 19:51   

Akurat stopniowy upadek cywilzacji łacińskiej, europejskiej to prawda. Ona przejawia się także w kulturze i społecznej moralności.

Kabitka17 
Mega wymiatacz

Imię: Monika

Wysłany: 2010-09-06, 20:04   

Wszystko - od polityków do społeczeństwa ;p

"Illuminati want my mind, soul and my body
Secret Society trying to keep their eye on me
But I'm a stay incogni' in places they can't find me
Make my moves strategically"

mist 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-06, 20:51   

Nic, bo i tak lepiej by nie było. No może przez chwilę, a potem wszystko wróciłoby do starych zwyczajów

Czarodziejek 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2010-09-08, 21:13   

Leciutko zaczynając to Policje.

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-09-09, 15:27   

Czarodziejek napisał/a:
Leciutko zaczynając to Policje.
Pewnie, nakłady budżetu na nią są zdecydowanie za małe.

Rockstar
User

Wysłany: 2010-09-11, 12:19   

Po 1 zmodyfikowałbym ustrój, demokracja jest nieudolna, nie chcę rozwijać tematu, bo mógłbym tak pisać i pisać, dodam tylko że moje poirytowanie wzbudza ignorancja i zacofanie ludzi, którzy podczas wyborów czy to samorządowych, parlamentarnych czy prezydenckich, zamiast kłaść nacisk na merytorykę polityczną, czyt. program wyborczy, wolą zagłosować na kogoś, bo "wygląda przystępniej", bo mu "lepiej z oczu patrzy", bo "ten drugi to dziad", pamiętajcie zawsze jest jakieś trzecie wyjście z sytuacji, jeśli będziemy ciągle wybierać między pierwszym, a drugim to dziadostwo nigdy się nie skończy, bo to wybór między złym, a gorszym.

Po 2 byłbym za legalizacją narkotyków miękkich, miałoby to zapewne spory wpływ na budżet państwa, pragnę tylko przypomnieć, że mamy 700 mld długu i ani PiS z Jarosławem Kaczyńskim na czele, ani PO z Donaldem Tuskiem nie mają żadnego sensownego pomysłu na polepszenie naszej, już beznadziejnej sytuacji ekonomicznej, zbliżamy się dużymi krokami do Grecji, a to może zwiastować nawet początki wojny domowej.

Po 3 Wycofanie się z członkostwa w UE, organizacja iście szatańska, niewiele mająca wspólnego z demokracją, przynosi nam więcej szkód niż pożytku.

Po 4 Oczywiście jeśli "wyjście" z UE nie okazałoby się takie łatwe, albo byłoby czasowo niemożliwe to na pewno nie skłaniałbym się ku Euro jako naszej walucie. Jako jedyne państwo w Europie podczas kryzysu mieliśmy dodatni wzrost PKB, gdybyśmy mieli Euro to skończylibyśmy z dużą wartością ujemną i jeszcze większą dziurą budżetową.

Po 5 Byłbym za refundowaniem metody in vitro, zwłaszcza w czasach niżu demograficznego, kiedy za niedługo będzie więcej emerytów i rencistów niż dzieci, wprowadza mnie jedynie w zażenowanie zachowanie J. Kaczyńskiego, który tak krytykuje tę metodę, cóż może wiedzieć o tym jak wielkie szczęście dają dzieci stary kawaler spod maminej spódnicy z kotem jako jedynym towarzyszem życiowym?

Po 6 Prywatyzacja służby zdrowia, ale tylko na określonych warunkach, tj. nie płacimy za wszystko jak leci, a raczej tak jak jest teraz, z tym że większość szpitali nie jest własnością państwa, a osoby prywatnej, podniosłoby to na pewno komfort i efektywność leczenia.

Po 7 Zmiany w sądownictwie i na poziomie prawa, tak, aby nie dochodziło do absurdalnych sytuacji, w których pedofil dostaje zawieszenie, a osoba, która pobiła go w obronie nieletniego - odsiadkę. Przemyślałbym karę śmierci za zabójstwo, albo chociaż roboty społeczne, bo na razie to w wielu więzieniach jest im lepiej jak wcześniej, mają siłownię, TV, ciepłe posiłki, gdzie spać, towarzystwo, więc to bardziej nagroda niż kara.

Po 8 Polityka zagraniczna prowadzona z głową, to co prezentował LK to była zwykła głupota, nasze stosunki zagraniczne dobrze układały się z USA i Gruzją, przy czym USA jest na drugim końcu świata i w razie potrzeby nie prędko nam pomoże, warto dodać jeszcze fakt w jaki sposób jesteśmy przez nich traktowani, a Gruzja? Jakie płyną korzyści z utrzymywania dobrych kontaktów z takim państwem jak Gruzja? Nie dość, że narażamy się Rosji to jeszcze wzamian liczyć na zbyt wiele nie możemy. Dobra i efektywna polityka zagraniczna to toczona przede wszystkim z naszymi sąsiadami, mamy blisko siebie potężne państwa - Rosja, Niemcy, Francja, to z nimi powinniśmy się dogadywać na szczeblu gospodarczym, militarnym i ogólnie partnerskim.

EDIT:

Po 9 Byłbym za zaniechaniem konkordatu, zdjęciem krzyży z miejsc publicznych, w szkole dzieci powinny mieć do wyboru naukę etyki, lub religii, kościół nie powinien być zwolniony z podatków.

Po 10 Tematem podatków to uważam, że powinny być one płacone na wojsko, policję, administrację i basta, jak na razie to jest zwykła kradzież naszych pieniędzy, taki VAT to już w ogóle kuriozalna sprawa, coś kupuję, płacę za dany produkt, a państwo jeszcze wbrew mojej woli zabiera mi część moich pieniędzy, które wydaję.. Zniesienie akcyzy na paliwo, w tym przypadku państwo okrada nas po całej linii, bo przecież cena paliwa ustanawia ceny innych produktów..

Uff rozpisałem się :D

stubarwny 
Pogromca postów
Ten zły

Wysłany: 2010-09-11, 12:33   

A to musimy się ciągle Rosji bać? Całować stópki?

szostol 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-09-11, 12:48   

Jakie na razie szkody wyrządziła ci Unia?

Rockstar
User

Wysłany: 2010-09-11, 12:49   

A czy ja napisałem, że mamy się Rosji bać? Nie, ale nie widzę potrzeby rusofobii tak jak w wykonaniu Lecha Kaczyńskiego, to już mieliśmy i dziękujemy. Politykę trzeba umieć uprawiać, trzeba wiedzieć jak i z kim się układać, żeby czerpać z tego największe korzyści. Tak robią wszyscy, to co widzimy na szczytach UE to tylko jakieś sztuczne gesty i słowa, ale to jest PRAWDZIWA polityka, nie jakieś machanie szabelką i wypominanie tego co było kiedyś, mamy rok 2010, jak dalej będziemy dawać d*py po całej linii w temacie polityki zagranicznej to w przypadku wybuchu III wojny światowej znów będziemy dymani, a reszta będzie się przyglądać.

EDIT:

Jakie szkody? Gdybyś miał chociaż znikome pojęcie o tym na jakiej zasadzie działa ta organizacja to byś wiedział, odsyłam do obejrzenia filmów na YT w wykonaniu LaudatorLibertatus w bardzo zgrabny sposób opisuje jak to w naszej kochanej Unii wygląda. W skrócie? Dofinansowania z Unii dla gmin są przyznawane wtedy kiedy jakiś procent projektu jest opłacony przez Państwo, jeśli gminie brakuje pieniędzy najzwyczajniej się zapożycza, powiedzmy, że bierze takie "raty" w UE, tym sposobem my może mamy nowe drogi i remonty, ale za to pogłębia nam się dług publiczny, to jest taka powolna agonia, która z roku na rok wprowadza nas w jeszcze większe bagno, jak już wpadniemy tam po uszy, to czy uważasz, że kochana Unia nam pomoże? Heh, nie ma to jak żyć w przekonaniu, że wszystko jest dobrze, bo tak nam w szkole mówią, albo tak w telewizji zobaczę.
Ostatnio zmieniony przez Rockstar 2010-09-11, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu