Język na maturze Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Szkoła » Szkoła Średnia » Język na maturze

Język na maturze
Autor Wiadomość

aciatka2 
User

Imię: Agata

Wysłany: 2009-04-25, 18:39   Język na maturze

Jestem jeszcze w III klasie gimnazjum, ale mam pewien problem z wyborem szkoły. Chciałabym wybrać klasę z j. niemieckim wiodącym w mojej klasie, a z j. angielskim dodatkowym (o mniejszej ilości godzin w tygodniu). Chciałbym wiedzieć czy wybierając taką klasę jestem skazana na pisanie matury w j. niemieckim, czy mogę pisać z angielskiego obowiązkową, a nie musze z niemca?

laven 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-04-25, 18:42   

Sama sobie wybierasz co chcesz pisać na maturze.

— Anthony de Mello

aciatka2 
User

Imię: Agata

Wysłany: 2009-04-25, 18:45   

Ale są przedmioty obowiązkowe, takie jak: j.polski, język nowożytny... I mimo to że będę miała obowiązkowy w szkole j. niemiecki to nie musze pisać z niego matury, mogę z j. angielskiego?

Panic 
Hiper wymiatacz
Soldier of Christ

Imię: Lexie

Wysłany: 2009-04-25, 19:11   

z tego co mi ciocia mówiła (ona jest nauczycielką w liceum) to nie, nawet nie tylko języki, ale wszystkie przedmioty, których się uczysz "na własną rękę" możesz pisać

[ Dodano: 2009-04-25, 20:12 ]
z resztą, z e. gimnazjalnym chyba jest podobnie... tak słyszałam.

laven 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-04-25, 22:54   

Musisz pisać język polski, dowolny, wybrany przez Ciebie język obcy i dowolny przedmiot z listy. Poza tym jeśli się chce można na poziomie rozszerzonym pisać jeszcze 3 przedmioty. Od przyszłego roku dochodzi obowiązkowa matematyka. Ale szczerze powiedziawszy to nie wiem jak z tym dokładniej jest. Odsyłam do strony CKE. Powinny być jakieś informacje.

Jak chcesz to nawet z rosyjskiego możesz sobie pisać. Byle język obcy nowożytny zaliczyć. Nikt Ci niczego nie narzuca. Sama wszystko wybierasz. W ramach panujących zasad.

— Anthony de Mello

eMeF 
Wymiatacz

Imię: Marta

Wysłany: 2009-04-27, 15:14   Re: Język na maturze

od przyszłego roku jest tak :
Na maturze obowiązkowe są następujące egzaminy:

• część ustna z:
a) języka polskiego (jeden poziom określony w standardach),
b) języka obcego nowożytnego (poziom podstawowy lub rozszerzony); <-- jaki tylko sobie wymyślisz : niemiecki,rosyjski,włoski,hiszpański,angielski i wiele wiele innych :P

• część pisemna z:
a) z języka polskiego (poziom podstawowy lub rozszerzony),
b) języka obcego nowożytnego (tego samego co w części ustnej - na poziomie podstawowym lub rozszerzonym),
c) matematyki (poziom podstawowy lub rozszerzony)
d) wybranego przez zdającego przedmiotu (poziom podstawowy lub rozszerzony)
Absolwent może zdawać egzamin maturalny z dodatkowych przedmiotów,
w części ustnej z:

• języka obcego nowożytnego, innego niż wybrany jako obowiązkowy (na poziomie rozszerzonym),
• języka grupy etnicznej (na jednym poziomie);

w części pisemnej z jednego, dwóch lub trzech przedmiotów - jeśli nie były to przedmioty wybrane jako obowiązkowe (poziom rozszerzony):

• biologia
• chemia
• fizyka z astronomią
• geografia
• historia
• historia muzyki
• historia sztuki
• informatyka
• matematyka
• wiedza o społeczeństwie
• wiedza o tańcu
• filozofia (od sesji wiosennej roku 2007/2008)
• język grecki i kultura antyczna
• język łaciński i kultura antyczna (od sesji wiosennej roku 2007/2008)
• język grupy etnicznej
• język obcy nowożytny

o :) generalnie wybierasz na maturze to co jest wymagane na wybranym przez Ciebie kierunku (studia)

slow 
Moderator

Wysłany: 2009-04-27, 18:27   

Hm..a ja od dłuższego czasu zastanawiam się czy nie zdać podstawy włoskiego zamiast podstawy angielskiego chociaż szczerze mówiąc boje się , nie jestem na tyle osłuchana ,aby swobodnie wyrażać się w tym języku na niektóre tematy nawet na poziomie podstawowym co jest wymagane w egzaminie ustnym..No cóż pożyjemy zobaczymy ^^

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Ostia 
VIP

Wysłany: 2009-04-27, 18:28   

Kometa, a na studiach ci wezmą pod uwagę ten włoski na podstawie?
Uwikłana w świat?

slow 
Moderator

Wysłany: 2009-04-27, 18:32   

Ostia, nie wiem ^^ Myślę ,że w chwili obecnej nie ma to większego znaczenia, tak sobie raczej głośno myślę , wątpie,abym znalazła czas na przygotowanie się z tego języka ,przynajmniej angielskiego jestem mniej więcej pewna zwłaszcza ,że nie możemy sobie wybrać dodatkowego przedmiotu w obowiązku i powoduje to ,że czekają mnie dwa rozszerzenia.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Stahu 
Wymiatacz
Mnie nie nabierzesz

Wysłany: 2009-04-30, 14:43   

ja idąc do liceum zaznaczyłęm na karcie angielski wiodący i niemiecki kontynuację, ale wzieli okaząło się że wzięli mnie do gupy z wiodacym niemieckim i francuskim od podstaw. Poszedłem do dyrektora i teraz mam dziwną sytuację, bo mam rozszerzony niemiecki w angielski, czyli jestem w grupie maturalnej z niemieckiego i angielskiego, mimo iż maturę będę pisać z angielskiego.

Amelia 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2009-05-04, 10:25   

Nie nie muszisz pisac niemieckiego, ale... jesli masz go więcej to chyba bardziej się opłaca tego niemca. No chyba , że się prywatnie tez anglika uczysz. Albo, mozesz tez oba pisac. Jeden jako języka, a drugi jako przedmiot.
laven napisał/a:
Poza tym jeśli się chce można na poziomie rozszerzonym pisać jeszcze 3 przedmioty

Od matury 2010 mozna na podstawie, a jak ktos chce to musi podstawe, a później rozszrzenie.

http://www.perspektywy.pl...ntent&task=view

Sarusia 
User

Wysłany: 2009-06-06, 19:41   

na maturze zdajesz ten język który wybierzesz ale musisz się go uczyć w szkole :-)

Odpowiedz do tematu