Imię: Jakub
Wysłany: 2010-07-31, 19:24
Cenię kraje Skandynawskie, jak ktoś na początku napisał - wysokie zarobki, gościnność, neutralność w różnych wojnach...
Cenię również PN Irlandię - są bardzo gościnni i przemili!
Wielką Brytanię - za ogół, zawsze byli potęgą i są do tej pory!
Japonię - za ludzi, są bogaci (oczywiście nie wszyscy..) i mają twarde zasady, które w tych czasach są dla niektórych nie do pomyślenia - ale trzymają się ich. Piękna kultura, historia..
Nie lubię Niemców!!! Za całokształt nic nie będę pisał, bo wyrwę sobie włosy z głowy:/
Chin - za brak humanitaryzmu..
_________________ Jeśli uwierzymy w boga to zyskamy wieczność, jeśli go nie ma - nie stracimy nic, bo nie ma nic poza światem materialnym; jeśli jednak odrzucimy istnienie Stwórcy, możemy stracić wieczność, a nie zyskać niczego.
Najbardziej ze wszystkich krajów cenię Kanadę. Kanada jako jeden z niewielu krajów świata nie brała udziału w żadnej wojnie.
Tak przeglądałem ten dział i to mnie trochę zdziwiło.
Kanada brała udział w I i II wojnie światowej, w wojnie w Korei (choć faktem jest że była wtedy zależna od Wielkiej Brytanii) I wojna w Zatoce Perskiej i ciągle jej wojska są w Afganistanie.
A co do krajów które cenie :
-Polska
-Hiszpania
-Turcja
-Argentyna
-Kanada
-Indie
-Republika Chińska (Tajwan)
-Japonia
Kraje które nie cenie :
-Niemcy
-Rosja
-USA
Choć to właściwie w związku z historią nie lubię wymienionych krajów bo co do ludzi to nic nie mam ; p
Rok 1966: Student University of Texas w Austin zabija z wieży 44 ludzi.
1970: Antywojenna demonstracja w Kent State University w Ohio. Zomowcy z National Guard zabijają 4 studentów, ranią 9...
1988: Kobieta z trzema pistoletami wchodzi do szkoły podstawowej na przedmieściu Chicago. Zabija jednego ucznia, pięciu rani.
1991: Student otwiera ogień w Uniwersity of Iowa. Pięciu zabitych, dwu rannych.
1995: Strzelec zabija ucznia i nauczyciela szkoły średniej w Lynville.
1996: Student San Diego State University strzałami pozbawia życia trzech profesorów.
1997: Szesnastolatek zabija z pistoletu w szkole w Pearl dwu kolegów, rani siedmiu. Przedtem zabił matkę.
1997: Trzej uczniowie giną, pięciu jest rannych po strzałach 14-letniego kolegi w szkole średniej w Paducah.
1998: Dwaj chłopcy (11 i 13 lat) strzelają w szkole podstawowej w Jonesboro. Zabijają 4 koleżanki i nauczyciela, ranią 10 osób.
1998: Wzorowy uczeń szkoły średniej w Fayetteville otwiera ogień i zabija kolegę, który odbił mu dziewczynę.
1998: Dwóch nastolatków traci życie, 21 odnosi rany, gdy 17-letni uczeń wszczyna strzelaninę w szkole w Springfield.
1999: Dwaj licealiści zabijają z karabinów i pistoletów 13 osób w szkole średniej w Columbine. 23 osoby odnoszą rany.
2000: 13-letni uczeń zabija z pistoletu nauczyciela w szkole w Lake Worth.
2003: 14-latek zabija dyrektora w szkole podstawowej w Pensylwanii.
2004: Strzelec (16 lat) zabija w szkole w Filadelfii ucznia i rani trzech innych.
2005: 16-latek zabija trzech uczniów, nauczyciela i strażnika w liceum w Red Lake. Wcześniej uśmiercił dziadka i jego przyjaciółkę.
2006: Morderca wkracza do szkoły podstawowej w Essex, zabija jednego nauczyciela, rani drugiego. Wcześniej zastrzelił matkę swej byłej sympatii.
2006: Mężczyzna bierze 6 zakładniczek w szkole średniej w Bailey. Gwałci je, jedną zabija.
2006: 15-latek przynosi do szkoły w Cazenovia dwa rewolwery i zabija dyrektora.
2006: Zabójca bierze jako zakładniczki 12 dziewcząt w szkole amiszów w Pensylwanii. Zabija 3, a kilka osób rani.
Najnowszy wpis na tę listę to Politechnika w Blacksburgu; student strzela z dwu pistoletów. 33 trupy. Rekord.
Wyliczamy tylko strzelaniny w szkołach. Gdyby przypomnieć wszystkie wypadki zbiorowych morderstw w miejscach pracy, kościołach, centrach handlowych itd. – lista miałaby dobrych kilka stron. Wiele strzelanin udało się w ostatniej chwili udaremnić.(...)
Nie słyszałem, aby ktokolwiek wpływowy w ciągu ostatnich dwudziestu paru lat zaproponował wszczęcie dyskusji na temat sensowności Drugiej Poprawki, która daje Amerykanom prawo posiadania broni. Na jej straży stoi potężne lobby producentów pistoletów i karabinów, przeznaczające przed każdymi wyborami miliony dolarów na poparcie swoich i tępienie wrogów. Dlatego nawet demokratyczni politycy (Hillary Clinton, Barack Obama i inni), którzy wypowiadali się za ograniczeniem dostępności broni, dziś mielą słowa o smutku, szoku, tragedii, współczuciu...
Organizacja Amerykańskich Posiadaczy Pistoletów otwarcie domaga się... zniesienia zakazu wnoszenia broni na campusy i do budynków szkolnych, bo... ofiary obroniłyby się. „Mówienie obywatelom, że nie mogą wnosić pistoletów do szkół, jest niebezpiecznie nieodpowiedzialne” – przekonują ci z APP.
W USA na milion mieszkańców przypada 41 zabójstw z broni palnej. W Japonii 0,3; w Wielkiej Brytanii tyle samo. W ubiegłym roku w USA zastrzelono 11,2 tys. osób, w Kanadzie – 120, w Anglii – 46. W samym Nowym Jorku było 579
śmiertelnych ofiar.
Problem nie tylko w tym, że pistolet może kupić każdy i prawie wszędzie, legalnie lub nielegalnie. Koreańczyk Hui, który strzelał w Wirginii, był przymusowo leczony w szpitalu psychiatrycznym, a jego profesorowie ostrzegali, że jest niebezpieczny. Prawdopodobnie był schizofrenikiem. Mimo to kupił dwa rewolwery bez żadnych kłopotów. Problemem jest także kult broni i skłonność Amerykanów do przemocy. W innych krajach starcie kończy się bluzgiem, a w najgorszym razie – sierpowym. Amerykanin sięga po pistolet.
Piotr Zawodny
FiM
(autor jest korespontentem, zyje w St.Zj.)
_________________ Zagladnijcie na moja strone, to zobaczycie, jakie sajty sa na tym forum, w podobno wolnym kraju sekowane. Oficjalny powod - reklama!
Kraje które cenię :
-Kraje Skandynawskie, zwłaszcza Finlandia (za poziom życia, piękną faunę i florę)
Kraje, których nie cenię :
-Niemcy i Japonia; za to ich przeszłość i teraźniejszość. Wiele osób mówi, że są życzliwi. Są identyczni jak sprzed 70 lat. Naród, który powinien zostać wytępiony do końca.
-Rosji; ciężko powiedzieć czy cenię czy nie. Z jednej strony tak za silną władzę, z drugiej nie za traktowanie własnych obywateli jak i innych państw.
-Polski; za dwulicowość społeczeństwa, brak możliwości dla ludzi
-Francja i Anglia; za to, że nie pomogli podczas napadu Niemców na Polskę choć obiecali, że pomogą. Ale to patrząc przeszłościowo, teraz są w porządku.
_________________ "Nic nie robisz, nie masz nic i nie zmieniasz niczego" |Eldo|
"Trzeba to gówniane życie popchnąć dalej" |Jotuze|
Nie mogę się pogodzić z tym zaburzeniem wartości, że mamy wymiar władzy zamiast wymiaru sprawiedliwości.
Rotfl. Rozumiem, że mówisz na podstawie własnych doświadczeń? :D
Spotkałem w życiu więcej Niemców niż możesz sobie wyobrazić. Pracowałem na pograniczu w sklepie ala spożywczym. Codziennie przyłaziło z 20 Niemców. Każdy był kutasem prócz paru emerytek, które już nie wiedziały o co chodzi.
Rorschach napisał/a:
Intryguje mnie ta dwulicowość. Bo z brakiem możliwości to takie typowe pie****enie. Możliwości są, tylko trzeba ich sobie poszukać.
Szukanie wszystkiego byleby samemu zyskać. Możliwości są ale w porównaniu do wielu innych państw są bardzo ale to bardzo minimalne. Nie wspomnę ile trzeba w Polsce czekać, by otworzyć własną firmę. Zanim urzędy cokolwiek zrobią to Ty przejdziesz na emeryturę.
_________________ "Nic nie robisz, nie masz nic i nie zmieniasz niczego" |Eldo|
"Trzeba to gówniane życie popchnąć dalej" |Jotuze|
Nie mogę się pogodzić z tym zaburzeniem wartości, że mamy wymiar władzy zamiast wymiaru sprawiedliwości.
Nie chcę uchodzić za rasistę, ale najbardziej nie lubię, a wręcz nienawidzę narodów mieszkających na wschód od Polski (z wyjątkiem Litwy) Nie wiem skąd takie uprzedzenie, tak po prostu ich nie lubię. Za to bardzo cenię sobie Szwajcarię czy Norwegię (za neutralność i mądrą politykę), no i darzę też sympatią Czechów :)
Jeśli hantellica,opowiedział o swoich złowrogim nastawieniu do krajów,to ja napiszę o swoim.Czechy.Tak ich nie znoszę,że aż nie mogę,i też nie wiem skąd się ta wrogość bierze.
Niemcy i Japonia; za to ich przeszłość i teraźniejszość. Wiele osób mówi, że są życzliwi. Są identyczni jak sprzed 70 lat. Naród, który powinien zostać wytępiony do końca.
Ja to bym wytępił do końca ludzi o takich poglądach.
Cytat:
Francja i Anglia; za to, że nie pomogli podczas napadu Niemców na Polskę choć obiecali, że pomogą. Ale to patrząc przeszłościowo, teraz są w porządku.
A Niemcy i Japończycy nie są już?;p
Cytat:
Pracowałem na pograniczu w sklepie ala spożywczym.
Masz ograniczony rozum? Domyśleć się trzeba było, że pracowałem na pograniczu polsko niemieckim co oznacza, że raczej mało tam japońców.
No chyba chłopczyku to nie ja tutaj mam ograniczony rozum.
Cytat:
Nie, bo w Niemczech i w Japonii 90% społeczeństwa to gnojki.
Dlatego siępytam co wiesz o Japończykach że takie stwierdzenia nam serwujesz. Sadziłem że w tym swoim sklepiku jakieś znajomości nawiązałeś. I w ogóle to też bardzo interesujące, że na podstawie styczności w sklepie takie tezy wobec Niemców stawiasz. Widzisz już kto jest ograniczony?
Tak troche glupio mowic o jakimkolwiek narodzie "gnojki". Ktos moze nie lubic Japonczykow i w ogole Azjatow, bo ich poprostu nie rozumie, inna kultura, inna mentalnosc. Ale zeby zaraz "gnojki"...
[ Dodano: 2010-10-23, 10:41 ]
Jeszcze o Stanach Zjednoczonych, jaki to cudny kraj, majacy na sztandarach wolnosc i sprawiedliwosc i humanitaryzm:
W Iraku ginęły tysiące cywilów, władze USA wiedziały o torturach
_________________ Zagladnijcie na moja strone, to zobaczycie, jakie sajty sa na tym forum, w podobno wolnym kraju sekowane. Oficjalny powod - reklama!
Rosja( nie mylić z ZSRR) lubię społeczeństwo oraz silny Rząd,taki powinien być w Polsce...
Hiszpania-
Kuba (za udane odparcie armii amerykańskiej)
Wenezuela
Haiti (kraj,który według mnie najbardziej jest zjednoczony)
Izrael
Kraje,które nie cenię
USA( za wtykanie nosa w nie swoje sprawy,najazd na Irak)
Francja( tchórzostwo)
Anglia(tchórzostwo)
Chiny( za brak praw człowieka,poszanowania najazd na Tybet i nie tylko)
_________________ Miłość potrafi,gdy Amor trafi kilka minusów zamienić w plus
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum