Kiczowate książki Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Rozrywka » Biblioteczka » Kiczowate książki

Kiczowate książki
Autor Wiadomość

Gray 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-08-28, 18:53   

Cytat:
a mnie odpychają wszelkie "dzieła" Paulo Coelho, zbyt wydumane... przerost formy nad treścią, ot co.

O tym zapomniałam. Pseudointeligentny pseudofilozof, sztuczny twór, który daje ludziom czytającym jego książki poczucie, że skoro czytają coś czego nawet sam autor nie rozumie, to są cholernie inteligentni.

Coco Chanel 
Pogromca postów

Imię: Coco

Wysłany: 2009-08-28, 19:48   

Yasminne napisał/a:
Pseudointeligentny pseudofilozof, sztuczny twór, który daje ludziom czytającym jego książki poczucie, że skoro czytają coś czego nawet sam autor nie rozumie, to są cholernie inteligentni.

ile masz lat, że tak zapytam? To stwierdzenie woła o pomstę do nieba. Ale oczywiście szanuję zdanie innych i przemilczę dalszy komentarz.

kiczowate książki to większość młodzieżówek pokroju "Pamiętnik księżniczki" i tym podobne tytuły.

Gray 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-08-28, 20:41   

Coco Chanel napisał/a:
To stwierdzenie woła o pomstę do nieba.

Mogłabym prosić o wyjaśnienie - dlaczego?
Coco Chanel napisał/a:
ile masz lat, że tak zapytam?

dużo mniej niż Ty, jednakże nie mam zamiaru znowu zostać zaszufladkowaną na podstawie wieku.

CheeryLipstick 
Pogromca postów

Imię: Natalia

Wysłany: 2009-08-28, 21:35   

na pewno.. "Cień wiatru" nie pamiętam autora. Książka na początku mi się podobała ale teraz uznałam ,że to jeden wielki banał który zatrzymał się w XV (bodajże) wieku , nie dla mnie.

Coco Chanel 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-08-29, 07:57   

Yasminne napisał/a:
Mogłabym prosić o wyjaśnienie - dlaczego?

Może jak będziesz starsza inaczej zrozumiesz jego książki, które nie są wcale PSEUDOutworami. Nie podobają Ci się, więc ok.

Yasminne napisał/a:
jednakże nie mam zamiaru znowu zostać zaszufladkowaną na podstawie wieku.

nie szufladkuje Ciebie na podstawie wieku, ale po prostu do niektórych rzeczy w życiu trzeba dorosnąć, być może tą rzeczą są dla Ciebie jego książki.

Gray 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-08-29, 10:30   

Coco Chanel napisał/a:
Może jak będziesz starsza inaczej zrozumiesz jego książki, które nie są wcale PSEUDOutworami.

Dla Ciebie nie są, dla mnie są, i na tym polega różnica zdań, której nie potrafisz zrozumieć.
Tak swoją drogą, w internecie aż roi się od niepochlebnych recenzji Coelho, i to wcale nie nastolatków.
Coelho to po prostu banał ubrany w ładne słówka, jak to ktoś kiedyś powiedział. Każdy piętnastolatek dobry ze swojego języka ojczystego potrafiłby coś takiego napisać, mając przy okazji niezły ubaw. Jego książki można spokojnie porównać do 'dzieł' Meyer czy Dana Browna, które też za ambitne nie są.

Q 
Wymiatacz

Wysłany: 2009-08-29, 11:23   

Coco Chanel napisał/a:
Może jak będziesz starsza inaczej zrozumiesz jego książki, które nie są wcale PSEUDOutworami. Nie podobają Ci się, więc ok.

Jestem od ciebie starszy, a mimo to, uważam, że książki autorstwa Coelho nie niosą za sobą większych wartości. Czy to znaczy, że jestem niedojrzały? Można widzieć, na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski?

Taurie 
Mega wymiatacz
Włóczęga

Imię: Sylwia

Wysłany: 2009-08-29, 12:29   

Grocholi wszystkie książki, ale to wszystkie...

"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King

Coco Chanel 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-08-29, 15:46   

Yasminne napisał/a:
Dla Ciebie nie są, dla mnie są, i na tym polega różnica zdań, której nie potrafisz zrozumieć.

Rozumiem co dałam Ci do zrozumienia już w swoim pierwszym poście w tym temacie. Wystarczy przeczytać.

Q napisał/a:
Czy to znaczy, że jestem niedojrzały?

Nie, być może Ty preferujesz inny typ literatury, innego autora. Nie podważam tego i szanuję to, szanuję naszą różnicę zdań.

Gray 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-08-29, 15:50   

Cytat:
Nie, być może Ty preferujesz inny typ literatury, innego autora. Nie podważam tego i szanuję to, szanuję naszą różnicę zdań.

Ale ja już jestem niedojrzała, bo jestem młodsza. Dowcip roku! Zresztą nie trzeba preferować innych książek niż pisze Coelho, żeby go nie lubić.

poem sometimes 
Pogromca postów
Urodzony prowodyr

Wysłany: 2009-08-29, 16:01   

Yasminne napisał/a:
O tym zapomniałam. Pseudointeligentny pseudofilozof, sztuczny twór, który daje ludziom czytającym jego książki poczucie, że skoro czytają coś czego nawet sam autor nie rozumie, to są cholernie inteligentni.

Straszne bzdury piszesz dziewczyno. Po pierwsze na jakiej podstawie twierdzisz, że sztuczny twór? Po drugie żałosne jest sugerowanie, że autor nie rozumie swojej książki. To żenujący widok obserwować, jak niektórzy ślepo przyłączają się do fali krytyki i rzucają takimi kwiatkami :-x

Chcecie sobie popluć na Coelho? W porządku. Ale używajcie do tego mózgu, bo nie są to książki ani bez sensu, ani jakoś niezrozumiałe. Nie ma w nich nic szczególnego dla DOJRZAŁEGO czytelnika, sprawiają wrażenie głębszych niż są, ale, do cholery, wolę żeby nastolatki jarały się Coelho niż jakimiś bzdurami o wampirach, bo przynajmniej jakieś tam prawdy moralne, choćby nie wiem jak płytkie, są.

Coco Chanel 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-08-29, 16:11   

Yasminne napisał/a:
Ale ja już jestem niedojrzała, bo jestem młodsza. Dowcip roku! Zresztą nie trzeba preferować innych książek niż pisze Coelho, żeby go nie lubić.

Tego nie napisałam do Ciebie. Nie lubisz i fajnie, Twoj zakichany interes.

jak dla mnie: koniec dyskusji.

Gray 
Hiper wymiatacz

Wysłany: 2009-08-29, 17:18   

poem sometimes napisał/a:
Chcecie sobie popluć na Coelho? W porządku. Ale używajcie do tego mózgu, bo nie są to książki ani bez sensu, ani jakoś niezrozumiałe. Nie ma w nich nic szczególnego dla DOJRZAŁEGO czytelnika, sprawiają wrażenie głębszych niż są, ale, do cholery, wolę żeby nastolatki jarały się Coelho niż jakimiś bzdurami o wampirach, bo przynajmniej jakieś tam prawdy moralne, choćby nie wiem jak płytkie, są.

Ale co autor miał na myśli, bo się pogubiłam? kto tu nie używa mózgu? Kto tu jara się bzdurami o wampirach? (wydaje mi się, że mówisz o Meyer, w takim razie wiedz, że MOIM ZDANIEM[więc teraz trzeba to cały czas powtarzać, żeby przypadkiem kogoś nie obrazić? -.-] jej książki są równie ambitne co wypociny pana Coelho). Amen.

poem sometimes 
Pogromca postów
Urodzony prowodyr

Wysłany: 2009-08-29, 18:10   

Yasminne napisał/a:
Ale co autor miał na myśli, bo się pogubiłam?

Jeśli się pogubiłaś, to przeczytaj posta jeszcze raz :]

Wytknąłem Ci bezmyślną krytykę Coelho, a Ty odpowiadasz niezrozumieniem posta. Więc odpisz dopiero, jak zrozumiesz.

Z tymi wampirami to też nie jest trudne, bez przesady, wszystko napisane prostym językiem :-o

slow 
Moderator

Wysłany: 2009-08-29, 19:06   

Yasminne napisał/a:
jej książki są równie ambitne co wypociny pana Coelho

I jak dla mnie w tym oto zdaniu znajduje się potwierdzenie dla słów Poema.
Dziewczyno zastanów się chwilę.Jak można porównywać debiutującą pisarkę piszącą powieści dla nastolatek do takiego pisarza jakim jest Coelho ?
Byleby przeciwko co nie ? ;) Ostatnio moda ,aby "lać" na Meyer , no i pewnie gdzieś dziecko usłyszało ,że twórczość Coelho jest nie wiele warta i głosi to na forum przy tym ośmieszając się. Moda modą,ale czy naprawdę nie widzisz nic złego w porównaniu Coelha tówrcy takich klasyków jak "Pielgrzym",czy "Alchemik" ,za które zdaniem wielu osób autor powinien dostać nagrodę Nobla , do przeciętnej pisarki ?

Broń boże nie jestem jego fanką.Swego czasu interesowałam się nim i przeczytałam większość jego pozycji , teraz nie przejawiają dla mnie większej wartości (chociaż do Alchemika nadal chętnie powracam ). Zaczęłam je czytać w czasach wczesno gimnazjalnych z czasem zachwyt osłabł,lecz dzięki temu sięgałam po książki innych autorów.

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Odpowiedz do tematu