Imię: Tomasz
Wysłany: 2008-10-03, 19:15 Katyń
Film rozpoczyna się w bardzo trudnym momencie polskiej historii. Po ataku hitlerowskim rozpoczynającym II wojnę światową, 17 września 1939 roku Związek Radziecki zaatakował bezbronną niemal Polskę od Wschodu, co zakończyło się rychłą kapitulacją naszego kraju.
Pojmani przez żołnierzy radzieckich dowódcy i oficerowie wojska polskiego, z generałem na czele, są więzieni przez kilkanaście miesięcy. Następnie zostają zamordowani w katyńskim lesie, a Niemcy i Rosjanie wzajemnie oskarżają się o popełnienie mordu. Po wojnie bohaterki filmu - żony i matki zamordowanych polskich żołnierzy - próbują dowiedzieć się, kto tak naprawdę stoi za tym okrucieństwem, jednym z największych, jakie dotknęły nasz kraj w czasie wojny.
Mimo ogromnej zmowy milczenia dowódców radzieckich, ogólnopaństwowej propagandy oraz więzienia, a nawet śmierci, jakie groziły osobom dociekającym prawdy, Polacy dowiadują się z czasem, że okrutna zbrodnia w Katyniu była dziełem radzieckich służb NKWD.
A teraz proszę o komentarze :). Podobał się film?
_________________ Życie to pożądanie. Cała reszta to tylko szczegół.
Wspaniały film... Nawet na historii go oglądaliśmy...
_________________ “Nadam sobie prawo do palenia papierosów i używania wulgaryzmów, pewności siebie ponad normę i nie noszenia stanika. Będę się chwalić swoimi majtkami i zdzierać obcasy na nierównych chodnikach."
Dość słabe, ale warto obejrzeć, chociażby ze względu na ciekawie przedstawioną historię- nie suche fakty, ale emocje i strach ludzi. Najlepsza ostatnia scena.
_________________ Dreaming of screaming
Someone kick me out of my mind
I hate these thoughts I can`t deny
Film dosyć fajny, nie mówie że jakoś szczególnym się nie wóróżnia, ale chyba oddaje ten nastrój, który powinien być oddany w tym filmie (i ogólnie w tego typu )
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Oglądałem i powiem że to na prawdę dobry film patrząc na inne Polskie produkcje. No i pokazuję całą prawdę o naszych serdecznych przyjaciół z Rosji którzy pomagali zwyciężyć wroga!
No jasne co wybrzydzać... Polska produkcja jako polska jest na prawde świetna, można porównywać nawet do różnych hollywoodzkich
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Ten film jest dobry, ale szczególnie wkurzała mnie tam jedna postać - Paweł Małaszyński. Rozumiem, że robi furrorę, ma popularność, ale pan Wajda zdecydowanie wyolbrzymia jego postać. Uważam, że ten bohater jest zbędny(na dodatek "gra aktorska" nie spełnia do końca oczekiwań), no ale jak kto woli. Inne rzeczy - jak najbardziej na +.
_________________ W życiu wszytko ma swój zmierzch. Tylko noc kończy się świtem. ["Zmierzch"]
Nie jestem pewna czy ten film mi się podobał czy też nie. Pamiętam tylko, że po jego obejrzeniu wyszłam z kina w bardzi dziwnym humorze, którego nie umiem dokładniej zdefiniować, a te końcowe sceny najbardziej zapadły mi w pamięć.
_________________ "Życie płynie bardzo prędko: przenosi nas z raju w otchłań piekła w ciągu paru sukund."
Paulo Coelho "Jedenaście minut"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum