Ja też jestem ateistką i co?
Ślub taki czy taki... Wg mnie ślub to ślub, obojętnie, czy kościelny, czy cywilny. To jest tylko papierek, który w świetle prawa pokazuje miłość dwóch ludzi do siebie. Dla mnie nie liczy się jakiś tam papierek, tylko uczucie, które łączy ludzi... A ślub to tylko formalność.
Jakiś czas temu byłam święcie przekonana, że zupełnie mi ślub nie jest potrzebny, że wystarczy miłość, że papierki nie są zupełnie do szczęścia potrzebne. Obecnie coraz częściej chciałabym mieć białą suknię, kościół pełen gości i ten szał przygotowań, bo jednak małżeństwo to coś wielkiego i na pewno jeśli już ślub, to na całe życie.
_________________ Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć,
bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu.
Na dzień dzisiejszy uważam, że nie opłaca się brać słubu. Jeżeli kogoś kochamy i jesteśmy z Tą osobą to formalność, którą jest ślub jest zbędna.A poza tym jak co rusz słyszę o zdradach, rozwodach to mi się coraz bardziej odechciewa. No i na 99% nie wezmę ślubu. No chyba, że coś mi się pozmienia w główce.
Mihihih napisał/a:
na pewno jeśli już ślub, to na całe życie.
No, a mnie to odrzuca właśnie.
Teraz na pewno bym go nie wzięła, bo mam za mało lat. A do takich decyzji trzeba dorosnąć.
_________________ Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć,
bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu.
Ale z drugiej strony ślub to przypieczętowanie związku, staje się on wg. mnie trwalszy przez to.
Owszem.
Ale na dzień dzisiejszy słowo "ślub" sprawia, że w uszach słyszę taki dźwięk przekręcanego zamka czy zamykającej się za mną kraty.
Szczerze mowiac mam to samo, i to nie chodzi o to ze nie ufam swojemu mezczyznie czy cos podobnego... nie... po prostu boje sie ograniczen. Przynajmniej na dzien dzisiejszy, bycmoze z wiekiem inaczej na to spojrze. Tak czy inaczej nawet jesli bylby slub to cywilny, wiec bialej sukienki i tlumu gosci w ogole nie biore pod uwage.
Na dzień dzisiejszy o związku małżeńskim nie myślę bo po co. Zresztą jak już by miało dość do tego zacnego dnia to tak, ślub cywilny, dwa świadki i dwa placki jak to moja mama mówi. Nie ma potrzeby robić ogromnego wesela bo to strata kasy tylko wg. mnie.
Imię: Agnieszka
Wysłany: 2009-08-17, 18:46
no to tak co do tematu co ma ślub do wydawania kasy?????no chyba że chodzi ci o wesele bo to różnica na sam ślub raczej się dużo nie wykłada kasy no już więcej na wesele. a jeśli już chodzi o kasę no to można zrobić takie kameralne przyjęcie po ślubie i po problemie a teraz moim zdaniem ludzie nie chcą za szybko brać ślubu bo się boją że po nim się wszystko poknoci i mają racje.... och ale się rozpisałam
Zawsze marzyło mi się założenie prawdziwej rodziny. Nie żadnego nowoczesnego, nie daj Boże, luźnego związku. To jest wartość, którą wyniosłem z własnego domu, patrząc na moich rodziców, którzy od ponad 20 lat są razem szczęśliwi i bynajmniej nie czują się jak więzieniu.
W tej chwili do ożenku mi się nie śpieszy, ale jestem pewien, że gdy spotkam odpowiednią osobę, to nie będę miał oporów, żeby pójść z nią do ołtarza. Jakbym miał na zapas zamartwiać się ewentualnymi problemami, wynikającymi z pożycia małżeńskiego, to już dawno temu zamknęliby mnie w psychiatryku.
_________________ Ludzie powinni zostawać tam, gdzie się ich postawiło.
Nie mam pojęcia czemu nie chcą brać ślubu i żyją tak na kocią łapę, co jest zresztą bardzo niewygodne.
A małżeństwo daje nam poczucie bezpieczeństwa, wsparcia psychicznego.
A poza tym ta magiczna chwila, kiedy para przysięga sobie dozgonną miłość i obrączki, które znaczą więcej niż tysiąc słów.
Ja sobie nie wyobrażam życia bez ślubu.
_________________ Jęczeć nad minionym nieszczęściem to najlepszy sposób, by przyciągnąć inne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum