Wysłany: 2009-07-16, 13:57 Co byście zmienili w Polsce?
Tak jak w temacie: co byście zmienili w Polsce? Chodzi mi tu głównie politykę, prawo itp.
To ja tak na początek:
Posłowie:
1) Za duża pensja (dokładnie nie podam ile wynosi, jak ktoś ma źródła to niech poda). Z moich źródeł wynika że jest to jakieś 10000 miesięcznie. Krótko mówiąc: obciąć o połowę. Zmniejszyłoby to też najpewniej liczbę polityków chętnych do wyborów, a zostaliby ci którzy są tam nie dla pieniędzy, a dla Polski (mało takich jest, jeśli w ogóle).
2) Biuro poselskie. Drugie 10000 zł (znów nie mam źródeł) dostaje poseł na urządzenie biura poselskiego, a że ten dochód nie podlega rozliczeniu, jest to również jakby dodatek do pensji. Krótko mówiąc: zlikwidować. W zamian tego gmina w której poseł jest zameldowany powinna dać mu za darmo lokal na prowadzenie biura.
Ubezpieczenia społeczne:
1) Ubezpieczenie zdrowotne. Obecnie polska ma dużo z ustroju komunistycznego. Przedstawię to na przykładzie. Są dwie osoby: A i B. Od obu z pensji była odprowadzana składka na ubezpieczenie. Jednak A zarabiał 2x więcej, przez co płacił większą składkę. Jednak B często choruje, często kupuje leki refundowane i jest poddawany leczeniu finansowanym z NFZ. I co teraz? Można powiedzieć że A płaci za leczenie B, który na to po prostu nie zarobił. Komunizm - wszystkim równo przywileje.
Krótko mówiąc: składka powinna być odprowadzana od każdej osoby, na osobne konta, a leczenie powinno być finansowane właśnie z tego. Nie masz pieniędzy, nie leczysz się. Z tego co wiem, podobnie jest w USA.
Podatki:
1) Akcyza na alkohol, papierosy i paliwo. Wg. mnie to nie sprawiedliwe. Wszystko powinno być sprzedawane za koszt ustalony przez wytwórcę, niewiele wyższy od koszta wyprodukowania. Ale podatek powinien być (z czegoś państwo musi żyć), ale równy na wszystko. Krótko mówiąc: akcyzę zlikwidować.
2) Podatek dochodowy. Wygrasz w dużego lotka 10 mln, niecałą połowę musisz oddać do państwa. Krótko mówiąc: obniżyć po pierwsze, po drugie ustalić jednakowy dla różnych zarobków.
Zapraszam do wypowiadania się
_________________ If I could, maybe I'd give you my world
How can I, when you won't take it from me?
Ja bym zmieniła podejście. Jest kryzys,tak??? To zamiast zmniejszać pensje ludziom powinni dać w Polsce podwyżki. Od razu by im się handel polepszył. I może ludzie nie wyjeżdżaliby tyle w celu powiększenia zarobków.
_________________ Nawet bardzo się starając nie uda Ci się ignorować ukochanej osoby. Kiedy serce nie słucha głosu rozsądku miłość bierze górę. Może to znak, odpowiedź na nasze pytania i lekarstwo na smutki.
Wprowadził bym rząd dyktatorski, otworzył obozy pracy dla warchołów, i wiele innych rzeczy, ale ich tutaj nie uiszczę bo by mnie ścigano z urzędu bo na to jest paragraf
_________________ żeby pójść do łóżka z dziewczyną to wystarczy, że pobzdryngolę coś na gitarze i powiem, że rocka słucham.
http://na-kacu.blogspot.com/
Z moich informacji wynikało, że jest tu dużo większa suma. Zaraz poszukam źródło.
ReBeLdE napisał/a:
Jest kryzys,tak??? To zamiast zmniejszać pensje ludziom powinni dać w Polsce podwyżki. Od razu by im się handel polepszył. I może ludzie nie wyjeżdżaliby tyle w celu powiększenia zarobków.
1) Skąd podwyżki? Pieniądze są do tego potrzebne (zazwyczaj).
2) Ludzie mieliby za co wyjeżdżać
Straho napisał/a:
otworzył obozy pracy dla warchołów
Przypomniałeś mi o czymś. Zamiast wsadzać do więzień, przymusowa praca, zyski do państwa. W końcu więzienia też darmowe nie są i z czegoś powinny być utrzymywane. Chodzi mi oczywiście o pospolite przestępstwa, a nie morderstwa itp.
Powywalałbym wszystkich nierobów z zakładów karnych na ulice z łopatami i niech sprzątają, naprawiają- generalnie odpracowywują tego kotleta/ TV i prysznic etc. Wprowadziłbym karę śmierci. 800zł emerytury dla komunistów. Zmniejszył o 3/4 ilość posłów i uprościł struktury władzy.
Stopy podatkowe.
Moim zdaniem ludzie bogatsi za dużo płacą. Nie pamiętam ile wynosiły podatki w % ale różnica jest ogromna.PRzyjmijmy że najbiedniejsi płacą 15% a najbogatsi 50% bo w tych okolicach )
Biedy zarobi 1500zł i po zapłaceniu 15% wychodzi że 225 zł płaci podatku w skali miesiąc.
Bogaty natomiast zarobi 20.000 musi oddać więcej % czyli więcej piniędzy gdyby natomiast miał od tego oddać 15% i tak by więcej musiał oddać niż biedny.
Chodzi mi tu oto że podatek powinien być liniowy czyli np. wszyscy po równo np. 22% (i tak bogaty zapłaci więcej od biednego bo więcej zarabia)
Są tysiące spraw ale za dużo pisania.
- autostrady
- większość polityków to złodzieje
- ludzie w rządzie chcący dobra dla siebie nie dla państwa
- kompromitacja na skale światową
-
-
-
-
-
-
A i jeszcze jedno na 100% oglądałem kiedyś program o więźniach i oni mówili jak im tam jest źle mają tylko kilka metrów kwadratów na 1 tak płakali że to mogło wzruszyć a po drugiej stronie rodzina z 10 dziećmi która te kilka metrów ma na 10 osób. Dążę do tego że więzień ma za dobre warunki a po za tym i co najważniejsze oni tam mają wakacje niz nie robią, powinny być fabryki dla takich i mieliby tam pracować bez wynagrodzeń przez okres pobytu w pace.
Oj za dużo do opisywania, najbardziej to ludzi co tu rządzą dla mnie nie powinno być tyle tych posłów, senatorów, partii itp. po cholere nam to ? To tylko ludzie co kase szarpią od najbiedniejszych i samego państwa a gówno robią za przeproszeniem. Najbardziej potrzebne Polsce to autostrady i ogólnie wiele wiele innych, ale za dużo do pisania
Większość na pewno , zwłaszcza to ,że pijaki dostają więcej kasy od państwa niż np. biedna kobieta która pracuje gdzie się tylko da aby wykarmić swoje dzieci!
Większość ludzi z rządu bym wywaliła i ofc. zmniejszyła im płacę o 3/4.
Zmniejszyła podatki. Reforma NFZ( bo kolejki są straszne a jak się prywatnie pójdzie to wszystko od zaraz )
I zresztą najleiej gdyby się w Polsce wszystko zmieniło. Bo ofc. na nic pieniędzy nie ma i Polska liże dupę Amerykanom i każdemu innemu krajowi(za przeproszeniem, wiem, że nie powinnam może tak pisać ale taka jest prawda)
Większość ludzi z rządu bym wywaliła i ofc. zmniejszyła im płacę o 3/4.
Zmniejszyła podatki. Reforma NFZ( bo kolejki są straszne a jak się prywatnie pójdzie to wszystko od zaraz )
I zresztą najleiej gdyby się w Polsce wszystko zmieniło. Bo ofc. na nic pieniędzy nie ma i Polska liże dupę Amerykanom i każdemu innemu krajowi(za przeproszeniem, wiem, że nie powinnam może tak pisać ale taka jest prawda)
800zł emerytury dla komunistów. Zmniejszył o 3/4 ilość posłów i uprościł struktury władzy.
I od razu ile na tym państwo by oszczędziło. Cóż powiedzieć, podpisuje się pod tym.
Wojsko:
1) Tylko wojsko zawodowe, ograniczyć liczbę żołnierzy, w razie zagrożenia dodatkowy pobór.
2) Wycofanie się ze wszelkich misji zagranicznych. Polska nic z tego nie ma.
Polityka zagraniczna:
1) UE nie jest Polsce wg. mnie potrzebna
2) Wszelkie układy z USA (jak tarcza) też nie są potrzebne, bo Polska traci, USA zyskuje.
_________________ If I could, maybe I'd give you my world
How can I, when you won't take it from me?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum