U mnie w szkole jest angielski, niemiecki, francuski, rosyjski i włoski, a łacina jako dodatkowe. Moja klasa niestety nie miała wyboru - wszystkim nam przydzielili angielski i niemiecki.
Jest też tak, że angielskiego nie mamy w klasach, tylko w grupach międzyoddziałowych. Jest sześć poziomów angielskiego i dwanaście tych grup, na początku roku pisze się test przydzielający do grupy - dzięki temu można trafić na poziom idealny dla własnych zdolności.
Ja w szkole mam niemiecki, rosyjski i francuski oraz angielski obowiazkowy. Ja wybralam niemiecki (chcialam lacine, ale akurat nauczycielka poszla na emeryture i kaput nie ma laciny) i teraz zaluje. Mam takie problemy z niemca, ze ledwo 2 mam. ;p
_________________ "Jestem jak kokaina, przesiakam tym miejscem" :D
W moim LO jest angielski, niemiecki i rosyjski. Był też kiedyś francuski, ale było za mało chętnych osób do nauki tego języka. Można sobie wybrać dwa dowolne języki, z tym że musi to być rozszerzenie jednego i podstawy drugiego. Ja osobiście mam kontynuację angielskiego i niemiecki od podstaw, ponieważ po sześciu latach nauki rosyjskiego mam dosyć tego języka, jakoś nigdy za nim nie przepadałam. Będę miała też podstawy łaciny jako klasa humanistyczna.
_________________ And in the dark, I can hear your heartbeat,
I tried to find the sound.
But then it stopped, and I was in the darkness,
So darkness I became.
u mnie w szkole jest angielski, niemiecki, rosyjski i francuski... moja klasa od początku miala przydzielony tylko ang i niem, wybór był jednak taki, że jeden trzeba bylo kontynuowac, drugi zaczynac od podstaw.
ale szczerze, gdyby bylo wieksze pole do popisu w wyborze języka, to chetnie wzielabym kontynuację niemieckiego i podstawy hiszpanskiego... tylko ze znajac zycie, jesli w szkole bylby hiszpanski, to i tak trzebaby dobrac do niego angielski. jakos inaczej powinno byc to wszystko zorganizowane, co wy na to.? nie powinno byc jednego jezyka jako tego 'przymusowego' niezaleznie od tego czy jest kontynuacją, czy rozszerzeniem... jak ktos sie nie chce angielskiego nauczyc, to i tak tego nie zrobi.;P a tak moze w zamian znalby dwa inne jezyki calkiem niezle.;]
Podstawówka: angielski, rosyjski
Gimnazjum: angielski, rosyjski
Liceum: angielski, rosyjski, łaciński
Z angielskim i rosyjskim nie mam problemów, z łaciną lekkie.
Mariqua napisał/a:
Liceum : angielski, hiszpański
Super masz. Też bym chciał hiszpański mieć, ale moja szkoła ogranicza się do angielskiego, rosyjskiego, francuskiego, niemieckiego i łaciny ;/
Ponadto nie rozumiem, dlaczego nauczanie rosyjskiego jest obowiązkowe w szkołach. To jest bez sensu, ponieważ mało prawdopodobne jest, że w przyszłości będziemy potrzebować tego języka. Emigracja do Rosji na pewno nie będzie istniała na szeroką skalę. Zamiast rosyjskiego powinno się nauczać choćby włoskiego albo któregoś ze skandynawskich, w ostateczności węgierskiego lub tureckiego.
Gimnazjum- angielski i niemiecki (bleee... , wręcz nienawidzę tego języka, kraju, ludzi... może dla niektórych to bezpodstawne"zarzuty" ale go nie lubię i tyle. Gdyby nie to, że jest on obowiązkowy, nigdy w życiu nie zaczęłabym się go uczyć - zresztą i tak się go nie uczę, a jakimś cudem miałam 4 :O)
pozdrawiam
_________________ Człowiek zupełnie nie wie, kiedy tonie, która kropla wody wyznacza mu koniec.
— Nicholas Sparks
Uczę się angielskiego i niemieckiego. Angielskiego nienawidzę. Fuuu! Niemiecki za to przeciwnie :)
_________________ któregoś dnia może mnie nie być po prostu załóż
przypomnisz mnie sobie
ale nie czuj żalu,
życie się będzie toczyć i tak pomału,
wytrzesz z łez oczy MNIE NIE ŻAŁUJ!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum