Imię: Michał
Wysłany: 2010-02-28, 18:16 Fizyka - soczewki
Od półrocza zmienili nam facetkę od fizyki i ta z którą teraz mam coś nie za bardzo potrafi wytłumaczyć cokolwiek... Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem poniżej? Wydaje się łatwe tylko, że nawet wzorów do tego nie mam...
Cytat:
Mamy soczewkę skupiającą wykonaną ze szkła o współczynniku załamania ns= 1,50.
Jaki będzie stosunek ogniskowej tej soczewki do ogniskowej tej samej soczewki zanurzonej w w wodzie? Współczynnik załamania wody nw= 1,33 ?
nie wiem czy dobrze to zrobiłam (optyki nie pamiętam ale troche wzorów znalazłam i może to nie będzie źle ;P)
Mam dla Ciebie dobrą i złą wiadomość. Dobra jest taka, że zrobiłas to zadanie prawie dobrze, zła natomiast jest taka, że skoro zrobiłaś "prawie" dobrze, to jednak zrobiłaś źle
Cytat:
Dane: Szukane:
ns=1,5
nw=1,33
fs/fw=?
Niezupełnie Droga Pani.. Co to są za wartości 1.5 i 1.33? To są ilorazy sinusów kątów, które światło przechodząc z jednego ośrodka do drugiego tworzy z normalną (osią prostopadłą do stycznej granicy dwóch ośrodków). Z jakiego ośrodka? Ano odpowiednio z powietrza (raczej próżni) do szkła i z próżni do wody.. To co Pani obliczyła, to stosunek długości ogniskowych dla soczewek wykonanych: ze szkła i.. z wody..
Tak, żeby nie było, że się pastwię:
Skoro musimy obliczyć stosunek długości ogniskowej soczewki „zawieszonej” w powietrzu (w próżni), a nastepnie tej samej soczewki włożonej do wody, trzeba najpierw obliczyć współczynnik załamania dla tych dwóch ośrodków. Wiemy, że oblicza się go jako stosunek załamania materiału (szkła), do załamania ośrodka (wody):
Jest to nasz omawiany współczynnik załamania w ośrodku woda-szkło.
Jeśli mamy dany promień krzywizny danej soczewki, to ogniskową możemy obliczyć z następującego wzoru:
Tutaj co prawda nie mamy, ale liczymy stosunek dwóch wartości, przy tej samej soczewce, więc to się nam przy obliczeniach uprości.
f1 - Ogniskowa soczewki w próżni
f2 - Ogniskowa soczewki w wodzie
Odp: Ogniskowa soczewki w wodze jest 4 razy dłuższa od ogniskowej soczewki w próżni.
Pozdrawiam
_________________ "Nie wiesz i pytasz - Wstydzisz się raz. Nie wiesz, nie pytasz - Wstydzisz się całe życie.."
"Ci, co milczą, wykazują najwyższe poczucie odpowiedzialności za słowo."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum