Chodzę do technikum elektronicznego, od września do klasy trzeciej. W drugiej skończyła mnie się biologia, która była na bardzo niskim poziomie. Jednak mam pięć, bo zacząłem się uczyć. Czy warto uczyć się samemu przez 3 i 4 klasę, a potem zdać maturę z biologi i iść na swój wymarzony kierunek, czy lepiej odpuścić i wybrać sobie coś związanego z profilem szkoły? Nie pociąga mnie elektronika i nie chce potem przez całe życie żałować, że nie spróbowałem, ale z drugiej strony boję się, że moja nauka nie będzie ukierunkowana.
Stawiaj na studia. Jeśli lubisz biologię i nauka nie będzie ci sprawiać problemów tylko będzie przyjemna (no bo to lubisz...) to w czym problem? :) Dasz radę to pogodzić. Nauczyciele zapewne będą prowadzić lekcje dodatkowe dla takich uczniów jak Ty także popytaj. Szkoda, że nie przemyślałeś tego wcześniej bo mogłeś zmienić szkołę na liceum
_________________ "Ten szczęścia nie ma, komu w drewnianym kościele cegła na łeb spadnie."
Jezeli naprawde lubisz biologie, to poucz sie samodzielnie, jak powiedzial moj Przedmowca, to bedzie przyjemnoscia (no, moze chwilami mniejsza, bo sa mniej interesujace momenty, ale ogolnie - OK!) No bo jak potem cale zycie robic cos, czego sie nie lubi?!
grandalf6, jeżeli nie pasjonuje Cię technikum elektroniczne,którego priorytetem jest,byś odebrał wykształcenie w tym zakresie,dlaczego nadal jesteś w tej szkole ?
Oczywiście,zapewne chciałbyś,bym napisała,że tak jest to możliwe i z pewnością uda Ci się zdać maturę z biologi i osiągnąć satysfakcjonujący wynik.Niemniej wątpię w to.Same chęci nie wystarczą,potrzebowałbyś naprawdę dobrego korepetytora,który zrealizowałby z Tobą rozszerzenie z biologii.Na Twoim miejscu zastanawiałabym się,czy jest sens,by kontynuować naukę w tym technikum,czy nie lepiej zacząć naukę w liceum w klasie biologiczno-chemicznej.To właśnie ten profil najlepiej przygotuje Cię do napisania matury z biologii.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Czy warto uczyć się samemu przez 3 i 4 klasę, a potem zdać maturę z biologi i iść na swój wymarzony kierunek, czy lepiej odpuścić i wybrać sobie coś związanego z profilem szkoły?
grandalf6 napisał/a:
Nie pociąga mnie elektronika i nie chce potem przez całe życie żałować, że nie spróbowałem, ale z drugiej strony boję się, że moja nauka nie będzie ukierunkowana.
Sam sobie odpowiedziałaś na postawione pytanie.
Skoro lubisz biologię, to oznacza, że raczej nie powinieneś mieć problemów z nauką. Zresztą zawsze możesz wziąć dodatkowe korepetycje, które przygotują Cię do matury z biologii.
Chcesz zdawać biologię podstawową czy rozszerzoną ?
I ja także namawiam Cię do wybrania takiego kierunku, który Cię interesuje i który chcesz wybrać, a nie tego, który musisz.
Jednak radziłabym znaleźć sobie jakiegoś nauczyciela do pomocy, bo samemu przerobić podręcznik nie wystarczy.
_________________ Dreaming of screaming
Someone kick me out of my mind
I hate these thoughts I can`t deny
Chodzę na zajęcia dodatkowe do nauczycielki, która jest bardzo dobra. Uczy chemii, ale biologię też zna. Właściwie pojęcie to już mam, ale to nie wystarczy na rozszerzenie. Poza tym uczę się teraz w wakacje. Będą dodatkowe lekcje w trzeciej klasie. Tak dla porównania to wam powiem, że w tym roku szkolnym 4 osoby zdawały maturę z biologi u mnie w szkole. 3 podstawę i 1 rozszerzenie. Wszyscy zdali i właśnie się z tą nauczycielką przygotowywali. Dlaczego chodzę do tej szkoły? Bo chciałem się wyrwać ode mnie z wioski. Jest małe miasto i są 3 szkoły średnie. Mam taką koleżankę która ma problem z przekształceniem 3-elementowego wzoru, a ma świadectwo z paskiem.
To zależy na ile chcesz zdać tę maturę rozszerzoną z biologii. Czy zdać by zdać czy zdać na 90% i więcej. Jest to do wykonania, sam znam wiele osób, które same przygotowywały się do matury z biologii same i zdawały bardzo dobrze dostając się na medycynę.
Ale wymaga to sporo pracy, chęci, samozaparcia oraz konsekwencji. Bo jakby nie patrzeć poziom podstawowy a rozszerzony, to ogromna przepaść.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum