wielu z nas pisze, że oddałaby / oddałby swoje życie w obronie wiary. No super, brzmi fantastycznie :) , ale spójrzymy też na ten "problem" z innej storny.
No bo mówimy o skrajnej sytuacji zagrożenia życia, a ile razy dziennie mamy możliwość "oddania życia" ( tzn. jakiejś części jego, swoich zwyczajów czy idei ) za Jezusa a tego nie robimy?
To skoro nie potrafię obronić bardzo często (tylko) swojego zdania, to będę w stanie oddać (aż) swoje życie?
_________________ "Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru: jesteśmy albo pełni miłości... albo pełni lęku" Albert Einstein
nie chcę nikogo oceniać, bo nie znam Ich / Was osobiście, ale Frozy pewnie masz rację.
Znam siebie i jak nie potrafię powiedzieć komuś, że się myli, bo dbam o swoje za przeproszeniem dupsko, to dałabym się zabić? Pewnie nie. Ale staram się to zmienić :D
_________________ "Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru: jesteśmy albo pełni miłości... albo pełni lęku" Albert Einstein
Imię: Norejczelzerejczel
Wysłany: 2010-05-08, 16:27
Groygle napisał/a:
Dobrze ze mnie nie znasz i nie wiesz do czego jestem zdolny
niewątpliwie.
_________________ "- a znasz takie uczucie gdy serce mocniej bije,
nie umiesz złapać oddechu, trzęsiesz się i nie wiesz co powiedzieć ?
- uczucie gdy widzisz osobę, a nie możesz z nią być.
- dokładnie."
A ja pozwolę sobie przypuścić, że w obliczu śmierci każdy zachowałby się inaczej i nie wiadomo, czy zrobiłby tak, jak powiedział w tym temacie. Tak mi się wydaje.
Nie wiadomo jak człowiek postępuje w takiej sytuacji.
z jednej storny masz rację, ale z drugiej, jeśli dla kogoś Jezus i wiara w Niego jest na prawdę najważniejsza to odpowiedź na postawione w temacie pytanie jest oczywista. Ale my za bardzo jesteśmy przywiązani do swojego życia i szczęścia, które daje nam tylko świat zewnętrzny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum