Kontrola snów. Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne
forum młodzieżowe, forum mlodziezowe
forum młodzieżowe
forum dyskusyjne

Czat forumowy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Forum Młodzieżowe, Forum Dyskusyjne » Młodzież » Niesamowite » Kontrola snów.

Kontrola snów.
Autor Wiadomość

frygnij 
User
meeeeen

Wysłany: 2009-12-01, 16:24   

pryzmat napisał/a:
LD? Zawsze rano czuje się taki niewypoczęty, ale rzecz niesamowita :-D

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomy_sen

MaliaDhey 
Hiper wymiatacz
Rozlatany lasołaz

Imię: Ja

Wysłany: 2009-12-06, 03:13   

Ja się właśnie w to bawię ;) To nie jest takie trudne.
Najpierw trzeba sobie wypracowac sposób, żeby się połapac podczas snu, zę się śni.
Ja np. mam sposób ze sparwdzaniem godziny. Za każdym razem jak zerakm na zegarek, to robie sobie ten test rzeczywistosci. To wyglada tak :
Patrze sobie na komorke i np jest godzina 15. 08. Odwracam glowe i patrze ejszcze raz - no i dalej jest 15.08. To jest dowod na to, ze nei spie. I robie to np co 10 minut i wyrabia sie nawyk. I jak snie, to ten nawyk tez pozostaje i wtedy sniac, tez wyciagam telefon, tylko wtedy jest inaczej.
Patrze : jest godzina 15.08. Odwracam glowe i znowu patrze : jest godzina np 21.09. I wtedy sie lapie, ze snie ;) Mozna tez spojrzec sobie na rece - podczas snu są zdeformowane. Albo mzona zatkac sobie nos - jak sie nadal oddycha, to znak, ze to sen. Tylko, ze jak sie tego nie trnuje, to te LD są starsznie mizerne i sie potem ich nie pamieta. Zeby zapamietac sen trzeba zrobic cos takiego:
Kladziesz sie w lozeczku, relaksujesz sie i powtarzasz w kolko 'chce zapamietac swoj sen' . Moze to brzmi dziwnei, ale to dziala ;) Moze nie koneicznie za pierwszym razem, ale ja po 3 dniach jzu wszytsko pamietalam. I to jest wtedy tak, ze po kazydm snie, sie budzisz. Srednio podczas jednej nocy ma sie 3-4 sny. I waznym elementem jest zalozenie sennika. Jak sie budzisz, to niestety musisz wstac i zapisac swoj sen od razu, bo potem zpaomnisz. Najlepiej robic to jednym dlugopisem, bo jak sie potem dotknie tego dlugopisu, to czasami sen sie sam przypomina, jakeis szczegoly itd.
To jest super :)

Cukierek 
Wymiatacz
Jestem chłopakiem !

Wysłany: 2009-12-06, 12:52   

Aż nie che sie wierzyć że takie coś istnieje .Fajnie by było tak potrafić :mrgreen:

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2009-12-06, 17:32   

A spróbujcie tylko nieumiejetnie bawić się czakrami - spotka was przykra niespodzianka :-P

slow 
Moderator

Wysłany: 2009-12-06, 19:08   

No niby zabawa fajna..ale ja jednak wolę zwykły niemyślący sen , w którym mogę się wyspać..

Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Taurie 
Mega wymiatacz
Włóczęga

Imię: Sylwia

Wysłany: 2009-12-07, 14:57   

Uwielbiam tak śnić ;) Jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu, można śnic o czym się chce, fakt czasem rano nie czuje się mocno wypoczęta ale ogólnie jest super.

"Człowiek w czerni uciekał przez pustynię, a rewolwerowiec podążał w ślad za nim" - S. King

Ada94 
Wymiatacz
maniak muzyki

Imię: Adrianna

Wysłany: 2009-12-07, 21:35   

Ja nie chce i nie chciałabym wymuszonego snu, wolę jak mnie zaskoczy coś nowego, nieznanego. Jednak zwykle i tak ich nie pamiętam, za twardo śpię...

ojzu 
Pogromca postów
.|.

Imię: Lesław

Wysłany: 2009-12-07, 21:43   

Kontrolowany to taki pół-sen więc łatwo zapamiętać.

cytat 
Wymiatacz
Zirael

Imię: Zuzanna

Wysłany: 2009-12-08, 14:38   

chciałabym mieć kiedyś świadomy sen, ale co do tego że nie można się wyspać nie zgadzam się. z tego co pamiętam, po tych 2-3 razach kiedy miałam LD jakoś nic takiego nie zauważyłam, nawet spałam lepiej niż zwykle.
By Luthien mogła wśród nich się pojawić (...)"

J.R.R. Tolkien

Wilku 
Stały User
Dr.Wilk ;)

Imię: Paweł

Wysłany: 2009-12-09, 18:01   

Hmm.. z jednej strony podczas tego snu mozg.. tak jakby nie spi bo jestes caly czas swiadoma.. wiec chyba nie odpoczywa tak jak powinien :niepewny: ale z drugiej strony piszesz ze wyspalas sie a nawet lepiej niz zwykle wiec :-) a kto tam wie :-D

pryzmat 
Pogromca postów

Wysłany: 2009-12-09, 18:18   

Taki sen ma jedną wadę bo w śnie niekontrolowanym nie masz wpływu na to co się stanie i dlatego jest ciekawszy..

Człowiek e, to wyścig szczurów,
do szklanych domów, z szarych murów,
jak twój guru to PeeLeN, ty przegrasz wyścig ten..

Patrycja94 
Hiper wymiatacz
Zła dziewczyna

Imię: Patrycja

Wysłany: 2009-12-10, 19:34   

Kontrola snów?
W moim przypadku to trochę osobliwa modyfikacja.
Mianowicie:
Nie umiem kontrolować snów, ale mam taką cechę, że np. kiedy uderzę ręką w ścianę to od razu w śnie pojawia mi się obraz, który pokazuje, że coś się z tą ręka stało i dlatego mnie boli. To jest trudne do wytłumaczenia, ale mam nadzieje, że większość zrozumiała o co chodzi
;)

frygnij 
User
meeeeen

Wysłany: 2009-12-11, 07:53   

Ada94 napisał/a:
Ja nie chce i nie chciałabym wymuszonego snu, wolę jak mnie zaskoczy coś nowego, nieznanego. Jednak zwykle i tak ich nie pamiętam, za twardo śpię...

ale to nie jest tak, że ustawiasz wszystko jakbyś tworzył np. gre..., chodzi o to, że ci się śni coś i ty możesz podejmować dacyzje tylko związane z swoją osobą, a nie sterować otoczeniem, np. śni ci się, że jedziesz autem i wpadasz w poślizg i zaraz wpadniesz na drugie auto i to polega na tym, że nie sprawisz, żeby tamto auto znikło tylko bedziesz mógł skręcać swoim.

Wilku 
Stały User
Dr.Wilk ;)

Imię: Paweł

Wysłany: 2009-12-11, 09:42   

frygnij.. tu się z Tobą nie zgodzę ponieważ to jest sen świadomy i masz wpływ na wszystko. i na Twoim przykladzie gdy np. wpadasz w poślizg i masz przed sobą drzewo to możesz sobie nagle wyobrazić hmm.. łąkę xd ii po poślizgu ;) wszystko się dzieje według Twojej woli. ;) Chyba że źle Cie zrozumialem :wstyd:
To odsłonięcie swoich słabości*
I tak właśnie Cię kocham...

frygnij 
User
meeeeen

Wysłany: 2009-12-11, 11:16   

Świadomy nie oznacza wszechmogący... Czasami pojawia sie taki element w snie na ktory nie masz wplywu, tak jak juz pisalem we wczesniejszym poscie, gdy skacze z dachu odczuwam jakbym spadal i nagle nie zaczne latac i w momecie kontaktu z ziemia budze sie (:

każdy ma inny mózg to polega na tym samym ale każdy inaczej to przeżywa.

Odpowiedz do tematu