Czy warto wyjeżdżać do pracy za granicę? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Czy warto wyjeżdżać do pracy za granicę?

Czy warto wyjeżdżać do pracy za granicę?
Autor Wiadomość

dudeck 
User

Imię: Mateusz

Wysłany: 2009-06-11, 19:14   

Ja mam zamiar wyjechać gdzieś na zachód na 2 miesiące, żeby popracować za godziwe pieniądze, które przydadzą się do opłacenia akademika i ogólnie do życia studenckiego ;) Jest wiele agencji pośrednictwa pracy, ale trzeba wybierać tylko te, które są zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Agencji Zatrudnienia.

oOoAsiuuuniaoOo 
User
Siurek ;)

Imię: Asia

Wysłany: 2009-08-30, 23:57   

Jestem w takiej sytuacji:-)
Wyjechałam do Londynu do mamy.
Powiem szczerze, że pod względem finansowym jest dużo lepiej...
Co do spraw uczuciowych nie jest tak łatwo jak się wydaję....
Tęskni się za ludźmi, miastem, miejscami które znasz od najmłodszych lat.
Fakt faktem jest tu tak, że emigranci dzielą się i często przyjeżdzają głownie po zarobek i nie mają życia osobistego tylko praca, dom, praca, ale udaje się też znaleźć przyjaciół tylko nie można być osobą wrażliwą bo czeka tu dużo nieprzyjemnych sytuacji :-)

Constantine 
Pogromca postów
Odszedł.

Wysłany: 2010-01-29, 18:22   

Ja spędziłem 5 miesięcy byłem w Paryżu, trudno się było się przyzwyczaić, mieszkałem też nie za ciekawej dzielnicy. Ale zaskoczyło mnie gdy usłyszałem piosenki WWO, a co pracy to akurat tam miałem duże trudności językowe. Po nocach pilnowałem porządku w barach dla homoseksualistów, i szybko wróciłem do polski i trafiłem w szeregi Armii.

martucha1231 
Pogromca postów
:)

Wysłany: 2010-01-29, 18:59   

Cale wakacje 2008 pracowalam w Anglii. Finansowo na pewno lepiej sie oplaca pracowac za granica. Jednak ja uwazam ze jest to rozwiazanie na krotki okres. Wlasnie wakacje, pol roku to jest max. Nie potrafila bym na dluzsza mete zostac za granica. Za bardzo sie teskni za rodzina, przyjaciolmi, znajomymi.

dave84 
User

Wysłany: 2010-01-30, 10:29   

Warto ale tylko aby dorobić. Nie wyobrażam sobie jeżdżenia co chwilę. Wolę tu pracować za grosze za biurkiem niż tam być niewolnikiem i mieć tak naprawdę niewiele więcej.

Kasias 
Hiper wymiatacz
Tak, drażnie Cię.

Imię: Kasia

Wysłany: 2010-01-31, 17:47   

Warto wyjechać. Sama mam nadzieję, że w przyszłości wyjadę na dłuższy okres czasu.
Kolejny raz,
Świat zatoczył z nami krąg.
Wyrwał wiarę z naszych rąk,
Nie ma już nic.

vvdx 
Mega wymiatacz
smoker

Imię: Piotrek

Wysłany: 2010-02-01, 12:38   

dave84 napisał/a:
Warto ale tylko aby dorobić. Nie wyobrażam sobie jeżdżenia co chwilę. Wolę tu pracować za grosze za biurkiem niż tam być niewolnikiem i mieć tak naprawdę niewiele więcej.
wiesz ze ja tak mam i sie zastanawiam ...

OneTwo
User

Wysłany: 2010-02-04, 11:43   

Cytat:
Wolę tu pracować za grosze za biurkiem niż tam być niewolnikiem i mieć tak naprawdę niewiele więcej.

To zalezy jak trafisz :) Podstawa oczywiscie jest znajomosc jezyka, bez tego nie dostaniesz lepszej roboty niz w fabryce na tasmie. Ja siedze w Anglii juz prawie 2 lata bo w Polsce nic mnie nie trzyma. Z rodzina i znajomymi kontaktuje sie przez internet, zreszta rozmowy przez telefon tez nie sa jakos tragicznie drogie, srednio raz na kilka miesiecy moge sobie pozwolic na przylot do Polski na kilka dni i to w zupelnosci mi wystarcza. Na chwile obecna pracuje w laboratorium jako technik, zarabiam wystarczajaco duzo zeby utrzymac sie na w miare wysokim poziomie i pozwolic sobie na mniejsze czy wieksze przyjemnosci. Dostalem refundacje kosztow nauki na uniwersytecie i jeszcze mi do tego doplacaja. A przede wszystkim mentalnosc ludzi jest zupelnie inna niz w Polsce i to najbardziej przekonalo mnie do tego zeby tu zostac.

I zupelnie tego nie zaluje...

motyl 
Moderator

Wysłany: 2010-02-06, 19:30   

Kiedyś opłacało się chyba bardziej, teraz już mniej ale to wszystko zależy od tego jaką ma się tam pracę. Wiadomo, że jak ktoś chce zarobić i wrócić do kraju to jego życie kręci się tylko i wyłącznie wokół pracy by jak najwięcej przywieźć do domu, a wtedy pewne uczucia zanikają mam wrażenie.
Sama nigdy nie chciałam wyjechać z Polski na stałe. Ale. Jeśli zostanę na studiach tu gdzie jestem, to wiem na pewno, ze chce jechać i bronić inżyniera na Erasmusie, może nawet tam zostać na magistra i nie wykluczam pracy poza granicami Polski. Wszystko zależy od tego czy mi się spodoba i czy zdobędę pracą jaką chce.
Oczywiście marzy mi się jakiś kraj skandynawski <3 . Ale niekoniecznie tam potrzebują ludzi z moim wykształceniem;p.
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.

FunnyGuy 
Stały User

Wysłany: 2010-02-07, 19:45   

Jak masz zajebistą pracę to za granicą dostaniesz za nią 5x więcej, wszędzie źle ale w polsce najgorzej.

endorfina 
Hiper wymiatacz
Poetka z ławki.

Wysłany: 2010-02-15, 08:34   

dave84 napisał/a:
Wolę tu pracować za grosze za biurkiem niż tam być niewolnikiem

Bez przesady. Jak masz wyższe wykształcenie to można naprawdę dobrze trafić i wcale nie trzeba być pracownikiem fizycznym.

Marzy mi się wyjechać po studiach do Londynu i tam pracować w zawodzie.

Hereiam 
User
Remember the Future

Wysłany: 2010-02-15, 11:33   

Ja co roku wyjeżdżam na 3-4 miesiące do Norwegii(Tomter, Oslo, Moss) i jeżeli chodzi o prace to zarobki są 6 krotnie większe, pracuje sie przyjemniej, ludzie milsi no i te widoki :-) . Jak jestem w Norwegii to za Polską mi sie nie tęskni, wręcz przeciwnie wolałbym zostać w Norwegii na stałe ale niestety przez moje konflikty prawne jestem zmuszony do powrotów...

karol555
User

Wysłany: 2011-10-24, 15:45   

wyjazd na stałe za granicę nigdy nie jest łatwy. Wydaje mi się, że najtrudniej jest podjąć już tą ostateczną decyzję. Wyjechać czy nie. Ja pracowałam przez rok w Anglii. Nie żałuję tej decyzji, jednakże cieszę się, że wróciłam już do Polski. Wyjazd za granicę to przede wszystkim nowe doświadczenie i nauka samodzielności. Ale jeśli już jesteśmy przy temacie pracy za granicą, to należy pamiętać o tym, że należy się każdemu zwrot podatku. Ja kompletnie o tym zapomniałam, ale na szczęście w porę przypomniał mi o tym mój kolega:) więc- pamiętajcie:)

pablopavo 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2011-10-25, 10:26   

Jakbym miał okazję wyjechać do roboty za miedzę, to nie wahałbym się ani chwili. Tym bardziej jeśli miałbym możliwość wyjechania z kilkoma znajomymi, to już wogólę super opcja. Język angielski znam na tyle, że bez problemu dogadałbym się. Zresztą są miasta "polskie" w różnych państwach, gdzie jest bardzo dużo naszych rodaków, i przykładowo szef na budowie też jest Polakiem. Nie da się ukryć, że zarobiłbym trochę pieniędzy, poza tym to fajna przygoda, poznałbym nową kulturę, nowe państwo. Najpewniej wyjadę gdzieś na wakacje , kurs - Holandia lub Niemcy.

DeSade
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2011-11-15, 17:35   

Oczywiście, że warto. Sama mam zamiar wyjechać, tak jak pisałam nic mnie w tym kraju oprócz szkoły nie trzyma. Przeraża mnie nasze prawo, po prostu czuję, że z biegiem lat jest coraz gorzej. Tak szczerze nie wyobrażam sobie tutaj życia. Dla przeciętnie majętnych ludzi, w tym kraju po prostu nie ma życia i nie ma się co oszukiwać. Poza tym ja na pewno wyjadę, przecież będę podróżować.
Porównując zarobki, to Polska wydaję się po prostu śmieszna.
W sumie trochę ciężko jest się rozstawać z takim krajem, ale cóż okoliczności życia same wybierają za człowieka.

Odpowiedz do tematu