Cześć:) mam problem... Mam na zadanie dowiedzieć się gdzie cząsteczki są najszybsze a gdzie najwolniejsze. Jako najszybsze stawiam na światło, tylko nie wiem gdzie bedzie najwolniejsza. Z góry dzięki za pomoc
Moment. To pytanie dotyczy gdzie, w jakich ośrodkach cząsteczki się poruszają najszybciej, czy jakiego typu?
Światło samo w sobie nie jest cząsteczką. To zarówno fala elektromagnetyczna jak i strumień cząsteczek - fotonów.
_________________ Obie rzeczy - zarówno to, przed czym uciekasz, jak i to, za czym wzdychasz - są w tobie.
Tzn. dostaliśmy pytanie z dziłu Kinematyki, dowiedziałam sie że w świetle najszybciej się poruszaja, tylko nie wiem gdzie beda sie poroszac najwolniej ps. temat "najwolniejsze i najszybsze"
Nadal pytanie jest nieprecyzyjnie sformułowane.
Jak na moje oko, jeśli pojawia się pytanie "gdzie?" to chodzi o miejsce czy ośrodek.
Najszybciej poruszają się cząsteczki w próżni, a najwolniej w ciałach stałych.
Jesteś pewna, że w podręczniku nie ma nic na ten temat?
_________________ Obie rzeczy - zarówno to, przed czym uciekasz, jak i to, za czym wzdychasz - są w tobie.
najszybciej w próżni, a najwolniej w ciele stałym. (jakim? nie wiem)
_________________ Anarchia Jest Stanem Umysłu
A Nie Jeszcze Jednym Rządem, Systemem
Oznacza To Ciężką Pracę I Dużo Myślenia
Oznacza To Ciągłą Naukę Życia Swoim Własnym Życiem
Naukę Dokonywania Właściwych Wyborów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum