Wysłany: 2009-04-28, 13:40 Czy warto wyjeżdżać do pracy za granicę?
Wielu ludzi wyjeżdża do pracy za granicę, głównie do Wielkiej Brytanii?
Czy opłaca się? Z punktu finansowego może, ale uczuciowego...
Zapraszam do miłej i kulturalnej dyskusji
Niedawno słyszała o rodzinie, która wyjechała do właśnie Wlk Brytani. Podobno są straznie niezadowoleni... Podobno ich życie kręci sie tylko koło pracy, bo robota do 16-17 a potem do mieszkania spać aby wyspac się na następny dzień, podobno prze**** mają... I tylko czekaja aż uda im się wrócić do Polski, tylko że tu znowu będzie problem z robotą... Ale podobno nie mają tam wogóle znajomych, ludzie dzielą się na miejscowych i tzn "emigrantów" (nie lubię tego słowa) i własnie bardzo ciężko jest o prawdziwych przyjaciół i znajomych "na miejscu".
I podkreślam tu słowa podobno hehe
Wiadomo że nie można tego traktować jadnoznacznie, bo oczywiście wiem że tak samo wielu ludzią się tam powodzi, zakładaja rodziny, poznają znajomych...
Dlatego wszystko zależy od tego na jakie trafisz miasto, na jakich ludzi i środowisko i oczywiście czy będziesz miał szczęście bo bez wątpienia to też jest wazne.
_________________ Don’t you wanna know me?
Be a friend of mine.
I’ll share some wisdom with you.
Don’t you ever get lonely?
Jeśli ktoś zna dobrze język to czemu nie? mój kuzyn tak pojechał, znalazł dobrą robotę i zacznie teraz tam studia... Słyszałam od niego, że życia tam nie mają ludzie nieznający języka, są tzw robolami...
_________________ Renesans znał przedziwne sposoby trucia: hełmem lub płonącą pochodnią, haftowaną rękawiczką lub klejnotami wysadzanym wachlarzem, złotym puzderkiem lub łańcuchem z bursztynów. Dorian Gray został zatruty książką.
Wysłany: 2009-04-28, 16:13
Moje rodzeństwo mieszka za granicą. Często rozmawiamy, tęsknią. Ale i zarabiają niegłupie pieniądze, brat rozpoczyna tam studia.
Coś za coś. Szczerze wątpię, by tutaj w Polsce zarabiali takie pieniądze, jak tam. Niestety - odbija się to na życiu rodzinnym. Moje rodzeństwo i ja zawsze trzymaliśmy się razem, teraz został tylko telefon albo komunikacja przez neta. Ale takie jest życie i konieczność wyborów.
Sama raczej nie wyjadę, choć wcale tego nie wykluczam. Ale nie chciałabym.
_________________ „Jeśli żyjąc lub ginąc zdołam Cię ocalić - zrobię to.” (Aragorn, 'Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia')
Niestety, ochota tu bardzo mało znaczy...Człowiek byłby idiotom pracując tu za 1000 zł w momencie, kiedy w innym państwie UE za tę samą robote dostanie pięć razy więcej.
_________________ Jak suchy liść,
Jak kapryśny wiatr,
Dokąd tak biegniesz
Uwikłana w świat?
Powiem tak mam wuja ,który wyjechał do Anglii chyba już 5 lat temu do pracy.
I nadal tam siedzie i nawet założył własną firmę.
Z tego co mi wiadomo, to w Anglii za roznoszenie ulotek choćby w wakacje można sporo zarobić przez te dwa miesiące i to o wiele więcej niż u nas.
Jeśli ktoś zna dobrze język to dla niego nie powinno być problemem ze znalezieniem pracy no i oczywiście wykształcenie.
każdy podaje przykłady osób, które wyjechały do jednego miejsca
a osoby, które ciągle się przemieszczają?
chodzi mi o np. obsługę samolotów, floty handlowej, dyplomatów
Warto..nie warto..
Myślę ,że chodzi o nastawienie z jakim tam jedziemy..
Rodzice mojej przyjaciółki przenieśli się całą rodziną by coś znaleźć..Do teraz żyją w otoczeniu polonii nie znając angielskiegi i dorabiając na tym co się trafi. Pamiętam ich argumenty ,że trzeba wyjechać bo ten kraj schodzi na psy etc, etc. Lecz jeżeli kto wyjeżdża sięgać po nowe doświadczenia lub chociaż przemyśli sobie wszystko to eh..niech sobie wyjeżdża.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Imię: Lena
Wysłany: 2009-04-30, 10:29
ja mieszkam z rodziną w Norwegii, wszyscy pracują tutaj i szczerze.... nie ma porównania. Nie dośc, że o niebo lepiej się zarabia, to jeszcze do pracy człowiek idzie z uśmiechem na twarzy. Nie wiem jak w innych krajach, ale do Norwegii warto wyjechac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum