zdecydowanie lubię się mścić, ale w ramach dawania nauczki 2giej osobie.
_________________ Powinniście wierzyć w wygraną wbrew oczywistości, że nie możecie wygrać. Tylko taka wiara jest prawdziwa, a wszelka wiara, która szuka poparcia rozumu, nie jest prawdziwą wiarą.
Imię: no moje
Wysłany: 2009-08-29, 14:12
za coś na prawdę strasznego, co bardzo by dotknęło moje uczucia, albo zraniło bliską dla mnie osobę myślę że bym się zemściła, ale nie wiem czy miałabym wystarczająco siły by znów cierpieć
Nie wiem jako wy macie przyjemność z zemsty na osobie np którą się kiedyś kochało lub nadal kocha .
Lepiej się nie zemścić żyć w zgodzie możliwe że jeszcze kiedyś będzie się z tym kimś .
jest takie powiedzenie.
" Stara miłość nie rdzewieje " .
_________________ Ty nie wiesz jak trudno pustym miastem iść .
zdjęcia i inne konta na innych portalach na pw podam ;=).
Ja się nie mszczę. Chybaże w "kryzysowych" sytuacjach. I to i tak z wielkim bólem serca, bo wiem, że kogoś ranię, mimo tego, że ktoś zranił mnie. Jakoś nie umiem a po drugie nie chcę się na nikim mścic. Jest wiele sposobów, którymi "mściwośc" można zastąpic. Jakoś łagodniej do tego podejśc.
Wysłany: 2009-08-30, 07:47 Re: Czy warto się mścić?
well-bullit napisał/a:
Czy zemsta jest dobra?
Wszystko zależy od sytuacji, ale nie. Zemsta nie jest dobra
Osoba, która się mści mało różni się od swojego "oprawcy". Czasem pokusa wyrządzenia krzywdy czy jak kto woli wyrównania rachunków jest wyższa, jednak to nie jest sposób.
Jak ktoś już napisał, wolałabym słowo "nauczka" jest delikatniejsze i mam nadzieję, że w praktyce również. Jeśli chodzi o moją autopsję, nie różni się ona od wypowiedzi - rzadko się mszczę.
Wiem, że robienie tego na siłę nic nie da. Zazwyczaj osoby, które mi coś zrobiły chciały się pogodzić, prosić o pomoc. Wysłuchałam i często pozostawałam obojętna.
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Imię: no moje
Wysłany: 2009-08-30, 11:11 Re: Czy warto się mścić?
Justencja napisał/a:
well-bullit napisał/a:
Czy zemsta jest dobra?
Wszystko zależy od sytuacji, ale nie. Zemsta nie jest dobra
Osoba, która się mści mało różni się od swojego "oprawcy". Czasem pokusa wyrządzenia krzywdy czy jak kto woli wyrównania rachunków jest wyższa, jednak to nie jest sposób.
Jak ktoś już napisał, wolałabym słowo "nauczka" jest delikatniejsze i mam nadzieję, że w praktyce również. Jeśli chodzi o moją autopsję, nie różni się ona od wypowiedzi - rzadko się mszczę.
Wiem, że robienie tego na siłę nic nie da. Zazwyczaj osoby, które mi coś zrobiły chciały się pogodzić, prosić o pomoc. Wysłuchałam i często pozostawałam obojętna.
no, zemsta nie jest dobra
de facto przynosi satysfakcje
ale prowokuje to odegrania się i tak powstaje kółko
ja z chęcią pokazałabym tyłek wszystkim nie pozytywnym osobom, które spotkałam w zyciu, ale co mi to da... raczej nic
Zemsta wg mnie to takie robienie komuś na złość na siłę. Nie wiem z jakich powodów i czemu miałoby to służyć, musiałbym się skupić na określonym przypadku. Tak czy owak staram się nie praktykować, postrzegając to jako objaw upośledzenia emocjonalnego.
Jeżeli mówimy o zemście, po związku to nie ma sensu i jest na prawdę nie poważne po co się kogoś kochało, żeby potem pokazywać swoją drugą twarz. Zemsta jest słodka gdy ktoś nam zrobi jakieś świństwo, to przynajmniej ja zawsze staram się odpłacić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum