Proszę o pomoc w zadaniach:
1)Z wysokości 50 m nad poziomym gruntem zaczęły równocześnie spadać dwie żelazne kule: pierwsza o masie 0,5 kg, a druga o masie 5 kg. Która z kul spadnie pierwsza?
(Wydaje mi się, że spadną równocześnie, ale nie jestem pewna)
2) Pocisk wystrzelono pionowo do góry z prędkością v0=20m/s. Jaką wysokość hw i po jakim czasie tw osiągnie pocisk, zanim zacznie spadać? Jaką prędkość v będzie miał pocisk na wysokości h-15m nad punktem wystrzelenia?
_________________ "Świata nie da się zmienić, ale zawsze można zmienić siebie"
1)Z wysokości 50 m nad poziomym gruntem zaczęły równocześnie spadać dwie żelazne kule: pierwsza o masie 0,5 kg, a druga o masie 5 kg. Która z kul spadnie pierwsza?
lovez8 napisał/a:
1. spadną jednocześnie masa nie ma żadnego wpływu na siłę ciążenia.
Kto spadnie szybciej, człowiek warzący 50kg czy człowiek warzący 120kg ? Weźcie trochę na chłopski rozum. przecież waga ma znaczenie oraz powierzchnia. Im większa powierzchnia tym wolniej, opór powietrza większy.
Galileusz pierwszy stwierdził że przyśpieszenie spadających ciał nie zależy od masy (jeżeli pominie się opory powietrza). Wszystkie ciała w próżni w pobliżu Ziemi spadają z jednakowym przyśpieszeniem "g".
źródło - podręcznik do 1 LO
Wydaje mi się to dosyć dziwne bo zrzucając piórko i 1kg cukru szybciej spadnie cukier. Ale wydaje mi się że chodzi tu o ten fakt iż w próżni spadają one jednocześnie.
Galileusz zrzucał przedmioty z Krzywej Wieży w Pizie dla udowodnienia że czas ich spadania nie zależy od ich masy.
masz wzór: Vk=Vo - gt
Vk tutaj jest równe zero ponieważ zakładamy że pocisk zatrzymuje sie na h max i to chcemy wyliczyć.
zatem 0=Vo-gt
czyli tw=Vo/g = 2 s (zakładając że g=10)
wartość h max mozna wyliczyc podstawiajac do wzoru na droge s=Vot-a * t^2 * 1/2
mamy: h=Vot - 1/2 g t^2
po podstawieniu: h max = Vo^2/2g = 20m
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum