Imię: Michał
Wysłany: 2010-05-09, 13:17 Fizyka, optyka - zadanie z teorii
Mam mały problem z dwoma zadaniami z fizyki.
Cytat:
1. Jaki obraz powstaje w oku? Podaj jego cechy, wyjaśnij dlaczego powstaje taki obraz.
Odp: Obraz w oku powstaje na siatkówce. Obraz ten jest rzeczywisty, pomniejszony i odwrócony.
2. Jaki obraz powstaje w lupie? Podaj jego cechy, wyjaśnij dlaczego powstaje taki obraz.
Odp: Jeśli odległość przedmiotu od soczewki jest mniejsza od ogniskowej wtedy w lupie powstaje obraz prosty, pozorny i powiększony.
Co prawda napisałem już częściową odpowiedź, ale brakuje uzasadnienia "dlaczego powstaje taki obraz". Nie mam pomysłu jak odpowiedzieć na to pytanie. Może mógłby ktoś pomóc i udzielić w miarę proste i sensowne wyjaśnienie?
Promienie świetlne, przechodzące przez rogówkę i soczewkę, tworzą na siatkówce odwrócony bardzo pomniejszony, rzeczywisty obraz obserwowanego przedmiotu. Odwrócenia tego obrazu dokonuje już sam mózg. Aby obraz ten był zawsze "ostry" niezależnie od odległości, ogniskowa soczewki musi się zmieniać. Tę zdolność oka do ostrego widzenia przedmiotu nazywamy akomodacją. W pewnych przypadkach obraz w oku powstaje nie na siatkówce, ale przed nią lub za nią. Aby taką wadę oka usunąć, musimy stosować okulary lub szkła kontaktowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum