cześć, piszę ponieważ z fizyki jestem ciemny i może ktoś z Was mi pomoże rozwiązać zadanie
Z miasta wyjechał samochód z prędkością 72 km/h. Po czasie 1 godziny z tego samego miejsca ruszył motocykl z prędkością 90 km/h. Po jakim czasie i w jakiej odległości od miasta spotkają się pojazdy wiedząc, że poruszają się ruchem jednostajnym prostoliniowym?
_________________ Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć,
bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu.
w 4. sekundzie ruchu jednostajnie przyspieszonego cialo przebylo drogę 100m. oblicz drogę przebytą przez to cialo w pierwszych 10 sekundach ruchu, jezeli szybkosc poczatkowa ciala wynosila 0 metrow na sekunde. prosze o pomoc. z gory dziekuje.
[ Dodano: 2009-10-18, 21:52 ]
przepraszam, jestem tu nowa, nie ogarniam polowy rzeczy.
Najpierw obliczamy prędkość ze wzoru v=s/t pod wzór podkładamy 100/4
Wychodzi nam prędkość jaką ciało jechało w 4 sekundzie kiedy przejechało 100 m Wychodzi 25m/s
Z tego później korzystamy żeby obliczyć przyśpieszenie ciała ze wzoru a=delt.v/delt.t
Następnie kiedy masz obliczyć drogę(czyli s) stosujesz wzór s=v*t/2. Wg. mnie chyba tyle. Choć nie jestem pewien
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum