Kiczowate książki Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Rozrywka » Biblioteczka » Kiczowate książki

Kiczowate książki
Autor Wiadomość

malinkaa 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-03-04, 13:17   

margola napisał/a:
co nie oznacza ze wszystkie 13-latki czytają książki "dla nich".

no tak, ale chodziło mi właśnie o takie pamiętniki i różne duperele. Przeczytałam jedną taką książkę Meg Cabot, ale więcej nie chciałam. Takie puste, poplątane, o jakiejś lasce która zakochała się w duchu, potem ten chłopak nagle nie wiadomo skąd zaczął chodzić z nią do klasy. Porażka -.-

TQIT napisał/a:
I dlatego nie lubię ksiązek sienkiiewicza

Sienkiewicza też nie trawię, ale trzeba umieć odróżnić książki kiczowate od takich, które sie po prostu źle czyta;).

justyna2508
User
=)

Imię: Justyna

Wysłany: 2009-03-06, 05:43   

Mi się nie podobają 'narkomańskie' książki, po prostu za dużo tego wszystkiego, złego świata,który przecież nie jest taki wszędzie.

Marcheline 
Hiper wymiatacz
Faith - Hope - Love

Wysłany: 2009-03-07, 09:59   

"Ćpun" mnie osobiście przeraził, jeśli już jesteśmy przy narkotycznych tematach. ;] Trąci mi filmem "Kto nigdy nie żył", choć film nie jest taki zły.

http://www.zakretki.info/
http://www.recykling.pl/

Porcelana. 
Pogromca postów
Laura Palmer

Wysłany: 2009-03-07, 10:18   

Idąc tym tropem, chętnie dorzucę książki, które są kiczowate ze względu na to, że często podchodzi się do nich zupełnie bezkrytycznie i wyśpiewuje peany na ich cześć, a które najczęściej zupełnie nie są tego warte i na takie zachwyty nie zasługują. Bijcie lub nie, ale ja tu wrzucam większość tworów Coelho.
Okej, wiem, wiem, można się tym jarać, ja kiedyś też się jarałam, ale z tego się wyrasta, po czasie dostrzega się ich bezwartościowość, a to, że są wypełnione od pierwszej do ostatniej strony mądrościami życiowymi, całkowicie zresztą oczywistymi, co przy takich ilościach staje się lekko śmieszne.
Myślę o jej chłodnych pocałunkach.

fire, walk with me...

Olina16 
User

Imię: Olina

Wysłany: 2009-03-28, 21:07   

Moim zdaniem największy kicz to te wszystkie pseudo-fantasy typu Harry Potter i Zmierzch...
Tego się normalnie czytać nie da.. Począwszy od języka, a na beznadziejnych i "niemożliwych psychologicznie" postaciach kończąc...

To ja znikam! ;p

kłooza
User

Wysłany: 2009-03-28, 21:18   

Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałam nosiła tytuł 'Kamasutra' takie tam fajne obrazki były i fascynujące opisy. i nie była kłiczowata!

lola 
Hiper wymiatacz
z głową w chmurach

Wysłany: 2009-03-28, 21:20   

Eliara. napisał/a:
TQIT napisał/a:
I dlatego nie lubię ksiązek sienkiiewicza

Sienkiewicza też nie trawię, ale trzeba umieć odróżnić książki kiczowate od takich, które się po prostu źle czyta;).

Sienkiewicza uwielbiam w ogóle pozytywistyczne dzieła są zdecydowanie dla mnie ;)
Kicz? Większość przewidywalnych książek... Wszystkie te gdzie bohaterzy są czarni lub biali, bez odcieni szarości... Romansidła... Zmierzch (przeczytałam, ale muszę przyznać, że dawno nie czytałam takich głupot-bohaterzy są przewidywalni itd)
Z lektur - "Stary człowiek i morze"(ile można łowić jedną rybę???) - do dziś nie rozumiem przekazu tej książki, jak dla mnie jest ona o łowieniu i tyle :-P
Renesans znał przedziwne sposoby trucia: hełmem lub płonącą pochodnią, haftowaną rękawiczką lub klejnotami wysadzanym wachlarzem, złotym puzderkiem lub łańcuchem z bursztynów. Dorian Gray został zatruty książką.

justyna2508
User
=)

Imię: Justyna

Wysłany: 2009-03-29, 11:19   

Stary człowiek i morze...
O tak, bardzo to nudne było.
Dodtakowo moja nauczycielka mówiła, że ona zytając to płakała ze wzruszenia. A to dlatego, że ten człowiek taki stray i tą rybe mu rekiny zjadły, a on się nie poddał i takie wywody robiła o tym:D

Angelique 
Stały User

Wysłany: 2009-04-12, 13:09   

Odpychają mnie książki typu "Zmierzch"...ewidentny kicz. Nienawidzę też literatury masowej, np Meg Cabot "Pamiętnik księżniczki" i wszelkich tego typu książek :-/

Missy 
Pogromca postów
Gwiazdka

Wysłany: 2009-04-12, 13:16   

Angelique napisał/a:
"Pamiętnik księżniczki" i wszelkich tego typu książek

Ooo tak. Czytałam pierwszą część i tak mnie zamulała, że ledwo co doczytałam....
Stwierdziłam, że takie książki są dla osób dopiero zaczynających przygodę z książkami ^^.

kalina_225 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2009-04-12, 16:11   

Wszystko typu ''Ashley w Paryżu'' ,'' Pamiętnik księżniczki'' i inne 'morały dla nastolatek''.
Zazywczaj gdy przez przypadek natrafię na taką twórczość, w połowie pierwszego rozdziału wycofuję się. Może to złe podejście, bo z tego co zawsze powtarza mi inna osoba ''Trzeba skończyć ,to co się zaczęło czytać''. Ja tak nie potrafię, prędzej bym zasnęła.

SweetGirl 
Pogromca postów
nie taka słodka

Wysłany: 2009-04-12, 20:14   

Najgorsza ksiązka jaką czytałam to ' jak postępować ze starymi' . Myślałam że to będzie ciekawe ale okazało się totalnie nudne nie przeczytałam zbyt dużo. Inna której nie mogłam przełknąć to krzyżacy. :-/

Gray 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-08-28, 17:42   

SweetGirl napisał/a:
Inna której nie mogłam przełknąć to krzyżacy.

Nie ma to jak napisać o Krzyżakach w temacie o tanich czytadłach. Hahaha.

A jeśli o mnie chodzi, to najpłytszą, najtańszą, nagłupszą książką jaką w życiu czytałam był Zmierzch, i ogólnie cała saga. Jeszcze nigdy nie widziałam czegoś napisanego tak żałosnym językiem, zupełnie jakby autorka miała naście lat i pisała kolejną książkę w stylu "Pamiętnik kogośtam", co właściwie jej się udało, bo w Zmierzchu jest narracja pierwszoosobowa, przez co mamy wrażenie takiego pamiętnika właśnie. Niestety już "Pamiętnik księżniczki" jest już ambitniejszy od powieścideł Meyer.

Q 
Wymiatacz

Wysłany: 2009-08-28, 18:06   

Yasminne napisał/a:
A jeśli o mnie chodzi, to najpłytszą, najtańszą, nagłupszą książką jaką w życiu czytałam był Zmierzch, i ogólnie cała saga.

Trudno się z tym nie zgodzić.
Seria o Potterze też niczym mnie nie zachwyciła, chociaż po tym, jak się przekonałem, że może być gorszy bestseller, to już mnie tak nie drażni.

Porcelana. napisał/a:
Bijcie lub nie, ale ja tu wrzucam większość tworów Coelho.

I z tym też się zgadzam. IMHO jego książki niejednokrotnie są naciągane i specjalnie pozowane na pełne patosu, filozoficzne powieści, pełne prawd i cennych myśli... Dla mnie to bullshit.

deszczowa
User

Wysłany: 2009-08-28, 18:45   

a mnie odpychają wszelkie "dzieła" Paulo Coelho, zbyt wydumane... przerost formy nad treścią, ot co.

Odpowiedz do tematu