Kobieta a jej rola w życiu. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy (?)  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Na poważnie » Kobieta a jej rola w życiu.

Kobieta a jej rola w życiu.
Autor Wiadomość

margola 
Pogromca postów

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2010-01-18, 11:04   

Visage, Oczywiście, że tak. Musze jakoś zarabiać.

O błoga nieświadomości!
www.itpitd.fbl.pl
Dobranoc Dobranoc Dobranoc

vvdx 
Mega wymiatacz
smoker

Imię: Piotrek

Wysłany: 2010-01-18, 11:54   Re: Kobieta a jej rola w życiu.

Mizantrop napisał/a:
No właśnie, jak wiadomo rola kobiet zmieniała się, ewoluowała z pokolenia na pokolenie zmieniając pozycje kobiet, ich role w życiu rodzinnym jak i zawodowym. Zmieniały się pragnienia, model kobiety oraz potrzeby.

Rola kobiety zmienila sie dość niedawno, a konkretniej po reformie i zmianie ustroju. Dawniej kobieta miala rodzic i wychowywac dzieci zajmujac sie przy tym domem, a maż mial utrzymywac rodzine. Kobety maja teraz takie same prawa jak mężczyźni i rowniez wysokie ambicje. Nie chca juz szybko rodzic dzieci bo chca "robic kariere" i na maciezynstwo decyduja sie najczesciej po 30.

Wogole tez wszystkie ruchy na rzecz rownouprawnienia wydaja mi sie troszeczke glupie.
Prostym przykladem zaniechania rownouprawnienia przrez kobiete moze byc sytuacja wniesienia szafy na x pietro ;)

Lena 
Pogromca postów
burżuazja:]

Imię: grrr

Wysłany: 2010-01-18, 12:35   

vvdx napisał/a:
Wogole tez wszystkie ruchy na rzecz rownouprawnienia wydaja mi sie troszeczke glupie.
ach to nie jest glupie, rownouprawnienie jest wazne, jednak moim zdaniem najwazniejsze jest porozumienie z partnerem i umiejetnosc ustalenia kto jakie ma obowiazki, bo tak naprawde i facet i kobieta moze siedziec w domu, jak i pracowac. Ze wszystkim mozna sie dogadac, zawsze jest jakis kompromis.

szukam mężczyzny, który da mi dziecko.

vvdx 
Mega wymiatacz
smoker

Wysłany: 2010-01-18, 13:18   

Lena napisał/a:
ach to nie jest glupie, rownouprawnienie jest wazne

wogole rownouprawnienie to jest wymyslony przez kogos twor. wg mnie rownouprawnienie bylo zawsze i wszedzie z lekkim podzialem rol. Facet pracuje - utrzymuje rodzine, kobieta opiekuje sie dziecmi i domem. Zobacz kobiety domagaja sie rownych praw, a pokaz gdzie one ich nie maja? Wiadomo nie wezmiesz baby do tego zeby wymieniala elektryke itp. ale za to faceta juz do garow zapedziec mozna ? ot cale rownouprawnienie widziane przez kobiety.

Lena 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-01-18, 13:33   

vvdx napisał/a:
wg mnie rownouprawnienie bylo zawsze
a co powiesz o tym, że kobiety nie mogly uczyc sie na uniwersytetach, tylko mezczyzni?
vvdx napisał/a:
i wszedzie
w krajach muzułmanskich tez? dlaczego w zadnej kulturze kobieta nie moze miec wielu mezow, a facet wiele zon tak?
vvdx napisał/a:
Zobacz kobiety domagaja sie rownych praw, a pokaz gdzie one ich nie maja?
na papierze owszem maja, ale w zyciu jest jzu inaczej. powiedz mi ile kobiet jest w rzadzie a ile mezczyzn? w calym sejmie zreszta,
vvdx napisał/a:
Wiadomo nie wezmiesz baby do tego zeby wymieniala elektryke itp. ale za to faceta juz do garow zapedziec mozna ?
faceci do garow ida sami. w wiekszosci restauracji szefami kuchni sa faceci wlasnie. moj brat lubi gotowac, nikt go do tego nei zmusza. Kobiety pracujace na budowie znam.

a po za tym znam kilka kobiet ktore nie dostaly jakiejs posady w firmach tylko dlatego ze sa kobietami. Tak sie przyjelo, że do waznych stanowisk panowie, feministki wlasnie z tym probuja walczyc.

Coco Chanel 
Hiper wymiatacz
praktykuję hookup

Imię: Coco

Wysłany: 2010-01-18, 13:35   

Lena napisał/a:
vvdx napisał/a:
wg mnie rownouprawnienie bylo zawsze
a co powiesz o tym, że kobiety nie mogly uczyc sie na uniwersytetach, tylko mezczyzni?

i o tym, że nie mogły głosować, a w starożytności nie były pełnoprawnymi obywatelami polis.
Równouprawnienia w pełni tego słowa znaczeniu nie ma.

aktualnie - szczęśliwa posiadaczka 22 torebek.

Słuchawki zawsze będą splątane, herbata za gorąca, a facet nie ten.

vvdx 
Mega wymiatacz
smoker

Wysłany: 2010-01-18, 13:49   

Lena fajnie sie z Toba dyskutuje :) troszeczke to sprowokowalem sprowokowalem, ale juz sprostuje kilka rzeczy.

Lena napisał/a:

tak bylo kiedys nie teraz, a ruch na rzecz rownouprawnienia nabral na sile jakis czas temu.

Lena napisał/a:
w krajach muzułmanskich tez? dlaczego w zadnej kulturze kobieta nie moze miec wielu mezow, a facet wiele zon tak?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliandria zapraszam do lektury. Zyjemy w Polsce przypominam.

Lena napisał/a:
na papierze owszem maja, ale w zyciu jest jzu inaczej. powiedz mi ile kobiet jest w rzadzie a ile mezczyzn? w calym sejmie zreszta,

powiedz mi ze to jest wina (nie)rownouprawnienia. W Polsce jest cos takiego jak wybory, a wldze wybieraja wyborcy, stosunek wyborcow wg plci wyglada z tego co pamietam 52 kobiety i 48 mężczyźni. Wiec glosujcie na swoje panie :D ew, faceci lepiej sie do tego nadaja

Lena napisał/a:
faceci do garow ida sami. w wiekszosci restauracji szefami kuchni sa faceci wlasnie. moj brat lubi gotowac, nikt go do tego nei zmusza. Kobiety pracujace na budowie znam.

no to o co chodzi ? macie co chcecie i to nie od dzis :)

Coco Chanel napisał/a:
i o tym, że nie mogły głosować, a w starożytności nie były pełnoprawnymi obywatelami polis.

nie mowmy o tak odleglych czasach i o starozytnosci bo nas to nie dotyczy. kiedys to kiedys dzis to dzis

Lena 
Pogromca postów

Wysłany: 2010-01-18, 13:59   

vvdx napisał/a:
nie mowmy o tak odleglych czasach i o starozytnosci bo nas to nie dotyczy. kiedys to kiedys dzis to dzis
tak, ale sam zaczales
vvdx napisał/a:
wg mnie rownouprawnienie bylo zawsze i wszedzie
Twoje słowa.
vvdx napisał/a:
powiedz mi ze to jest wina (nie)rownouprawnienia. W Polsce jest cos takiego jak wybory, a wldze wybieraja wyborcy, stosunek wyborcow wg plci wyglada z tego co pamietam 52 kobiety i 48 mężczyźni. Wiec glosujcie na swoje panie :D ew, faceci lepiej sie do tego nadaja
tak, tylko zauwazmy, że kobiety się tam tak nie pchaja, tak naprawde jest niewiele kobiet startujacych w wyborach, a te co są, są na odległych miejscach na listach wyborczych. pierwsze miejsce zawsze maja faceci.

Alexis 
Mega wymiatacz
Bihih.

Imię: Stefania.
Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2010-01-18, 14:22   

merlin m. napisał/a:
Co wyście się tak tych ziemniaków uczepili? :-D One tuczą.

Ale są standardowym dodatkiem do drugiego dania.

vvdx 
Mega wymiatacz
smoker

Wysłany: 2010-01-18, 15:09   

Lena napisał/a:
vvdx napisał/a:
tak, ale sam zaczales

odwolalem sie do czasow dosc niedalekich kiedy kobiety zaczely sie "ubiegac o swoje prawa", ktore i tak wczesniej mialy ;) a jesli chodzi Ci o odleglejsze czasy to TERAZ BEZ URAZY DROGIE PANIE :!: W sredniowieczu zakladano kobietom chomąto na szyje i wio na pole i jakos wtedy nikt nie walczyl o swoje prawa.

Lena napisał/a:
vvdx napisał/a:
wg mnie rownouprawnienie bylo zawsze i wszedzie
Twoje słowa.

no bo bylo jest i bedzie. poprostu kobiety darza do "poziomu", ktory mężczyźni osiagneli juz dawno ponizej przyklad:

Lena napisał/a:
tak, tylko zauwazmy, że kobiety się tam tak nie pchaja, tak naprawde jest niewiele kobiet startujacych w wyborach, a te co są, są na odległych miejscach na listach wyborczych. pierwsze miejsce zawsze maja faceci.

jesli sa na dalszych pozycjach to musi z czegos wynikac, moze dlatego ze kobiety nie nadaja sie na rzadzenie panstwem lub robia to nieumiejetnie? nie wiem ale z czegos to musi wynikac ze faceci sa na pierwszych listach.

Pileczka po Twojej stronie :)

Visage 
Mega wymiatacz

Wysłany: 2010-01-18, 16:37   

Cytat:
powiedz mi ile kobiet jest w rzadzie a ile mezczyzn? w calym sejmie zreszta,
To świadczy o tym, że albo się tam nie pchają, albo nie nadają (albo jedno i drugie).
Cytat:
a po za tym znam kilka kobiet ktore nie dostaly jakiejs posady w firmach tylko dlatego ze sa kobietami.
O takich, które nie dostały posady, bo szefową była kobieta pewnie też słyszałaś...
Cytat:
nie wiem ale z czegos to musi wynikac ze faceci sa na pierwszych listach.
Ja! Ja! Pewnie z tego, że są facetami, a to jest objawem nierównouprawnienia xD
We need no stupid fucking conscience
Go get fucked if you are not one of the bestial ones

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-01-18, 17:11   

Coco Chanel napisał/a:

Żeby było równouprawnienie , kobiety i mężczyźni muszą być na równi. A nie są i nigdy nie będą, ponieważ różni ich zbyt wiele cech.

Coco Chanel 
Hiper wymiatacz
praktykuję hookup

Wysłany: 2010-01-18, 18:03   

ojzu napisał/a:
Żeby było równouprawnienie , kobiety i mężczyźni muszą być na równi. A nie są i nigdy nie będą, ponieważ różni ich zbyt wiele cech.

sugerujesz, że któraś płeć zawsze będzie gorsza?

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2010-01-18, 19:12   

Coco Chanel napisał/a:
ojzu napisał/a:

Nie gorsza czy lepsza. Są różnice , które muszą mieć swoje odzwierciedlenie w prawie. Np. dopuszczalny "udźwig" mężczyzn i kobiet.

Coco Chanel 
Hiper wymiatacz
praktykuję hookup

Wysłany: 2010-01-18, 19:26   

ojzu napisał/a:
Coco Chanel napisał/a:
ojzu napisał/a:

Nie gorsza czy lepsza. Są różnice , które muszą mieć swoje odzwierciedlenie w prawie. Np. dopuszczalny "udźwig" mężczyzn i kobiet.

Skoro mężczyźni dźwigają szafę na x piętro to kobiety w zamian za to powinny sprzątać w tej szafie jego brudne skarpetki?

Odpowiedz do tematu