Proszę o pomoc, moja szanowna Pani od fizyki nie umie wytłumaczyć 3/4 klasie swojego przedmiotu :/ Na półrocze udało mi się jakoś wybronić, ale teraz potrzebuję pomocy. Kompletnie tego nie kumam, a na następnej lekcji mam kartkówkę, na której będzie jedno z tych zadań + zadanie, które poda na lekcji. Jeśli będę miał to zadanie dobrze to dostanę 2
zad 1.
Wózek o masie m1=200kg poruszał się z prędkością V1=3m/s. Na wózek wskoczył człowiek o masie m2=50kg z taką prędkością, że wózek zwiększył prędkość o (delta)V=1m/s.
Oblicz prędkość z jaką człowiek wskoczył na wózek.
zad 2.
Z działa o masie m1=11 000kg następuje strzał w kierunku poziomym. Masa pocisku m2=54kg.
Oblicz prędkość z jaką działo zostanie odrzucone wstecz, jeżeli prędkość pocisku wynosi V1=900m/s.
Z góry wielkie dzięki
P.S. Kartkówka jest w środę (18 luty), ale prosiłbym o jak najszybszą pomoc, bo może wg tych rozwiązanych zadań zrozumiałbym to jako tako.
mógłby mi ktoś pomów w rozw zadania z fizyki? please
Prąd rzeki unosi łódkę szybkością 1m/s. Z łódki wyrzucono kamień o masie 10kg z szybkością 10 m/s w stronę przeciwną do jej ruchu.Łączna masa łódki, płynącego w niej człowieka i kamienia wynosi 110kg. Oblicz szybkość łódki tuż po wyrzuceniu kamienia. Szybkości określano względem brzegów rzeki. Pomiń opory ruchu.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki....
[ Dodano: 2009-02-22, 14:57 ]
BŁAGAM O POMOC..... WAŻNE!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeju dzieki !!! :D A czy mozesz mi to jakos wytłumaczyc? Bo ta moja pani od Fizyki bedzie sie dopytywac.... :/ A co do tamtego zadania to jest tylko to co napisalam we wczesniejszym poscie... ;p wiec nie wiem... A! I jak mozesz to wez tez napisz mi te wszystkie po kolei wzory jakie tam urzywales.... ok? Jeju strasznie jestem ci wdzieczna... :*
1.Po tej samej prostej, w przeciwne strony, poruszają się: ciało o masie m1=1kg z szybkością v1= 3m/s2 oraz ciało o masie m2=5kg. Jaką szybkość musi mieć ciało o masie m2, aby po niesprężystym zderzeniu oba ciała pozostały w spoczynku?
42. Z jaką szybkością po wystrzale odskoczy do tyłu karabin o masie m1=5kg. jeżeli masa wystrzelonego pocisku m2=0,02kg a jego szybkość początkowa v0=700m/s
1.Po tej samej prostej, w przeciwne strony, poruszają się: ciało o masie m1=1kg z szybkością v1= 3m/s2 oraz ciało o masie m2=5kg. Jaką szybkość musi mieć ciało o masie m2, aby po niesprężystym zderzeniu oba ciała pozostały w spoczynku?
korzystamy tutaj z zasady zachowania pędu, która mówi, że aby układ pozostawał w spoczynku, suma pędów musi się równoważyć, a więc:
p1 + p2 = 0
Nasze ciała poruszają się w przeciwnych kierunkach, więc przenosząc drugie równanie na drugą stronę odrazu możemy zmienić znak na przeciwny.
m1V1 = m2V2
Podstawiając dane, otrzymujemy:
1 • 3 = 5 • V2
V2 = 3/5 = 0,6m/s
Cytat:
42. Z jaką szybkością po wystrzale odskoczy do tyłu karabin o masie m1=5kg. jeżeli masa wystrzelonego pocisku m2=0,02kg a jego szybkość początkowa v0=700m/s
Korzstamy z tego samego prawa i równania co poprzednio:
m1V1 = m2V2
Podstawiając dane, otrzymujemy:
5 • V1 = 0,02 • 700
V1 = 14/5 = 2,8m/s
Pozdrawiam
_________________ "Nie wiesz i pytasz - Wstydzisz się raz. Nie wiesz, nie pytasz - Wstydzisz się całe życie.."
"Ci, co milczą, wykazują najwyższe poczucie odpowiedzialności za słowo."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum