Wysłany: 2010-05-05, 14:12 Co wybrać ?! Jakaa szkoła ! POMOCY!
WITAJCIE!
Mam problem który po części możecie pomóc mi rozwiązać. Chodzi mi o wybór szkoły. Z tego co widzę w ofertach szkół z mojej okolicy widzę 4 na które mógłbym iść. powiedzcie mi które są najbardziej opłacalne i w których najlepiej przygotuję się do matury.
A więc są to :
Teoretycznie sam powinieneś wybrać szkołę, a nie ktoś inny. Wybór szkoły ponadgimnazjalnej, to ma być Twoje decyzja, bo Ty sam najlepiej wiesz co byś chciał w życiu robić, czy podoba się do ew. taka praca etc.
Jedynie jeśli chcesz iść dalej do wojska, policji czy straży pożarnej, to oczywiste jest, że wybranie jednego z tych trzech LO daje Tobie już jakieś większe możliwości starania się w np. wyższej szkole oficerskiej czy policyjnej. Masz lepszy start niż osoba po technikum budowlanym.
Technikum ma za zadanie przygotować ucznia do danego zawodu, tak przygotować by na końcu 4 klasy w czerwcu zadał egzamin zawodowy, który da już mu pewny zawód. Oczywiście do matury też Cię przygotuję, bo zapewne 3/4 uczniów technikum również podchodzi do matury i ją zdaje.
Przemyśl, zastanów się, wypisz sobie plusy i minusy szkoły, zawodu etc. No i oczywiście swoje możliwości, czy to Cię interesuje ? czy podołasz wymaganiom szkoły ?
zależy co chcesz robić dalej, ale jeśli chodzi o to która szkoła przygotuje Cie lepiej do matury to warto sprawdzić która z nich ma największą zdawalność matur i na jakim poziomie. LO zazwyczaj jest lepiej oceniane, więc warto tam iść, ale technikum przygotuje Cie do nie tylko studiów, ale i innego zawodu, więc masz w razie czego koło ratunkowe, gdybyś w ciągu 4 lat nie przygotował się do matury.
odradzam, bez znajomości biegle 2 języków minimum ten kierunek nie wiele ci da, po za tym jest to niezwykle trudny kierunek. Moja koleżanka tam chodzi i żałuje każdego dnia
casmillus napisał/a:
-LO Wojskowe.
-LO Policyjne
-LO Pożarnicze
albo może liceum profilowane i klasa z profilem socjalnym? będzie to trochę połączenie.
Dziwna lista, poza dwoma pierwszymi każda z innej wioski
To są szkoły wybrane na podstawie zainteresowań czy realnych szans dostania się?
Inne szkoły wchodzą w grę, czy to już lista zamknięta?
Zastanawiałeś się nad tym co chciałbyś robić w życiu?
Najpierw sobie to wszystko przemyśl i odpowiedz na pytania zadane przez Mizantropa.
Za dużo mamy w tym kraju ludzi, którzy nienawidzą tego co robia na co dzień
A jeżeli przypadkiem odkryjesz, że jesteś czerwony od środka i chciałbyś wstąpić w szeregi straży pożarnej, to jako absolwent aspirantki odradzam Ci wszelkie licea o profilu pożarniczym. Pic na wodę, poparty pustymi i dość często kłamliwymi sloganami. Poziom zwykle zaniżony co odbija się na maturze i wiedzy z zakresu chemii fizyki, papierek ma zerową wartość przy naborze do szkół i zwykle taką samą przy naborze z ulicy (informacja prosto z królestwa kadr )
Dobry ogólniak z naciskiem na matmę, fizę i chemię + po godzinach zdobywanie uprawnień punktowanych przy naborze, najlepszą drogą do sukcesu
Z policyjnymi i wojskowymi jest niestety podobnie.
_________________ "Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy, na nic więcej nie zasługuje." Nicolás Gómez Dávila
odradzam, bez znajomości biegle 2 języków minimum ten kierunek nie wiele ci da
Tak,tylko na jaki kolwiek z tych profili kolega by się nie wybrał,czegoś będzie się musiał uczyć.A może ma zdolność do języków?A wg mnie logistyk to najbardziej opłacalny z tych powyżej wymienionych kierunków.
Lista nie jest zamknięta ale podałem te profile które mnie interesują. Niestety nie mieszkam w wielkim mieście i nie mam tak dużego wyboru jak niektórzy...
Dzięki że trochę mi pomogliście.
Strasznie dużo osób mówi mi że technikum lepiej przygotuje mnie do matury niż te licea które podałem podpowiedzcie coś...
_________________ So read my book with a boring ending
A short story of a lonely guy...
Strasznie dużo osób mówi mi że technikum lepiej przygotuje mnie do matury niż te licea które podałem podpowiedzcie coś...
W obu zabiorą Ci trochę godzin przeznaczonych na przygotowania do matury, aby wyłożyć przedmioty zawodowe.
Ile i jakich w poszczególnych szkołach, to już raczej u źródła pytaj, albo u wuja gogla. Trochę chopie sam pokombinuj
Przy czym przedmioty zawodowe w technikum, dają możliwość uzyskania tytułu technika i pewnego papierka. Przedmioty "mundurowe" w liceach nie dają praktycznie nic, oprócz szczypty wiedzy tak "na zaś".
Dlatego o niebo lepiej byłoby wziąć pod uwagę zwykłe liceum.
Chociaż tak patrzę:
Cytat:
a papiery muszę złozyć do jutra;p
że już może być za późno
_________________ "Tolerować nie znaczy zapomnieć, że to co tolerujemy, na nic więcej nie zasługuje." Nicolás Gómez Dávila
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum