Hipokryzja Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Hipokryzja

Hipokryzja
Autor Wiadomość

easy 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-03-02, 21:58   Hipokryzja

Jest to cecha tak często widoczna u ludzi w naszym otoczeniu.. Tak często bywa, że odnajdujemy ją w sobie.. oczekujemy od innych osób więcej niż od siebie..
Czy wszyscy jesteśmy hipokrytami? Czy świadomość tego, że nimi jesteśmy coś zmienia?
Często zdajemy sobie sprawę, że zachowujemy się jak hipokryci, co jest naszą wadą, ale nie robimy nic aby to zmienić.. Czy możliwe jest całkowite wyzbycie się hipokryzji i życie całkiem zgodne z zasadami moralnymi?
Zapraszam do dyskusji

Pati009 
Hiper wymiatacz
samotny wojownik

Imię: Patrycja

Wysłany: 2009-03-02, 22:06   

TAk,ja jestem hipokrytą czy hipokrytką jak kto woli.Cóż tak mam charakter.Bywa ze wymagania moje w stosunku do innych osób przekraczają moją własna ambicje i aspiracje.

Missy 
Pogromca postów
Gwiazdka

Wysłany: 2009-03-02, 22:12   

Uważam, że hipokryzja na swój sposób jest przydatną cechą i nie powinniśmy się jej wystrzegać. Często może Nam pomóc, gdy tego potrzebujemy. Wystarczy tylko nad tym panować i nie wykorzystywać zbyt często. Tyle.

psychopathicwizard
Pogromca postów

Wysłany: 2009-03-02, 22:16   

Cytat:
Czy wszyscy jesteśmy hipokrytami?

tak.
Cytat:
Czy świadomość tego, że nimi jesteśmy coś zmienia?

nie.
Cytat:
Czy możliwe jest całkowite wyzbycie się hipokryzji i życie całkiem zgodne z zasadami moralnymi?

nie.

Potem pomyślałem 'pier****!" i przeleżałem cały miesiąc...ćpałem, oglądałem telewizję, lizałem rany. Było fajnie.

laven 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-03-02, 22:32   

Myślę, że większość ludzi (nie lubię mówić wszyscy) jest hipokrytami. Często człowiek sobie nawet nie zdaje sprawy, ze sprzeczności w sobie. Co pan zrobisz? Nic pan nie zrobisz.
A świadomość, że jest się hipokrytą dużo nie pomaga. Bo czasem pomija się pewne sprawy, nie zwraca na to uwagi, a myślenie o sobie jako o hipokrycie w niczym nie pomaga. Taka jest ludzka natura. Człek nie jest w stanie myśleć o wszystkim naraz.
A czy możliwe jest wyzbycie się hipokryzji? Nie wiem. W teorii na pewno, jeśli człowiek dużo nad sobą pracuje. Ale w praktyce? Nie wiem, w gazetach o tym nie piszą.
Ale najbardziej przeraża mnie to, jak ja sama potrafię sprzeczne sądy i zachowania przejawiać. Nie chcę tego, a nie umiem nad tym zapanować. O.o

A zainteresowało mnie jakie są korzyści z hipokryzji? Bo nie umiem wpaść na nic.

— Anthony de Mello

easy 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-03-02, 23:18   

laven napisał/a:
Myślę, że większość ludzi (nie lubię mówić wszyscy) jest hipokrytami

też raczej tego nie robie.. nie lubie generalizować.. w końcu każdy człowiek jest inny.. chociaż fakt jest taki, że każdy człowiek jest hipokryta, w mniejszym lub wiekszym stopniu, chociażby w śladowej ilości..

laven napisał/a:
A zainteresowało mnie jakie są korzyści z hipokryzji?

hmm może wzbudza ona jakąś świadomość, że posiadamy wady, z którymi nie chce nam sie walczyć, z którymi nic nie robimy..
może w jakis sposób ukazuje jaki człowiek jest słaby w przeciwieństwie do tych wad..
z jednej strony można rozpatrzać to jako pewną korzyść..

laven 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-03-03, 01:14   

easy napisał/a:
hmm może wzbudza ona jakąś świadomość, że posiadamy wady, z którymi nie chce nam sie walczyć, z którymi nic nie robimy..
może w jakis sposób ukazuje jaki człowiek jest słaby w przeciwieństwie do tych wad..
Tylko ja w tym nie widzę korzyści. Albo nie rozumiem.

— Anthony de Mello

adikox 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2009-03-03, 03:07   

Wydaje mi się, że każdy ma cząstkę jakieś cechy w sobie. Czasem jest ona nie ujawniona, a czasem tak, może być w tedy większa lub mniejsza.. Czyli każdy jest hipokrytą, tylko, że jedni w dużym stopniu, a inni w małym, lub ich cechy się w ogóle nie ujawniły.
Oznacza To Ciągłą Naukę Życia Swoim Własnym Życiem
Naukę Dokonywania Właściwych Wyborów...

poem sometimes 
Pogromca postów
Urodzony prowodyr

Wysłany: 2009-03-03, 14:54   

Każdy z nas jest hipokrytą, ale stopień nasilenia tej cechy jest różny u różnych ludzi. Jest to wada, z którą należy walczyć, choć jak ktoś mądrze napisał wyżej - nie jesteśmy w stanie ogarniać wszystkiego i często hipokrytami jesteśmy podświadomie, nie ze złej woli. Najgorsza jest ta świadoma hipokryzja - nienawidzę jej u ludzi.

stubarwny 
Pogromca postów
Ten zły

Wysłany: 2009-03-03, 16:27   

Cytat:
Czy wszyscy jesteśmy hipokrytami?

Uważam podobnie jak kolega wyżej. Wszyscy jesteśmy hipokrytami, albo 'hipokrytami nieświadomymi'. Paru moich znajomych to typowe przykłady świadomej h.

easy 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-03-03, 16:38   

laven napisał/a:
Tylko ja w tym nie widzę korzyści. Albo nie rozumiem.

hmm po prostu człowiek dostrzegający w sobie niektóre wady, których tak trudno jest sie pozbyć, mobilizuje się do walki z nimi, z zamiarem bycia lepszym.. niektórzy nie widza w sobie pewnych wad i dlatego brak jakiejkolwiek mobilizacji.. nie wiem.. może jakoś tak należy to rozumieć..

Pati009 
Hiper wymiatacz
samotny wojownik

Wysłany: 2009-03-03, 17:02   

u mnie hipokryzja przeistacza się stopniowo w instynkt przywodczy

Ostia 
VIP

Wysłany: 2009-03-03, 17:04   

Pati009, jak?
Uwikłana w świat?

Pati009 
Hiper wymiatacz
samotny wojownik

Wysłany: 2009-03-03, 17:13   

Cytat:
Pati009, jak?

oczekuję od innych więcej niż do siebie,ale mam taki ,,magnetyzm,"że po prostu osoby te wiedzą o tym i starają sie sprostac tym moim ,,kaprysom"-tak jakoś naturalnie.

Ostia 
VIP

Wysłany: 2009-03-03, 17:14   

Ale hipokryzja to nic innego jak obłuda, fałsz, dwulicowość, nieszczerość...Kogo to może pociągać?
Uwikłana w świat?

Odpowiedz do tematu