Wiem, wiem są wakacje, także pora nie koniecznie sprzyjająca nauce, ale w wakacje można się uczyć tego, na co nie mieliśmy czasu w ciągu roku szkolnego, a na co mamy ochotę. :) Co wam pomaga w nauce? jakie macie metody. dobra dieta? Kofeina? A może rysujecie, bawicie się w skojarzenia? :)
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Mi również herbatka pomaga. Skupienie, jeśli myślami błądzę gdzieś tam, to nie mogę niczego zapamiętać. I jeśli zdaję sobie sprawę z tego, że mam dużo nauki, to się denerwuję, że nie zdążę i mało zapamiętuję.
_________________ Nie ma już nic.
I już nic nie spotka nas.
Nie ma w niebie naszych gwiazd
Kolejny raz,
Świat zatoczył z nami krąg.
Wyrwał wiarę z naszych rąk,
Nie ma już nic.
Wysłany: 2010-07-09, 18:42
Mi pomaga opcja szukaj. Przynajmniej się nie denerwuje, że ktoś nie potrafi jej używać.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
powtarzanie i regularna nauka z lekcji na lekcję. to najlepszy sposób. Czasem jak jest do ogarnięcia większy materiał, to jakieś suplementy diety, czy coś jakiś plussz czy zdrovit się weźmie, sporo kawy i można przeżyć. Dobrą opcją jest tez robienie sobie notatek w postaci map myśli. To działa właśnie na zasadzie skojarzeń spróbuj.
Imię: Daria
Wysłany: 2010-08-30, 15:02
Przepisywanie notatek z zeszytów na duże kartki w kratkę, z zaznaczeniem ważnych dat, nowych słówek (angielskich i definicji) i różnych takich na kolorowo. Bez tego się nie nauczę, a jak już, to z wielkim trudem.
_________________ 28.05.1992r. - 21.02.2008r. [*]
09.12.1978r. - 12.02.2010r. [*]
Zawsze w moim sercu...
Ja jak już muszę coś przyswoić, to najlepiej mi idzie w kąpieli z delikatną muzyką;) Podobno na falach alfa mózg najwięcej chłonie i zapamiętuje. Dobrą metodą są też mapy myśli Buzana, dużo ludzi się nimi posługuje w codziennym życiu a nie tylko w nauce. A ci co mają kampanię wrześniową albo nie umieją się uczyć (bądź co bądź to jest pewna umiejętność), mogą się nauczyć mind mappingu:
http://www.mayagency.com.pl/p75.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum