Są gusta i guściki ale porównując Meyer i Coelho to chyba lekka przesada... Co? Znam kilka jego książek i naprawdę wydaje mi się wartościowym pisarzem.
_________________ ''Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.'' - J. R. R. Tolkien
"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King
dlaczego BEZMYŚLNĄ? o.O Przeczytałam kilka jego książek, więc nie sądzę, żeby krytyka była bezmyślna.
Dlatego bezmyślną, że twierdzisz, że Coelho nie rozumie własnych książek (do czego nie masz najmniejszych podstaw), oraz że jest sztucznym tworem, czego już kompletnie nie kumam, bo mnie on wygląda właśnie na takiego sympatycznego starszego pana, który podchodzi do pisarstwa bardzo naturalnie i spisuje swoje przemyślenia. Nie są one może niesamowicie głębokie, ale znajdują swoich odbiorcach w nastolatkach i uważam, że jako pisarz dla młodzieży jest twórcą wartościowym, który przynajmniej próbuje swoim czytelnikom coś przekazać. Tyle.
_________________ "Zadałem też pytanie eM'owi czy szuka zwady, odpowiedzi nie dostałem więc doszukałem się jej sam."
Nie, no nie wierzę. Jedna z moich ulubionych, zresztą jak wszystko co Prusa.
Ale mianem "głupich" zawsze oznacza się książki, których się nie rozumie.
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Tak, zdecydowanie kiczowaty jest "Zmierzch" i inne te (niestety z przykrością, że wszystkie przeczytałam - ale tylko dlatego żeby sprawdzić dlatego wszystkim to się tak podoba - nadal nie wiem).
Harleqiny - bezzprzecznie.
(niestety z przykrością, że wszystkie przeczytałam - ale tylko dlatego żeby sprawdzić dlatego wszystkim to się tak podoba - nadal nie wiem).
sorry,ale z deka głupie. . .
a co do samej ksiażki to lubie cala sage "Zmierzchu",oczywiście nie mówie tu o uwielbieniu tudzież miłości do Edwarda. Jak dla mnie to kopalnia dobrych cytatów.
część książek pana Kinga :D sama go uwielbiam, choć przyznam, że niektóre są faktycznie kiczowate ^.^ ale jak się tyle książek napisało...
poza tym wszystkie te pamiętniki księżniczki i innych nastolatek, drażni mnie too już szczerze mówiąc, nawet okładki są kiczowate.
większość książek o wampirach, choć zdarzają się chlubne wyjątki :)
harlequiny? ja bym tego już nawet książkami nie nazwała haha
no chyba tyle z doświadczenia. raczej staram się wybierać te lepsze książki
_________________ "You may say im a dreamer... But im not the only one..."
Naturalnie, wszystkie harlekiny można zaliczyć do kiczu, do tej listy dopisałabym jeszcze Harrego Pottera, Pamiętnik księżniczki i inne nic nie znaczące powiastki dla nastolatków. Oczywiście natrafiłam kilkakrotnie na bezdennie głupie książki, ale są raczej niepopularne, więc wymienianie ich tutaj jest bezcelowe.
_________________ Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów. - Woody Allen
Jestem wystarczająco dumna z tego, co jednak wiem, aby przyznać z całą skromnością, iż nie wiem wszystkiego
przeczytałam wszystkie części pare lat temu i uważam, że to świetne książki. mogą nie spodobać się starszym czytelnikom ale moim zdaniem są adresowane właśnie do dzieci/młodzieży i ogólnie nie mam nic przeciw.
kicz? zdecydowanie wspominane już często pamiętniki nastolatek czy inne durne poradniki na temat 'co zrobić żeby ON stracił dla Ciebie głowę' itp.
do Harrego nic nie mam, jako 6-cio letnie dziecko zaczęłam to czytać i naprawdę uwielbiałam tą książkę. dziś pewnie nie spodobałaby mi się aż tak, wiadomo, ale uważam, że to bardzo fajna lektura dla młodych czytelników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum