Jestem jeszcze w III klasie gimnazjum, ale mam pewien problem z wyborem szkoły. Chciałabym wybrać klasę z j. niemieckim wiodącym w mojej klasie, a z j. angielskim dodatkowym (o mniejszej ilości godzin w tygodniu). Chciałbym wiedzieć czy wybierając taką klasę jestem skazana na pisanie matury w j. niemieckim, czy mogę pisać z angielskiego obowiązkową, a nie musze z niemca?
Ale są przedmioty obowiązkowe, takie jak: j.polski, język nowożytny... I mimo to że będę miała obowiązkowy w szkole j. niemiecki to nie musze pisać z niego matury, mogę z j. angielskiego?
z tego co mi ciocia mówiła (ona jest nauczycielką w liceum) to nie, nawet nie tylko języki, ale wszystkie przedmioty, których się uczysz "na własną rękę" możesz pisać
[ Dodano: 2009-04-25, 20:12 ]
z resztą, z e. gimnazjalnym chyba jest podobnie... tak słyszałam.
Musisz pisać język polski, dowolny, wybrany przez Ciebie język obcy i dowolny przedmiot z listy. Poza tym jeśli się chce można na poziomie rozszerzonym pisać jeszcze 3 przedmioty. Od przyszłego roku dochodzi obowiązkowa matematyka. Ale szczerze powiedziawszy to nie wiem jak z tym dokładniej jest. Odsyłam do strony CKE. Powinny być jakieś informacje.
Jak chcesz to nawet z rosyjskiego możesz sobie pisać. Byle język obcy nowożytny zaliczyć. Nikt Ci niczego nie narzuca. Sama wszystko wybierasz. W ramach panujących zasad.
_________________ Obie rzeczy - zarówno to, przed czym uciekasz, jak i to, za czym wzdychasz - są w tobie.
od przyszłego roku jest tak :
Na maturze obowiązkowe są następujące egzaminy:
• część ustna z:
a) języka polskiego (jeden poziom określony w standardach),
b) języka obcego nowożytnego (poziom podstawowy lub rozszerzony); <-- jaki tylko sobie wymyślisz : niemiecki,rosyjski,włoski,hiszpański,angielski i wiele wiele innych :P
• część pisemna z:
a) z języka polskiego (poziom podstawowy lub rozszerzony),
b) języka obcego nowożytnego (tego samego co w części ustnej - na poziomie podstawowym lub rozszerzonym),
c) matematyki (poziom podstawowy lub rozszerzony)
d) wybranego przez zdającego przedmiotu (poziom podstawowy lub rozszerzony)
Absolwent może zdawać egzamin maturalny z dodatkowych przedmiotów,
w części ustnej z:
• języka obcego nowożytnego, innego niż wybrany jako obowiązkowy (na poziomie rozszerzonym),
• języka grupy etnicznej (na jednym poziomie);
w części pisemnej z jednego, dwóch lub trzech przedmiotów - jeśli nie były to przedmioty wybrane jako obowiązkowe (poziom rozszerzony):
• biologia
• chemia
• fizyka z astronomią
• geografia
• historia
• historia muzyki
• historia sztuki
• informatyka
• matematyka
• wiedza o społeczeństwie
• wiedza o tańcu
• filozofia (od sesji wiosennej roku 2007/2008)
• język grecki i kultura antyczna
• język łaciński i kultura antyczna (od sesji wiosennej roku 2007/2008)
• język grupy etnicznej
• język obcy nowożytny
o :) generalnie wybierasz na maturze to co jest wymagane na wybranym przez Ciebie kierunku (studia)
Hm..a ja od dłuższego czasu zastanawiam się czy nie zdać podstawy włoskiego zamiast podstawy angielskiego chociaż szczerze mówiąc boje się , nie jestem na tyle osłuchana ,aby swobodnie wyrażać się w tym języku na niektóre tematy nawet na poziomie podstawowym co jest wymagane w egzaminie ustnym..No cóż pożyjemy zobaczymy ^^
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
Ostia, nie wiem ^^ Myślę ,że w chwili obecnej nie ma to większego znaczenia, tak sobie raczej głośno myślę , wątpie,abym znalazła czas na przygotowanie się z tego języka ,przynajmniej angielskiego jestem mniej więcej pewna zwłaszcza ,że nie możemy sobie wybrać dodatkowego przedmiotu w obowiązku i powoduje to ,że czekają mnie dwa rozszerzenia.
_________________ "Każdy nowy dzień zaczyna się głęboką nocą."
— Bob Dylan
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk
ja idąc do liceum zaznaczyłęm na karcie angielski wiodący i niemiecki kontynuację, ale wzieli okaząło się że wzięli mnie do gupy z wiodacym niemieckim i francuskim od podstaw. Poszedłem do dyrektora i teraz mam dziwną sytuację, bo mam rozszerzony niemiecki w angielski, czyli jestem w grupie maturalnej z niemieckiego i angielskiego, mimo iż maturę będę pisać z angielskiego.
Nie nie muszisz pisac niemieckiego, ale... jesli masz go więcej to chyba bardziej się opłaca tego niemca. No chyba , że się prywatnie tez anglika uczysz. Albo, mozesz tez oba pisac. Jeden jako języka, a drugi jako przedmiot.
laven napisał/a:
Poza tym jeśli się chce można na poziomie rozszerzonym pisać jeszcze 3 przedmioty
Od matury 2010 mozna na podstawie, a jak ktos chce to musi podstawe, a później rozszrzenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum