ginekolog Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Sex & Erotyka » ginekolog

ginekolog
Autor Wiadomość

hemptu
User

Wysłany: 2012-01-28, 11:32   ginekolog

Jestem jeszcze dziewicą (pierwsze próby już były, ale coś nam nie wychodziło), mam 16,5 lat i wybieram się do ginekologa. Chciałabym się przebadać, ale też chciałabym zacząć stosować antykoncepcję hormonalną, czułabym się dużo pewniej wtedy. Idę prywatnie do faceta i nie ukrywam, że mam niemałego stresa. Jak taka wizyta będzie wyglądać? Wiem, że najpierw bedzie wywiad, a później pewnie badanie na fotelu, którego boję się okropnie, zwłaszcza, że jestem ciągle dziewicą :-/ . W którym momencie wizyty powinnam powiedzieć, że chciałabym tabletki? Poza tym, od kilku miesięcy często w czasie owulacji bolą mnie jajniki i cykl zrobił się dość nieregularny, a miesiączkuję od 7 lat i wcześniej tak nie było.

Porcelana. 
Pogromca postów
Laura Palmer

Wysłany: 2012-01-28, 11:47   

hemptu, jesteś jeszcze bardzo młodziutka, jesteś pewna, że chcesz tak wcześnie zaczynać faszerowanie się hormonami? Tabletki są super dla osób, które regularnie uprawiają seks, masz pewność, że będziesz miała taką możliwość? Bo przy współżyciu nie częstszym niż raz na tydzień, dwa spokojnie wystarczyłyby prezerwatywy.
A badaniem się nie stresuj, nie taki diabeł straszny.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.

fire, walk with me...

hemptu
User

Wysłany: 2012-01-28, 12:21   

Wiem, że jestem jeszcze bardzo młoda. Zdaję sobie z tego sprawę, miałam nadzieję, że tabletki pomogłyby mi też w wyregulowaniu cyklu i w połowie nie musiałabym się męczyć z przeciwbólowymi w czasie owulacji. Mój chłopak mieszka niedaleko mnie, więc widujemy się praktycznie codziennie, a ja mam wiecznie ochotę :-P :oops:

lola 
Hiper wymiatacz
z głową w chmurach

Wysłany: 2012-01-28, 13:10   

Nie nastawiaj się z góry na najgorsze. Ja na pierwszej wizycie nie miałam badania na fotelu. Z resztą nie taki diabeł straszny jak go malują.
Na początku wizyty powiedz jaki masz problem z jajnikami oraz o tym że chciałabyś zacząć współżyć. Na temat antykoncepcji możesz porozmawiać z ginekologiem, który Ci doradzi ze względu na wiek.
Pamiętaj, że ginekolog to lekarz, który dba o nasze zdrowie tak jak pediatra, dentysta i cała masa innych specjalistów. Więc nie ma się czego bać ;)
Renesans znał przedziwne sposoby trucia: hełmem lub płonącą pochodnią, haftowaną rękawiczką lub klejnotami wysadzanym wachlarzem, złotym puzderkiem lub łańcuchem z bursztynów. Dorian Gray został zatruty książką.

hemptu
User

Wysłany: 2012-01-28, 13:20   

Ale na przykład powinnam powiedzieć, że zależy mi na tabletkach, czy powinnam poczekać aż ginekolog sam to zaproponuje? :-> :oops: Jestem kompletnie nieobyta w temacie, a wizyta u jakiegokolwiek lekarza mnie przyprawia o stres...

lola 
Hiper wymiatacz
z głową w chmurach

Wysłany: 2012-01-28, 14:07   

Powiedz, że chciałabyś tabletki, ALE zapytaj i go o zdanie i KONIECZNIE dopytaj się o skutki uboczne tabletek, które Ci zaproponuje.
Renesans znał przedziwne sposoby trucia: hełmem lub płonącą pochodnią, haftowaną rękawiczką lub klejnotami wysadzanym wachlarzem, złotym puzderkiem lub łańcuchem z bursztynów. Dorian Gray został zatruty książką.

slow 
Moderator

Wysłany: 2012-01-29, 12:53   

hemptu, możesz ogólnie porozmawiać o tym jaki rodzaj antykoncepcji jest najbardziej wskazany dla Twojego wieku oraz obecnych problemów z cyklem menstruacyjnym. Nie masz się czego obawiać. :-)

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Capolous 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2012-02-03, 00:59   

Zgadzam się z Porcelana. Twój układ hormonalny jeszcze się rozwija. Pamiętaj, że zaburzenia hormonalne działają na zasadzie "domino". Jak masz problem z tarczycą, może to skutkować problemami z nerkami i wątrobą. Nie wiem jak wygląda sytuacja z jajnikami i przysadką mózgową. O tym na pewno powie ci lekarz ginekolog, któremu powinnaś powiedzieć wszystko, nie czekając na niego.

P.S
Pamiętaj, że dopiero od 17 roku życia można pójść do lekarza ze zgodą domniemaną, czyli na papierze (albo pacjent mówi, że uzyskał zgodę i lekarz mu wierzy na słowo). Jak idziesz z mamą, zapytaj się jej. Z pewnością ci doradzi i pomoże ze stresem.

Przezroczysta 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2012-02-04, 11:29   

hemptu, badanie ginekologiczne nie należy do najprzyjemniejszych, aczkolwiek nie powinien towarzyszyć mu żaden ból. Ewentualnie pewien dyskomfort. W związku z tym, że jesteś dziewicą lekarz ginekolog prawdopodobnie zbada Cię jedynie palcami, może także użyć wziernika przystosowanego do badania dziewic.
Piszesz, że chciałabyś zacząć przyjmować tabletki antykoncepcyjne. Są one inwazyjne dla organizmu, dlatego też lekarz powinien poinformować Cię o wszystkich ewentualnych skutkach ubocznych. Nie wydaje mi się jednak, żeby ginekolog chciał przepisać Ci tabletki biorąc pod uwagę Twój bardzo młody wiek.

Ostia 
VIP

Wysłany: 2012-02-04, 11:41   

Przezroczysta napisał/a:
żeby ginekolog chciał przepisać Ci tabletki biorąc pod uwagę Twój bardzo młody wiek.

A z tym to różnie; obecnie dziewczęta szybciej dorastają, tabletki antykoncepcyjne są przepisywane nawet młodszym osobom z powodów innych, niż zapobieganie ciąży.

hemptu
User

Wysłany: 2012-02-05, 11:51   

Dziękuję za odpowiedzi. Miałam iść w tym tygodniu, ale coś mi wypadło i pójdę w tym. Szczerze mówiąc zależy mi na tych tabletkach, wiele moich koleżanek je bierze i nigdy nie spotkały się z sytuacją, kiedy lekarz nie chciałby ich przepisać, czy robił jakieś problemy. Idę prywatnie, więc mam nadzieje, że nie karze mi przyjść z rodzicem :-/ :-o

Ostia 
VIP

Wysłany: 2012-02-05, 11:53   

hemptu, zanim pójdziesz już po te tabletki trochę o nich poczytaj - sprawdź, czy nie masz jakiś chorób bądź zaburzeń, które wymagałyby dokładniejszego dobrania preparatu.

hemptu
User

Wysłany: 2012-02-05, 12:49   

Czytałam już całe mnóstwo na ich temat :oczami: . Żeby nie było, że jakiejś głupiej smarkuli zachciało się uprawiać seks to sobie od tak weźmie hormony ;) . Sama jestem zdrowa, na nic nie choruję i w mojej rodzinie też nie było przypadków raka. Jedynie z dalszej rodziny taty kilka osób cierpiało na raka płuc i generalnie dróg oddechowych.

Damn 
Pogromca postów
doomsday killer

Imię: Merigold.

Wysłany: 2012-02-06, 15:46   

Zapytaj o to lekarza, a nie szukaj w internecie. Jeśli oczywiście zależy Ci na zdrowiu.

I'm born again with snakes eyes
Becoming

Odpowiedz do tematu