Imię: Kasia
Wysłany: 2008-06-03, 05:05 Kara śmierci
KARA ŚMIERCI była stosowana na całym świecie jeszcze za
czasów gdy prawo opierało się na prawie
zwyczajowym, a dopiero w XX wieku zaczęto je znosić. W 2005 r. wg danych Amnesty International , na świecie wykonano 2148
wyroków śmierci w 22 krajach. Najwięcej wyroków wykonano w Chinach, Arabii
Saudyjskiej i Stanach Zjednoczonych. Kara śmierci została zniesiona całkowicie
w 88 krajach, natomiast 11 krajów zniosło ją za wyjątkiem szczególnych
przestępstw.
Problem kary śmierci wzbudza od lat wiele kontrowersji. Jedni twierdzą, że należy ją znieść inni natomiast mocno popierają jej idee.
A co wy o niej myslicie ? Powinno się jej zakazać ? A może to dobre rozwiązanie ?
_________________ 'Nieznajomość zła nie jest cnotą, lecz głupotą; zachwycanie się nią to jakby nagradzanie za uczciwość człowieka, który nie ukradł ci zegarka, bo nie wiedział, że go masz'
hmmm... gdzieś to pisałem, że człowiekowi nie dano władzy nad życiem i śmiercią. I w tym przypadku chyba dalej tak sądzę. Bo czy jest tak na prawdę ktoś kto zasługuje na śmierć ?
No moim zdaniem NIE.
Chociaż z drugiej strony ... nie wiem czy dalej bym tak myślał gdyby zabito bliską mi osobę .. i potem złapano morderce ... nie wiem czy potrafił bym mu wybaczyć ... itp itd
_________________ ...znajdujesz to, czego szukasz, umyka ci to, co zaniedbujesz.
Wysłany: 2008-06-03, 13:00
vialink napisał/a:
Chociaż z drugiej strony ... nie wiem czy dalej bym tak myślał gdyby zabito bliską mi osobę .. i potem złapano morderce ... nie wiem czy potrafił bym mu wybaczyć ... itp itd
Zabijając go staniesz się taki jak on. Oczywiście nie pochwalam zachowania morderców, ale w większości to chorzy ludzie, którzy potrzebują pomocy.
_________________ 'Nieznajomość zła nie jest cnotą, lecz głupotą; zachwycanie się nią to jakby nagradzanie za uczciwość człowieka, który nie ukradł ci zegarka, bo nie wiedział, że go masz'
Ja jestem na nie
Zakaza powinna byc kompletnie....
I to jest głupie rozwiązanie... To ulga a nie kara dla jakiegos mordercy bo zginie i co? i nic...lepsze jest dożywocie , albo 25 lat ;]
że człowiekowi nie dano władzy nad życiem i śmiercią. I w tym przypadku chyba dalej tak sądzę. Bo czy jest tak na prawdę ktoś kto zasługuje na śmierć ?
No moim zdaniem NIE.
Ja bym wiedział co zrobić !!!
nie wiem czy to słuszne ale w szoku może nawet trzymał bym sie zasady Oko za oko ząb za ząb
Wysłany: 2008-06-11, 16:25
BOro napisał/a:
Ja bym wiedział co zrobić !!!
nie wiem czy to słuszne ale w szoku może nawet trzymał bym sie zasady Oko za oko ząb za ząb
taa ... i stajesz się taki jak on.... brawo .... nie ma to jak 25 lat w więzieniu, na pewno szybko ci przeleci ...
Jestem za! Sluchajcie, pod jakimi kategoriami sad ma sadzic pedofila?!? Jako czlowieka? W zyciu, wierzcie mi, gdybym byl sedzia w pierwszym rzedzie pedofile szli by pod krzeslo, dla mnie to nie jest czlowiek! Podobnie jak mordercy, ktorzy zabijaja osob naprawde duzo, lub zabijaja, a potem bawia sie zwlokami (beszt ludzkiego ciala + szczegolne okrucienstwo)... Nie mowcie mi, ze kara smierci nie powinna istniec, bo niestety powinna, sa przypadki, ktore niestety nie kwalifikuja sie do tak delikatnej kary jak dozywocie...
Nie mowcie mi, ze kara smierci nie powinna istniec, bo niestety powinna, sa przypadki, ktore niestety nie kwalifikuja sie do tak delikatnej kary jak dozywocie...
a jakie to są przypadki???????
CirrS napisał/a:
estem za! Sluchajcie, pod jakimi kategoriami sad ma sadzic pedofila?!?
a to nie człowiek?
troche z innymi preferencjami seksualnymi ale CZŁOWIEK
CirrS napisał/a:
gdybym byl sedzia
jak dobrze że nie jesteś
po pierwsze nie ma spraw z góry pewnych winy- każde wodowy można zakłamać, każdy świadek może kłamać... jedyny taki najpewniejszy dowód było by to dobrowolne przyznanie się i poddarze karze- ale gdyby tylko wtedy dawano kare śmierci nikt by się nie przyznawal :?
to że ktos ma skłonności pedofilskie mamy go elminować???
tak?
to może też homoseksualistów, gwałcicieli morderców będziemy gazować masowo?
Jednostki ujemne i niebezpieczne dla społeczeństwa się nie elminuje tylko izoluje tym samym minimalizuje zagrożenie
Odpowiem inaczej... Jestem ciekaw, co myslisz o gosciu, ktory zgwalcil, a potel zabil 7. letnia sasiadke? Wiesz, slyszalem nieraz takie rzeczy w Radio, i co ja mam o takim gosciu myslec? A to bydlak jeden? Nie, na stos, od razu... Wiesz, geje i lesbijki nie sa az tak bardzo niebezpieczni... Pedofile sa o wiele, wiele, gorsi... Wierz mi, gdyby jakis pedo zrobil cos mojemu dziecku, lub komus z rodziny, wierz mi, moja sprawiedliwosc i tak by go dopadla...
Dalej... Sluchaj, preferencje, jak to nazywasz, to za delikatne slowo, jakbys chciala oceniac takie wyczynania... Male dziecko tego naprawde NIE CHCE i zawsze sie TEGO BOI... Z kolei homoseksualisci sa zadeklarowani ze swoimi preferencjami, wiec to inna sprawa calkowicie. Z kolei, pedofil, jaki to czlowiek?
OK, sa sprawy totalnie udowodnione, prowadzone latami, a winny dostaje i tak za maly wyrok... Odpowiedz mi, czy preferencje seksualne da sie zmienic? Zostajesz zamknieta, bo jestes w swiecie homo heteroseksualistka, po 10. latach wiezienia wychodzisz, i co? Bedziesz nagle homo, albo przestaniesz w ogole "uprawiac milosc"? Nie, bo jest to sprzeczne z natura... To tylko przyklad, sorry, ze taki, ale inny mi do glowy nie przysedl :P.
Kara śmierci - przestępstwo. Nikt nam życia nie darował i nikomu nie możemy go odbierać. Podobne, zgodne z prawem postępowanie mordercy - zabójstwo za zabójstwo. Oko za oko, ząb za ząb - takie prawo panowało w XX w. p.n.e. i nie cofajmy sie do początków cywilizacji, bo niedługo,za nazwanie UE: Kolejnym Socjalistycznym Związkiem będziemy nawzajem się krzyżować!
To nie sposób to nie danie szansy....
_________________ "Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała."
P.Coelho
ja uważam tak: według zasady: nie czyń drugiemu co tobie nie miłe. jeśli on zabił, to nie sądzicie że karą o wiele okrutniejszą będzie dozywocie i potępienie? Jeśli zabijacie zabójcę, to cierpi na tym jego rodzina, a jeśli wsadzicie za kratki, osądzicie go, to on cierpi.
_________________ "Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała."
P.Coelho
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum