Jak namówić matkę? Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Wasze problemy » Jak namówić matkę?

Zamknięty przez: motyl
2010-01-03, 19:59
Jak namówić matkę?
Autor Wiadomość

CyŚ 
Mega wymiatacz
S.M.O.K

Imię: Cyś

Wysłany: 2009-09-07, 21:56   Jak namówić matkę?

Mam, według mnie, dość duży problem.
Otóż w zeszłym roku nie zdałam i zostałam w pierwszej klasie. Problem w tym, że chcę się przepisać to prywatnej szkoły w sąsiednim mieście, ale tam się płaci 200 złotych miesięcznie... +50 złotych bilet miesięczny. A moja matka się nie chce zgodzić...
Mogę tylko przypuszczać że to kwestia tego, że boi się iż nie zdam i wyrzuci pieniądze w błoto...
Jak ją przekonać, i skąd wziąć chociaż trochę pieniędzy miesięcznie? 200 złotych to jednak trochę dużo...
Pomóżcie :(

Moje maleństwo <3

Evi 
Wymiatacz
^.^

Imię: Ewa

Wysłany: 2009-09-07, 22:02   

eee przepraszam, ale dziwisz się mamie?
ja na jej miejscu też miałabym takie obawy. nie przechodząc klasy nadszarpnęłaś na pewno jej zaufanie. teraz przede wszystkim musisz je odbudować. a to wymaga czasu. pokaż, że chcesz, że potrafisz, przesiedź jeszcze rok w tej szkole i spróbuj ją przekonać w następnym ;) albo na półrocze.
przynajmniej ja bym tak zrobiła...

CyŚ 
Mega wymiatacz
S.M.O.K

Wysłany: 2009-09-07, 22:06   

nie moge siedziec w tej szkole, bo bedzie jeszcze gorzej niz w zeszlym roku ;/
juz dostalam kape dzisiaj tylko za to, ze poki co nie mam za co zeszytow kupic, no bez przesady ;/

Moje maleństwo <3

motyl 
Moderator

Wysłany: 2009-09-07, 22:13   

CyŚ napisał/a:
ze poki co nie mam za co zeszytow kupic, no bez przesady ;/

Piszesz, że nie masz kupić za co zeszytów a chcesz naciagać rodziców na 250 zł miesięcznie? To dużo. Zastanów się nad tym trochę. Jeśli już przenieś się do innej szkoły, państwowej, w swoim mieście.
CyŚ napisał/a:
bo bedzie jeszcze gorzej niz w zeszlym roku ;/

Zaczniesz się starać to nie będzie. Nauczyciele wbrew pozorom potrafią to docenić.
Trochę przesadnie, pobyć sam
Wejść na drzewo i patrzeć w niebo
Tak zwyczajnie, tylko że
Tutaj też wiem kolejny raz
Nie mam szans być kim chcę.

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.

Justencja 
Pogromca postów

Imię: Justyna

Wysłany: 2009-09-08, 08:15   

motyl napisał/a:

Zaczniesz się starać to nie będzie. Nauczyciele wbrew pozorom potrafią to docenić.

otóż to, wcale nie patrzą na osoby, które nie zdały jako na nieuków, a jeśli wykarzesz się choć odrobiną zainteresowania i chęci współpracy będą Ci ją ułatwiać. Dla nauczyciela większym wyczynem jest sprawić aby uczeń na jego lekcjach się uczył, poprawił, zmienił się na lepsze, a nie kujon, któremu zależy tylko na 6.
CyŚ napisał/a:

Otóż w zeszłym roku nie zdałam i zostałam w pierwszej klasie. Problem w tym, że chcę się przepisać to prywatnej szkoły w sąsiednim mieście, ale tam się płaci 200 złotych miesięcznie... +50 złotych bilet miesięczny. A moja matka się nie chce zgodzić...
Mogę tylko przypuszczać że to kwestia tego, że boi się iż nie zdam i wyrzuci pieniądze w błoto...
Jak ją przekonać, i skąd wziąć chociaż trochę pieniędzy miesięcznie? 200 złotych to jednak trochę dużo...
Pomóżcie :(

Może mama ma swoje powody np. finansowe, wiadomo, że z pewnością chciałaby gdyby miała pewność, że zaczniesz się uczyć przpisać Cię nawet kosztem tych wydatków. Ale w szkole prywatnej też nie jest łatwo.

Weź się do pracy, zostań w tej szkole co jesteś. Uciekanie od problemów, ich nie rozwiąże.

http://www.lastfm.pl/user/Justencja

ProrokBDG 
Wymiatacz
Nawiedzony

Imię: Łukasz

Wysłany: 2009-09-08, 10:42   

250 zł drogą nie chodzi a jeśli ma wydać w Twoją niepewną przyszłość to tym bardziej się jej nie ma co dziwić. Swoją drogą, jeśli to nie tajemnica to w czym prywatna szkoła jest lepsza od publicznej? Tam też się musisz uczyć, i nie ma tak że płacisz to zdajesz. Nie w każdej szkole tak jest. Pokaż mamie że to oblanie to wypadek przy pracy (bo chyba tak było co?)...nabierze powtórnie do Ciebie zaufania i wtedy może będzie bardziej skłonna łożyć na Ciebie 250zł + dodatki :)

jr_ 
Pogromca postów

Imię: Manselinosa

Wysłany: 2009-09-08, 11:25   

chyba twoja mama ma racje, dobrze uczyc się możesz w każdej szkole. Może jak w tym roku będziesz miec dobre wyniki to może za rok się zgodzi

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Mmm ... ;*

CyŚ 
Mega wymiatacz
S.M.O.K

Wysłany: 2009-09-08, 13:25   

Chodzi mi o to, że chcę do tamtej szkoły chodzić, bo jest tam nie tylko lepiej, według mnie i osób, które tam chodzą, ale głównie chodzi mi o to, że jest tam rozszerzony język angielski, z którego chcę na rozszerzonym poziomie zdawać maturę, a w tej szkole to nie przejdzie.
Teraz jestem w klasie pseudowojskowej, że tak to ujmę - mundury nosimy tylko wtedy, kiedy mamy PO, w zeszłym roku byliśmy raz na strzelnicy, trzy razy w jednostce wojskowej i ani razu na jakimśpoligonie czy czymś podobnym.
W tej prywatnej są strzelnice 2-3 razy w miesiącu, od dwóch do czterech poligonów w roku szkolnym. Wiadomo, klasy maturalne mają 1-2, bo muszą się uczyć.
W mojej szkole tu, u mnie jest tylko obóz letni który trwa 11 dni i płaci się 800złotych + dojazd jakieś 100... Jeśli bym chciała jeździć przynajmniej raz w miesiącu na strzelnicę, to wyszłoby mnie to na rok szkolny 500 złotych, +900 za obóz... Który nie ma nic wspólnego z PO i wojskiem. Ot, zwykły obóz. Na takim to ja byłam jak miałam 9 lat. Ba, nawet nie. Tam mieliśmy przynajmniej rano rozgrzewkę bieg na 5 km, czyli kilkanaście razy dookoła obozu. A na tych obozach od nas ze szkoły sobie truchtają 1km ledwo i to tyle... Wiem, bo mój kuzyn na nim był i znajomi ze starej klasy.

Moje maleństwo <3

Evi 
Wymiatacz
^.^

Wysłany: 2009-09-08, 13:38   

chcesz się uczyć angielskiego? powiedz mami, może znajdziecie jakiś kurs. a to, że szkoły państwowej nie stać na to na co stać prywatną to nic nowego. no i 500zł za strzelnicę na rok szkolny to trochę mniej niż 250 miesięcznie ;)
ty też musisz zrozumieć swoją mamę. skoro nie ma na to pieniędzy to co ma zrobić? iść do dodatkowej pracy żeby tobie się trochę bardziej podobało w szkole? w życiu trzeba sobie niektórych luksusów odmawiać...

mloda2345 
Pogromca postów

Imię: Kinga

Wysłany: 2009-09-08, 13:40   

Jeżeli tak bardzo Ci zalezy na Szkole Wojskowej to, przecież zawsze możesz po maturze ukierunkować się w tym kierunku. Rozszerzony j. angielski jeżeli się przyłożysz to na pewno zdasz. Zawsze też możesz pobierać korepetycje.

CyŚ 
Mega wymiatacz
S.M.O.K

Wysłany: 2009-09-08, 14:10   

Korepetycje też kosztują, nie ma nic za darmo.
Evi, doliczj eszcze koszty poligonów. 3-4 polgiony po 500 złotych... I wychodzi 2k, znaczy dwa tysiące za 10 miesięcy i to idzie w całości na poligony i strzelnice. Z czego na poligonach jest paintball, jazda konna, wspinaczka, a na zimowych nauka jazdy na nartach/snowboardzie itp.

Moje maleństwo <3

mloda2345 
Pogromca postów

Imię: Kinga

Wysłany: 2009-09-08, 14:16   

CyŚ napisał/a:
Korepetycje też kosztują, nie ma nic za darmo.

Tak, wiem dobrze o tym ale jeżeli byś znalazła dość taniego korepetytora to by Ci to wyszło taniej niż prywatna szkoła i dojazdy.

Evi 
Wymiatacz
^.^

Wysłany: 2009-09-08, 14:35   

z czegoś trzeba zrezygnować. niestety. ew. możesz zacząć roznosić ulotki na weekendach, można na tym miesięcznie ok 150 zarobić jak się dobrze trafi. wtedy ty mogłabyś ponieść część kosztów. ale z kolei mogłoby to kolidować z nauką.

Vitalna 
Mega wymiatacz

Imię: Chantel

Wysłany: 2009-09-08, 15:14   

Wiesz co.. Ja też niezdałam teraz i zostałam drugi rok w klasie tyle, że drugiej. Na początku chciałam się przepisać do LO zaocznego, ale stwierdziłam, że to naprawde nie ma sensu...

Widze, że pasje masz i zależy Ci na angielskim, ale neistety nie zawsze można mieć to co się chce.. a korepetycje nie zawsze kosztują. Są ludzie tzw. wolontariusze którzy uczą języków za darmo. Najczęściej to są młodzi ludzie z którymi idzie się świetnie dogadać :) może i tego warto spróbowac?

Odejdź, wracaj, dotykaj słowem!

Czasami słowo nie wystarczy, wiesz?
Czasami słowo nie wystarczy - wiem.

Mihihih 
Pogromca postów
dziecko neo.

Imię: J.

Wysłany: 2009-09-08, 16:17   

Jeśli nie zdasz kolejny raz, to nie będziesz mogła nawet myśleć o jakiejkolwiek maturze, więc może zacznij się uczyć w obecnej szkole zamiast wymyślać Bóg jeden wie jakie historie. A co będzie, jeśli znów nie zdasz? Twoja mama wyrzuci masę kasy w błoto, a jak sama napisałaś, nie przelewa Ci się w domu. Ponadto szukasz jakichś dziwnych wymówek. Paintball, poligony, strzelnice. Ja w swoim LO nie mam takich luksusów i jakoś żyję. Ty też dasz radę, a jeśli chcesz dodatkowe treningi to sama sobie zorganizuj, chociażby bieg po jakimś parku w okolicy. Nie chcę być nie miła, ale zachowujesz się jak rozkapryszone dziecko w sklepie, gdy mama nie chce mu kupić nowej zabawki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi