Powróciwszy z wyprawy kijowskiej w 1077 roku, Bolesław wydał bardzo surowy wyrok na żony swoich rycerzy, które oddały się rozpuście z czeladzią służebną i niewolnymi mężczyznami podczas nieobecności mężów. Kazał im żywić psie szczenięta własnym mlekiem, a zrodzone z nieprawych związków dzieci były karmione przez psie matki. Te i podobne praktyki miały wpłynąć na konflikt z biskupem krakowskim Stanisławem ze Szczepanowa.
Oprócz skłonności do okrucieństwa, wykazywał także Bolesław inną negatywną cechę - pychę. Kronika Polska Galla Anonima opisuje moment spotkania wygnańca z królem węgierskim: [...] Władysław, jako mąż pokorny, pospieszył wyjść naprzeciw Bolesława i oczekiwał zbliżającego się z daleka, zsiadłszy na znak uszanowania z konia. A tymczasem Bolesław nie miał względów dla pokory uprzejmego króla, lecz uniósł się w sercu zgubną pychą, mówiąc: "Ja go za lat pacholęcych wychowałem w Polsce, ja go osadziłem na tronie węgierskim. Nie godzi się [więc], bym mu ja, jako równemu, cześć okazywał, lecz siedząc na koniu oddam mu pocałunek jak jednemu z książąt". Zauważywszy to Władysław obruszył się nieco i zawrócił z drogi, polecił jednak, by mu wszędzie na Węgrzech niczego nie brakło.
Gall Anonim pisze, iż Bolesław z powodu swojej pychy i skłonności do wywyższania się wielką ściągnął na siebie nienawiść Węgrów i, jak mówią, przyspieszył tym swoją śmierć, sugerując niedwuznacznie, iż przyczyną śmierci było ZABÓJSTWO.
Znalezione na poczet.com ważne, to wiedzieć gdzie szukać. Mam nadzieję, że się przyda :)
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum