Czy umiecie kontrolować sny, sprawić żeby śniło się wam to co chcecie, mieć wpływ na to co się w nich dzieje?
I czy w ogóle waszym zdaniem jest to możliwe?
_________________ ...znajdujesz to, czego szukasz, umyka ci to, co zaniedbujesz.
Wysłany: 2008-05-31, 13:28
Nie wiem jak to jest ale czasem zdarza mi się , że myślę o czymś lub o kimś wieczorem , tylko tak intensywniej no i wtedy pojawia się w moim śnie ..ale kontrola snów to raczej nie istnieje. Jak byłam mała to co noc śniły mi się napady , porywacze i złodzieje xD ..budziłam się w środku nocy i myślałam o czyms przyjemnym ..oczywiście zasypiając ponownie nie udało mi się tym myśleniem wywołać lepszego efektu ..kontrola snów to chyba tylko u cyganek
Być może można to kontrolować, lecz mi niestety w nocy przypominają się sytuacje z minionego dnia. Jednakże, zaobserwowałam dziwną rzecz (tylko się nie śmiejcie). Czasami śni mi się jakaś sytuacja, np. rozmowa czy wydarzenie. Następnie żyję sobie normalnie przez jakiś czas i coś się zdarzy. Potem kojarzę, że to już mniej więcej znam. Rozpoznaję sen, który kiedyś miałam. Macie coś takiego?
_________________ Zamykam oczy i wkraczam w mój świat... W świat marzeń.
Imię: Mateusz
Wysłany: 2008-06-01, 12:56
Sny można w pewnej mierze kontrolować i bez treningu LD, ale to na zasadzie "zdarza się". Czasami, zwykle nad ranem, gdy sen nie jest głęboki i właściwie to nigdy do końca nie wiem, czy to jeszcze mi się śni, czy to już marzenia na jawie, jestem w stanie kierować (w ograniczonym stopniu) tym co się dzieje w moim (?) śnie.
Ot takie moje spostrzeżenia :)
Ja też. A co do kontrolowania snu, to jakoś nie bawię się w to Co się przyśni, to się przyśni.
_________________ “Nadam sobie prawo do palenia papierosów i używania wulgaryzmów, pewności siebie ponad normę i nie noszenia stanika. Będę się chwalić swoimi majtkami i zdzierać obcasy na nierównych chodnikach."
Imię: Kasia
Wysłany: 2008-06-01, 20:19
hmm czasem tak jest, że jak o czymś bardzo intensywnie wieczorem myślę to potem mi się to śni. Podobno sny są odzwierciedleniem ważnych dla nas przeżyć, czasem pragnień. są jakieś sposoby na kontrole snów, ale to już podchodzi pod niezbyt czystą magię i lepiej dla własnej psychiki się w to nie bawić ;P Miałam kilka razy sen w którym zdawałam sobie sprawę że śnie, i z własnej woli się budziłam - taki sen miałam chyba 3 razy w życiu :D owszem ciekawe doświadczenie. żeby nie śniły się głupoty wystarczy nie jeść nic kilka godzin przed zaśnięciem, żeby organizm zdążył to strawić. Podobno sen właściwy trwa chyba od 1 do 4 godziny :D i wtedy nam się coś tam śni, a potem o tym zapominamy. Każda sekunda snu jest w rzeczywistości bardzo długa, nawet kilku minutowa ;D dlatego w ciągu całej nocy może nam się śnić bardzo krótki sen. przez obudzeniem powinniśmy zapomnieć o śnie, ale nie zawsze się to zdarza ;D dlatego mówi się ze najzdrowsze sny są wtedy "kiedy się nic nie śniło" ( czty. kiedy nie pamiętamy snu) no to chyba tyle co wiem na ten temat ;D :roll:
_________________ 'Nieznajomość zła nie jest cnotą, lecz głupotą; zachwycanie się nią to jakby nagradzanie za uczciwość człowieka, który nie ukradł ci zegarka, bo nie wiedział, że go masz'
a ja kiedyś słyszałam, ze podobno śni nam się coś przez 5 minut, potem pół godziny przerwy(w obrazie), kolejne 5 minut, pół godziny i tak dalej aż się nie obudzimy. Potem te obrazy składają się w jedną całość i wychodzi jakaś tam historyjka. Czasami właśnie mamy też wrażenie, ze jakieś wydarzenia się pomieszały, bo właśnie przez te któreś 5 minut mózg przetwarzał inną sytuację - myśli. Mam nadzieję, ze zrozumieliście, o co mi chodzi.
_________________ Zamykam oczy i wkraczam w mój świat... W świat marzeń.
Ja potrafie:) ,ale tylko sny które nie sa koszmarami... w koszmarach nigdy nie bedzie tak jak chce... ,ale w innych snach jasne:D nawet dzis miałam pewnien sen i w nim zrobiłam to co chciałam zrobic mimo ,że były przeszkody w mojej głowie..
Mi się najczęściej śni....coś powiązane z tym co robiłam za dnia....z różnymi sytuacji=ami i ludźmi no i fikcja oczywiście miesza się z rzeczywistością...Jak np. oglądam jakiś film
Chyba nie da się sprawić żeby coś nam się śniło ale kontrolowanie hhhmmm. może :-?
_________________ (...)
"Wyszedł w samą porę. A jednak on jest za inteligentny, aby być czymś dzisiaj: żeby dziś czegoś dokonać, trzeba być trochę durniem jednak."
'Szewcy' S.I Witkiewicz
Czasami śni mi sie jakas sytuacja i i bardzo chcę zmienić jej bieg, lecz nie moge.
Nie wiem dlaczego. Moim zdaniem kontrola snów nie isnieje.
Czasami (w stanie nietrzeźwości) powtarza mi sie ostatnia impreza, jednakże niezależnie o której pujde spać, budze się o 3 w nocy i bardzo chce mi sie pić, interesuje mnie to dlaczego zawsze staje się to w godzinach ok. 3 w nocy, nie wiem jak to logicznie wytłumaczyć.
_________________ Na ulicy słowo, droższe od pieniędzy[...] Ja nie zbiednieje, lamus dużo więcej straci.
Podnoszę głowe patrze na niebo, by choć przez chwile nie czuć się jak dnia każdego...
[url=http://tnij.com/Niespe_nioneObietnice]HG - Niespełnione Obietnice]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum