Fotografia obecnie to nie jakość zdjęć, ale ich wartość. Sztuką było zrobienie dobrego zdjęcia w XIX wieku, teraz w dobie elektroniki aparat sam myśli za fotografa, a temu pozostaje tylko guzik nacisnąć i po kilku sekundach obejrzeć rezultat, no może ewentualnie modela ustawić. Proponuję spróbować zrobić takie zdjęcia aparatem otworkowym, albo jakimś dalmierzowym, ew. lustrzanką bez zadnych 'dodatków'. Następnie samemu wywołać film i naświetlić negatywem papier.
Zgodzę się akurat z tym ,że "nowoczesne" aparaty same robią zdjęcia , rozmawiałam ostatnio o tym z koleżanka ,która interesuje się fotografią i po mimo tego ,że ma dwie lustrzanki używa swojego starego aparatu na kliszę i sama je wywołuje ,ale bądź co bądź zdjęcia mi się podobają , szczególnie te "miejsce: Carcassone
model: Eryk "
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
może i robią same zdjęcia, ale jak się patrzy na takowe nie myśli się łał ale genialny kontrast, jaka jasność czy tym podobne (sama fotografem nie jestem więc nie wiem co tam sie jeszcze ustawia) tylko patrzy się na miejsce, które zostało sfotografowane z tej perspektywy a nie innej .
mnie tam się podobają, zwłaszcza to z Carcassonne, idealnie odzwierciedla klimat tego miejsca.
_________________ "Balansujcie dopóki się da, a gdy się już nie da, podpalcie świat!" Pan P(e)..
Taka rada. Jak jesteś kolejnym "pstryk, pstrykiem" i walisz zdjęcia na full auto, nie rób zdjęć pod światło. Bo na dobrą sprawę widać że nie potrafisz robić tego typu zdjęć.
_________________ Żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum