Czym jest dla was miłość ? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Uczucia » Czym jest dla was miłość ?

Czym jest dla was miłość ?
Autor Wiadomość

qba340 
User
Nieuznający miłości

Imię: Jakub

Wysłany: 2009-06-07, 21:21   

i uważasz, że jest to na pewno miłość?? bez przesady też mam przyjaciółki z którymi mogę pogadać, oczywiście szczerze i na każdy temat, co nie oznacza, że je kocham. Lubię je i tyle. Wydaje mi się, że mylisz przyjaźń z miłością.
I zaznaczam, że jest to tylko moje zdanie, więc proszę nie denerwuj się moją odpowiedzią. Nie musisz ( i zapewne nie będziesz ) się z nią zgadzał.

anek 
Wymiatacz

Imię: anka.

Wysłany: 2009-06-07, 21:28   

w tym momencie zgadzam się z przedmówcą.
co innego miłość do matki/ojca, męża/chłopaka czy przyjaciela ; >

vialink 
Administrator
też człowiek... :)

Imię: Bartek

Wysłany: 2009-06-07, 21:49   

Cytat:
miłość? do rodziny? OK
Ale, może źle określę, do drugiej "obcej" osoby dobra, ale tylko na starsze lata.
Mam dopiero ( prawie ) 16 lat i uważam, że nie ma po co jeszcze kochać. Można się zauroczyć, dobrze się bawić, ale kochać to jeszcze za dużo jak na ten wiek. Trzeba korzystać z młodości ;)

W pewnym sensie się zgadzam. Ale czy miłością można nazwać tylko ta, która zostaje na zawsze? Myślę, że niekoniecznie. Ale ... co do wieku, i tego, że za wcześnie.

Oczywiście, z tego metafizycznego punktu widzenia - tak, zawsze, każdy i w każdym wieku może kochać.
Jednak często jest tak, że w wieku gimnazjalnym, licealnym ... się "nie opłaca".
Wiele par, rozstaje się ze sobą, właśnie wraz z końcem szkoły. Oczywiście, może być tak pięknie, że obydwoje pójdą razem dalej, do jednego miasta na studia itd ... ale nie oszukujmy się. Zazwyczaj są to inne miasta, czasem dosyć odległe.
Przez jakiś czas jest możliwe utrzymanie takiego związku, ale czy na dłuższa metę?

Co do miłości, przyjaciół itd.
Mam tutaj takie pytanie ... czy według Ciebie wyrażenia "Kochać" a "miłość" nie są jednakowe? Czy jest tutaj jakaś różnica?

Bo moim skromnym zdaniem ... nie ma tutaj różnicy. Jest wiele rodzai miłości, miłość do męża, żony, do rodziców, rodziny, przyjaciół, tzn miłość do bliźniego...

Althea 
Stały User

Imię: mam

Wysłany: 2009-06-08, 18:12   

Miłość, jest wiele definicji tego wyrazu. Dla mnie miłość to stan, a nie uczucie, oddanie, bezwarunkowe trwanie, wsparcie. To jest również uwarunkowane o jakiej miłości rozmawiamy, wobec kogo.

"Czy świat umrze choć trochę, gdy ja umrę?"

Zagubiony 
User

Wysłany: 2009-06-08, 20:27   

Oprócz nich, mam też swoją sympatie (jedną z nich :D) z tym że ona o tym nie wie. Oczywiście nie denerwuje się za to co mówisz, bo przecież każdy może wyrazić swoje zdanie. Może na tę prawdziwą miłość musze jeszcze poczekać, ale denerwuje mnie jak ktoś gada że ma 16 lat i mu miłość nie potrzebna.

Qukułka 
Pogromca postów
'taka katarynka'

Imię: Aru

Wysłany: 2010-05-07, 00:23   

Czy wierzę w miłość od pierwszego wejrzenia? Nie. Prędzej, od pierwszej rozmowy. Bywa tak, że osoba nas oczaruje i zafascynuje podczas rozmowy tak silnie, że czujemy do niej niezwykle silny pociąg. Przynajmniej ja tak mam. Zawsze sobie powtarzam, bym nie dawała się za bardzo ponieść emocjom, ale taki mój urok, że mi nie wychodzi, tak jak bym chciała. Ale mimo wielu niepowodzeń, nie żałuje żadnego zauroczenie i żadnej miłości, jakiej się dopuściłam. Jednak głównym pytaniem jest, czym miłość jest dla mnie? Cóż. Trudno jest mi się zdecydować pomiędzy nazwaniem tego zjawiska więzią, a uczuciem. Możliwe, że to tylko nazwa, na coś zupełnie naturalnego i nie wymagającego nazywania. Ale człowiek to już taka śmieszna istotka, co lubi różne dziwy nazywać po swojemu. Miłość się czuje. Miłością się myśli i działa. Nią się po prostu żyje. To tak jakby ktoś nas wziął na ręce i się do nas uśmiechnął. To takie miłe, i pokrzepiające uczucie. To tak jak dostać cukierka, po wypiciu ohydnego lekarstwa. To tak jak poczuć dłoń, głaszczącą nasze czoło, tuż przed zaśnięciem. To jest po prostu. Coś przyjemnego, coś co chce się czuć i jak się to już przytrafia, to się chce tym cieszyć i dzielić. Bo wtedy dobro staje się czymś tak oczywistym i naturalnym, że po prostu nie da się inaczej.

martucha1231 
Pogromca postów
:)

Wysłany: 2010-05-07, 10:57   

Nie wierze w milosc od pierwszego wejrzenia. Mozna się zauroczyc, byc zafascynowanym kims ale nie zakochac sie. Moim zdaniem, zeby kogos pokochac trzeba go najpierw dobrze poznac. Czym dla mnie jest milosc? Najpiekniejszym uczuciem, ktore nigdy nie wygasa. Przede wszystkim wsparciem nie tylko w tych dobrych chwilach, ale przedewszystkim w tych zlych. Staniem murem za partnerem/partnerka nie zaleznie od sytuacji. I tak naprawde dopiero umierajac mozemy stwierdzic czy to byla prawdziwa milosc.

Marcheline 
Hiper wymiatacz
Faith - Hope - Love

Wysłany: 2010-07-16, 10:28   

Wszystkim, po prostu wszystkim. Banał, ale taka jest prawda.

Żyję ze świadomością, że jestem tak po prostu i bezwarunkowo kochana. Nie muszę zawsze być doskonała, mogę zaprezentować mu się li i jedynie w jego koszuli i bez makijażu, a on nie spadnie na zawał, krzycząc, gdzie się podziała piękność, w której się zakochał. :-P
Mam komfort bycia sobą, nie czuję żadnej presji, by udowadniać mu, że jestem kimś innym, niż w rzeczywistości. On chce mnie całej, a nie tylko to, co we mnie najlepsze. To działa w obie strony.
Tym właśnie jest dla mnie Miłość.

http://www.zakretki.info/
http://www.recykling.pl/

McJohn 
Stały User

Wysłany: 2010-07-16, 10:39   

Marcheline napisał/a:
Wszystkim, po prostu wszystkim. Banał, ale taka jest prawda.

podbijam, opisać się tego nie da.. <3

Sokrates

Ostia 
VIP

Wysłany: 2010-07-16, 10:42   

Sztuką kompromisu i uznania, że nie zawsze trzeba mieć rację.
Uwikłana w świat?

slow 
Moderator

Wysłany: 2010-07-16, 11:46   

Cytat:
Czym dla was jest miłość ? Jaką role odgrywa w waszym życiu ? Wierzycie w miłość od pierwszego wejrzenia ?

Czym jest dla mnie miłość ?
Wszystkim.Osoba,którą darzę tym uczuciem stanowi niezwykłą część mojego świata.Uważam,że tak jak wspomniano wyżej,nie może nas spotkać nic wspanialszego niż bezwarunkowa miłość.To,że mój partner Kocha mnie taką jaką jestem,akceptując wszystkie moje wady oraz zalety,widząc we mnie osobę,z którą chce spędzić resztę życia.Także obdarowanie kogoś tym uczuciem jest niezwykłym doświadczeniem,a także najwspanialszą rzeczą,którą możemy podarować bliskiej nam osobie.
Jeżeli zaś chodzi o miłość od pierwszego wrażenia.To mam mieszane uczucia.Zobaczenie danej osoby,może spotęgować nasze uczucia.Nie chodzi mi o wygląd zewnętrzny,lecz o jej sposób bycia.Uśmiech,spojrzenie,głos.Jednakże nie sądzę,byśmy mogli nazwać miłością powierzchowne zauroczenie w nowo poznanej osobie.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Marcheline 
Hiper wymiatacz
Faith - Hope - Love

Wysłany: 2010-07-16, 11:57   

McJohn napisał/a:
podbijam, opisać się tego nie da.. <3

Z cyklu ironia grubymi nićmi szyta? Bo jeśli tak, to dość tendencyjna.

I po raz pierwszy chyba zgadzam się w zupełności ze slow.
A w miłość od pierwszego wejrzenia nie wierzę.

http://www.zakretki.info/
http://www.recykling.pl/

kaszczyca 
Wymiatacz
półmetek.

Imię: kasia

Wysłany: 2010-07-16, 17:03   Re: Czym jest dla was miłość ?

kasiaaa napisał/a:
Czym dla was jest miłość ?

Czymś,co brutalnie wgniotło mnie w prawdziwy obraz świata.

,,A z tą miłością jest tak, jak z wizytą u dentysty"-H.

shesatanek 
Mega wymiatacz
O N A

Imię: Adolfa

Wysłany: 2010-07-16, 19:15   

Zwykłym uczuciem chyba, raczej .

Eddie Van Halen 
Wymiatacz
Rockers

Imię: Igor

Wysłany: 2010-07-16, 23:01   

Miłość to dla mnie imitacja uczucia. Bo miłość to nie jest uczucie. To coś więcej. O ile istnieje, a tego nie jestem pewien....

PS: Polecam książkę o tej tematyce Sołowjowa " Sens miłości"

Odpowiedz do tematu