Wysłany: 2010-01-03, 13:44
Cytat:
Z pensji 2300zł jest to możliwe.
Zwłaszcza jak masz trójkę albo czwórkę dzieci, w tym może jedno chore, bądź trzeba kupić akurat wszystkim buty, kurtki i podręczniki w jednym czasie. A i jeszcze opłać auto, czynsz, gaz, wodę, prąd, internet i inne. Sztuką jest wyjść na zero w dzisiejszych czasach przy takiej pensji.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Chore dzieci otrzymują renty i świadczenia socjalne.
Motyl napisał/a:
A i jeszcze opłać auto, czynsz, gaz, wodę, prąd, internet i inne.
Auto, internet...co jeszcze ? saunę, masaże, basen i może jeszcze aerobik. To nie są rzeczy niezbędne do życia.Mam pytanko, co do utrzymywania rodziny z pensji piszesz z własnego doświadczenia czy z "wiedzy nabytej" ?
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
Wysłany: 2010-01-03, 13:53
ojzu napisał/a:
świadczenia socjalne.
Ups. Świadczenie socjalne nie przysługują bo rodzina przekracza dochód maksymalny o kilka złotych.
ojzu napisał/a:
Chore dzieci otrzymują renty
Tak jak ja. 642 zł. Z czego nawet połowy leków nie da się wykupić, że o lekarzach, rehabilitacji i innych już nie wspomnę.
ojzu napisał/a:
Auto, internet..
No pewnie. Żyjemy średniowieczu. To są wyższe dobra.
ojzu napisał/a:
To nie są rzeczy niezbędne do życia
Są. Jeśli ktoś mieszka 'na końcu świata' i dojeżdża tam jeden autobus dziennie, a zimą wcale.
ojzu napisał/a:
co do utrzymywania rodziny z pensji piszesz z własnego doświadczenia czy z "wiedzy nabytej" ?
Z doświadczenia ciotki i innych.
_________________ Wiesz... lubię wieczory
Lubię się schować na jakiś czas
I jakoś tak, nienaturalnie
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.
Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
Ups. Świadczenie socjalne nie przysługują bo rodzina przekracza dochód maksymalny o kilka złotych.
W kontekście chorego dziecka - przysługuje.
Przy jednoczesnym wystąpieniu co najmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt. 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej:
-ubóstwa,
-sieroctwa,
-bezdomności,
-bezrobocia,
-niepełnosprawności,
-długotrwałej lub ciężkiej choroby,
-przemocy w rodzinie,
-potrzeby ochrony macierzyństwa lub wielodzietności,
-bezradności w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa domowego, -zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych,
-braku umiejętności przystosowania do życia młodzieży opuszczającej placówki opiekuńczo-wychowawcze,
-trudności w integracji osób, które otrzymały status uchodźcy,
-trudności w przystosowaniu do życia po zwolnieniu z zakładu karnego,
-alkoholizmu lub narkomanii,
-zdarzenia losowego i sytuacji kryzysowej,
-klęski żywiołowej lub ekologicznej.
motyl napisał/a:
Tak jak ja. 642 zł. Z czego nawet połowy leków nie da się wykupić, że o lekarzach, rehabilitacji i innych już nie wspomnę.
To jest zapomoga a nie zastępcze środki do życia. Ja dostaję 150zł i nie narzekam.
motyl napisał/a:
Są. Jeśli ktoś mieszka 'na końcu świata' i dojeżdża tam jeden autobus dziennie, a zimą wcale.
No to jeśli nie umie zaplanować wydatków, to cóż poradzić ?
ps.ot się robi
_________________ You are not in the sudoers file. This incident will be reported.
Skąd wiesz kto zajmuje się u mnie sprzątaniem ? Pisałem Ci, że przeważnie jestem na delegacjach, z dala od domu więc możesz sama się domyślić "kto" mi gotuje i sprząta.
Nie wiem, dlatego pytam. Poza tym chodziło mi o sobotę [czas kiedy jesteś w domu]
Cytat:
O 170zł.Straszne nie wiem ,pewnie dlatego że kobiety częściej niż mężczyźni biorą sobie urlopy.
Każdy grosz się przyda. Chyba każdy chce więcej zarabiać? Poproszę statystyki, że kobiety częściej biorą urlopy.
Cytat:
Przez kogo ? Dziwne, kobieta z powodzeniem a dziwka to raczej dwa różne stwierdzenia. Pierwsze odnosi się do popularności, natomiast drugie do typowo kobiecego zawodu
No własnie, dziwne. A jednak tak się mówi.
Cytat:
Tip: mediana.
I co z tego, że mediana?
Cytat:
Ja np wolałbym siedzieć w domu i od czasu do czasu zajmować się dzieckiem niż siedzieć 8 godzin przy biurku.
Taak, a do tego wyprać, posprzątać, zrobić zakupy, ugotować i mieć oczy dookoła głowy. Łatwo powiedzieć.
Nie wiem, dlatego pytam. Poza tym chodziło mi o sobotę [czas kiedy jesteś w domu]
W weekendy się uczę. Tak na marginesie , jeśli bardzo interesuje Cię moja osoba,zagadaj na pw, zaproś na kolację czy coś i wtedy więcej Ci powiem,bo na publicznym forum nie zamierzam zwierzać się z osobistego życia.
Kluadia napisał/a:
ażdy grosz się przyda. Chyba każdy chce więcej zarabiać? Poproszę statystyki, że kobiety częściej biorą urlopy.
Znajdę więcęj to wrzucę:
Kluadia napisał/a:
Ale trudne.
Masz 3 dzieci, harujesz i zarabiasz tyle ? Czy tylko słyszałaś ?
Statystyki odnoszą się do urlopu macierzyńskiego, więc to oczywiste, że kobiety częściej go biorą.
A doświadczenia Finlandii pokazują w dodatku, że dlatego, że chcą. Bo gdy umożliwiono mężczyznom iść na tego typu urlopy na takich samych, a nawet na atrakcyjniejszych warunkach to i tak brały go kobiety.
Matka przeważnie lepiej zajmuje się dzieckiem, bo ma z nim tę więź...
W sumie nie jestem pewna, czy mężczyźni tak chętnie by go brali. Niech posiedzą trochę z dzieckiem to im się odechce.
Matka przeważnie lepiej zajmuje się dzieckiem, bo ma z nim tę więź...
W sumie nie jestem pewna, czy mężczyźni tak chętnie by go brali. Niech posiedzą trochę z dzieckiem to im się odechce.
Niech Klaudia posiedzi trochę z dzieckiem , to jej się odechce.
Ble ble ble. Temat powinien mieć zmienioną nazwę na "wojna płci".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum