Wysłany: 2009-07-27, 15:58 Człowiek najgroszy gatunek?
Czy człowiek to najgorszy gatunek jaki mógł powstać na ziemi?
Zgadzacie się z tym stwierdzenie?
Z jednej strony udajemy się za inteligentnych, rozumnych, ale chyba nie ma takiego gatunku na ziemi, który by wyrządzał tyle krzywdy, tyle złych rzeczy w stosunku do osobników z tego samego gatunku.
Zachowując się okrutnie, prymitywnie, egoistycznie do osób z tego samego gatunku.
Coś w tym jest. Nawet zwierzęta nie zachowują się tak jak my. Zwierz zabija aby przeżyć, aby nie być na końcu łańcucha pokarmowego, a człowiek zabija bo ma taki kaprys, bo chce więcej i więcej, chce siać grozę i być na ustach milionów, a innym gatunkom tego nie potrzeba.
Mimo tego, że człowiek potrafi czynić zło, być okrutnym i prymitywnym, nie uważam, że jest złym gatunkiem. Uważam że jest gatunkiem wielkim. A to dlatego właśnie, że ma wolną wolę, może byc zarówno dobry jak i zły. Zależnie od swojego wyboru może tej samej broni użyć do celów dobrych i złych. Może zbudować coś wielkiego po czym obrócić to w proch.
Ogólnie całego gatunku ludzkiego nigdy nie nazwę złym. Mogę tylko wielu ludzi uznać za nieodpowiedzialnych, nieumiejacych posługiwać się swoją władzą nad innymi stworzeniami, nad otaczającym ich światem.
Muszę przyznac, ze nie umiemy żyć w zgodzie ze światem, niby uważamy sie za wielkich, jednak nic nie zdziałamy bez innych gatunków (roslin, które są naszym pożywieniem, zwierząt). Nie zawsze zachowujemy się godnie by być nazwanymi ludźmi, bo według mnie 'człowiek' brzmi dumnie. Ale jeśli chcemy to potrafimy.
_________________ Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko ty słyszysz.
Jakby człowiek był zły to by dobrze było i porządek na świecie.
Jeśli dobrze pamiętam to w porównaniu do 24 godzinnego zegara człowiek na świecie jest 2s :>
Nasz gatunek jest zły, ale nie najgorszy. Robimy sobie krzywdę, matce naturze, zabijamy dla satysfakcji, wywyższamy się od innych jak i dążymy do władzy, ale jesteśmy na tyle inteligentni, że jeśli byśmy chcieli było by inaczej, ale my robimy potem myślimy. Bez innych gatunków byli byśmy niczym, niestety nikt na to z tej str. nie patrzy i niszczy to co planeta zradza, a potem się zastanawiają dlaczego jest coraz gorzej.
Z jednej strony udajemy się za inteligentnych, rozumnych, ale chyba nie ma takiego gatunku na ziemi, który by wyrządzał tyle krzywdy, tyle złych rzeczy w stosunku do osobników z tego samego gatunku.
Zachowując się okrutnie, prymitywnie, egoistycznie do osób z tego samego gatunku.
całkowicie sie zgadzam, przecież zwierzęta nie ranią siebie, one tylko zabijają, by przeżyć, a ludzie z różnych błahych powodów, to przez ludzi planeta staje się zanieczyszyszczona, co prowadzi do nie odracalnych skutków, itp. błędy i krzywdy wyrządzone przez człowieka można długo wymieniać
A to dlatego właśnie, że ma wolną wolę, może byc zarówno dobry jak i zły
Co daje 1 dobry człowiek na 10 złych? Tak, tak wiem, statystyka to tylko.
justyna15153 napisał/a:
Nasz gatunek jest zły, ale nie najgorszy. Robimy sobie krzywdę, matce naturze, zabijamy dla satysfakcji, wywyższamy się od innych jak i dążymy do władzy, ale jesteśmy na tyle inteligentni, że jeśli byśmy chcieli było by inaczej, ale my robimy potem myślimy.
Jest najgorszy. Dziwne gdybanie, gdyby babcia miała wąsy była by dziadkiem.
Czyli robimy a potem myślimy to nie jesteśmy zbytnio ogarnięci.
No może to nie jest najgorszy gatunek...ale wiem że najgorzej postępuje.
Statystyka 1 dobry na 100 złych...
Ludzie walczą między sobą o pozycje... okrutniej nawet niz zwierzęta...
Człowiek to zwierzę tylko pod maską...
Człowiek ma popędy i im ulega...czyli tak jak zwierzęta.
Dla mnie człowiek w pełnym tego słowa znaczeniu jest żtczliwy dla innych i potrafi nie ulec popędom.
_________________ Zawsze jest o 1 idiotę więcej niż myślisz.
Mizantropie ja też mam coś z mizantropa w sobie, ale powiem Ci, że tutaj nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. Jakbyś pytanie postawił inaczej, stwierdził iż człowiek to największe zło na tej planecie to mógłbym na to przytaknąć natomiast teraz mam pewne wątpliwości.
Patrząc z perspektywy gatunku, praktycznie niczym się nie różnimy od innych domowników tego ziemskiego kawałka skały krążącego gdzieś we wszechświecie. Jedyne do czego dążymy(zaznaczam, że wciąż patrzymy z perspektywy gatunku) to przetrwanie. Tak samo jak lwy mają na celu przeżycie i przekazanie genów tak samo ludzie. Nawet ci "źli", kradnący, wyzyskujący, karczujący lasy itp- to wszystko dąży do zapewnienia warunków rozwoju dostatecznie dobrych, do przekazania genów i jakiejś tam egzystencji. Sami dzięki poziomowi inteligencji stawiamy sobie jakieś cele, które "niby są wyżej" niż te stawiane przez matkę naturę, ale to i tak jedynie złudna świadomość. Mordujemy inne gatunki- tak jak wszyscy drapieżnicy. Mordujemy swój gatunek w walkach terytorialnych- tak jak wszystkie żyjące gatunki- nawet szympansy mordują innych przedstawicieli swojego gatunku i co więcej posuwają się do kanibalizmu zjadając swoje ofiary. Czy jesteśmy najgorszym gatunkiem? Nie, jesteśmy takim samym jak inne, choć działamy na szerszą skalę i przez to jesteśmy złem dla tej planety. Choć może źle powiedziane "planety". Raczej dla organizmów żyjących teraz, bo planeta i przyszłe gatunki i tak sobie dadzą radę.
I jeszcze słowo na temat tego "zła". Samo pojęcie zło jest czysto abstrakcyjne i zależy od punktu widzenia, dlatego ile par oczu, tyle różnych jego definicji.
_________________ "W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byście to chcieli dowodami obalić?!" F.Nietzsche
Imię: Direct
Wysłany: 2009-08-05, 19:49
Może i faktycznie psy czy koty nie mają tylu wad, co ludzie, ale ręka do góry, kto chciałby się zamienić z jakimś czworonogiem! Nikt? A taki pies, jakby był na tyle mądry by zrozumieć, jaka jest jego sytuacja, to dałby wszystko byleby być jakimkolwiek człowiekiem. Jesteśmy najmądrzejsi, tylko my mamy dwunożną wyprostowaną postawę. Ale począwszy od autralopiteków, przeszliśmy w procesie ewolucji szereg zmian, które są najlepszym dowodem naszego rozwoju. A skoro się rozwijamy chyba nie jest źle?
Poza tym człowiek, oprócz delfinów jest jedynym zwierzęciem, uprawiającym seks dla przyjemności, a nie tylko po to by płodzić potomstwo. Szkoda byłoby stracić coś tak fajnego
Człowiekiem jestem. Ludzie górą!
_________________ Zostań Królem ! Direct Style - ponadprzeciętny styl życia..
Jesteśmy w świecie natury nieprzeciętnie inteligentni. Tak samo stworzyliśmy rozwinietą cywilizację. Jest to wielkie osiągnięcie, ale za sobą niesie też wiele złego.
Jak kolega wspomniał wcześniej głównym motorem jest przetrwanie, albo i przetrwanie jak najbardziej komfortowe.
Niemniej z dwóch pierwszych powodów nie możemy człowieka nazwać najgorszym gatunkiem.
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Zachowując si okrutnie, prymitywnie, egoistycznie do osób z tego samego gatunku
Nie odbierz tego jako złośliwości, ale ciężko się czyta takie posty.
Hipoteza w temacie wydaje mi się bzdurą. Jak można w ogóle porównywać człowieka z innymi gatunkami, skoro jest od nich całkowicie różny? Zwierzęta nie są ani dobre, ani złe, bo rządzi nimi instynkt przetrwania, żyją zgodnie z naturą i w harmonii z nią. Człowiek jest skomplikowaną. Jak mówi raper:
"To jest smutne, bo gdzieś pomiędzy
Potrafiliśmy wysłać człowieka na księżyc,
Mamy komputery, tętnimy wiedzą,
Ale czasem nie różnimy się od zwierząt"
To na końcu o tych zwierzętach oczywiście w takich przysłowiowym znaczeniu, czyli człowieczeństwo jako nieuleganie tym typowo zwierzęcym, destrukcyjnym i sprzecznym z naszą moralnością instynktom. Człowiek potrafi być wspaniały, ale potrafi być też potworem. Nie można tego uogólnić.
_________________ "Człowiek dobrze się mający jest na płaszczyźnie duchowej bez szans. Głębia to wyłączny przywilej tych, którzy cierpieli."
Może rzeczywiście trochę źle sprecyzowałem owe twierdzenie.
Ale porównując człowieka (jako gatunek) bo nim jest człowiek rozumny to na tle innych gatunków Homo sapiens nie jest lepszy, jest nadzwyczaj inteligentny choć są równie inteligentne stworzenia na ziemi.
Choć tamte gatunki żyją bardziej zgodnie z naturą, zgoda zabijają by przetrwać,ale człowiek zabijający chłopaka bo ma inny szalik klubowy to raczej w grę nie wchodzi przetrwanie, człowiek bijący słabszego? no okey może to podkleić w układanie hierarchii, ale to raczej dominującego próbuje się ustawić do pionu niż słabszego etc.
W tym sensie mi chodzi o twierdzenie czy to najgorszy gatunek czy nie. Tak samo jak przypisuje się innym gatunkom złą renomę przez ich zachowanie itp.
Człowiek też dopuszcza się kanibalizmu aczkolwiek nie jest to jakiś wielki odsetek na skalę globalną, ale takie przypadki również się zdarzają.
Tak samo jak lwy mają na celu przeżycie i przekazanie genów tak samo ludzie.
ludzie dawno przekroczyli próg tylko przetrwania, teraz zajęci są potrzebami wyższymi,
przetrwaniem zajęte są prymitywne plemiona w Amazonii
JackDaniel's napisał/a:
Mordujemy swój gatunek w walkach terytorialnych- tak jak wszystkie żyjące gatunki- nawet szympansy mordują innych przedstawicieli swojego gatunku i co więcej posuwają się do kanibalizmu zjadając swoje ofiary.
Szympans to zły przykład bo bliżej mu do człowieka jak do innego typowego ssaka, jak by nie było ma dość rozwinięty mózg.
Natomiast jeśli weźmiesz typowe zwierze to owszem czasem się w walkach o terytorium zabijają ale jest to sporadyczne i za zwyczaj przypadkowe, natomiast celowe morderstwo nie istnienie, tak samo jak zachowania sadystyczne.
_________________ Jedynymi ludźmi na ziemi, którzy nie widzieli Chrystusa i jego nauk jako przekazu pokoju są chrześcijanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum