"Mój dom to moja twierdza"
"Tam Twój dom gdzie serce Twoje"
Co według Ciebie oznaczają te stwierdzenia?
Jaką wartość przejawia dla was dom i z czym wiążecie to określenie ?
Czy jest to według was tylko budynek ? Czy też osoby oraz wspomnienia,które go tworzą ?
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Ja, z racji tego, że mam beznadziejny kontakt z rodzicami nie wiem czy mogę nazwać to domem. Co do chwili obecnej niedługo wyfruwam z rodzinnego gniazda i bardzo mnie to cieszy. Dla mnie dom to ludzie, to rodzina pełna miłości i ciepła. I marzy mi się, mam taką nadzieję, że uda mi sie stworzyć dom. Zarówno postawić w przyszłości piękny domek z ogródkiem, w którym będę żyła ze swoją rodziną.
A ze stwierdzeniem się zgadzam. `Tam dom Twój gdzie serce Twoje`. Tam gdzie ulokuję swoje serce na długi czas to, to miejsce może być domem. Zarówno jeśli chodzi o miejsce, jak i osoby, którym daje swoje serce
Dom to miejsce w którym czujesz się bezpiecznie,gdzie problemy przestają mieć znaczenie.Nie musi to być budynek,bo tak naprawdę liczą się osoby które ten dom tworzą.Warto mieć takie swoje miejsce ucieczki nawet jeśli często nie jest to dom rodzinny.
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Imię: Małgosia
Wysłany: 2010-07-26, 11:08
Do czasu, kiedy się nie przeprowadziłam na swoje sądziłam, że dom rodzinny jest moim domem. Nie jest. W swoim mieszkaniu czuję się lepiej i swobodniej, panują moje zasady, to ja o wszystko dbam i kontroluję.
_________________ Przychodzę, by wchłonąć Twe usta, i by za włosy Cię powlec w świt, cały w perłowych muszlach.
Ciężkie pytanie, ponieważ prawdziwego domu tak naprawde nigdy nie miałam. Jedyny dom jaki znam to dom jako budynek, a chyba nie o to w tym chodzi. Prawdziwy dom to moim zdaniem taki, w którym czujesz się bezpiecznie, w którym panuje miłość, ciepło i zaufanie.
Dla mnie to budynek w którym śpię i spędzam większość czasu...
_________________ któregoś dnia może mnie nie być po prostu załóż
przypomnisz mnie sobie
ale nie czuj żalu,
życie się będzie toczyć i tak pomału,
wytrzesz z łez oczy MNIE NIE ŻAŁUJ!
Osobiście wyznaję słowa Simby "tan mój dom gdzie mój zadek".
To były słowa Pumby..
_________________ Rozmawiając z wieloma osobami nie mogę się doczekać kiedy się wreszcie zamkną. Jak np zamknij się. Jesteś kretynem. Nie mam nic do powiedzenia, wiesz?
tam, gdzie mama ciepłą herbatą poczęstuje i ojciec głupim dowcipem przywita, gdzie wszystko najlepiej smakuje, tradycyjnie- tam dom mój jest, mieszkam, ale mieszkać można gdziekolwiek i nie każdez tych miejsc jest domem, a to- jest.
Dla mnie domem jest przede wszystkim życie w innych osobach, brak samotności. To jest coś co stanowi w każdym momencie mój punkt odniesienia. Wojciech Kuczok napisał w jednej z książek, że ludzie mogą mieszkać tylko w innych ludziach i nie mogłabym się z tym nie zgodzić.
Poczucie bezpieczeństwa wynikające z przynależności do bliskich mi osób. Dom tworzą także miejsca związane ze mną oraz ludźmi, którzy tworzą dla mnie to określenie. Pokój, w którym się wychowywałam. Salon, w którym mogę dziś usiąść przy lampce wina z rodzicami. Dom, w którym mieszkam z Narzeczonym. Miejsca, przedmioty, w których zostawiłam cząstkę siebie.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum