Nie Lecha jest to wina i nie powinno to licować na formę upamiętnienia. Zresztą cóż. Każda tragedia, w której zginąłby prezydent byłaby przez jego pryzmat postrzegana. Tego się nie da uniknąć. Myślę, że my tu jednak powinniśmy na to obiektywnie patrzeć.
Ale nie mów że Jarosław nie gra tym bo to widać gołym okiem.
Cytat:
Antypisowskie reakcje ludzi są oczywiste. Chociaż faktycznie na razie zyskuje PiS, co mnie dziwi. Ja wiem od dawna, ze na SLD nie zagłosuję za to :P . Nie wiem nawet, czy do wyborów pójdę.
Ale nie mów że Jarosław nie gra tym bo to widać gołym okiem.
Owszem. Trochę gra, mógłby inaczej to ubierać w słowa bo tak strzela sobie w stopę.
Uesugi napisał/a:
Episkopat przemówił - krzyż przenieść. Amen.
Będzie biba!!!!!11111oneoneone
_________________ Nie mogę patrzeć na rzeczy z dystansem, np. poprzez kamerę. Nigdy nie przykładam oka do kamery. Do diabła z obiektywem. Chcę być pośrodku rzeczy. Muszę wiedzieć wszystko o każdym, kochać wszystko wokół mnie.
Zrobiono z akcji szopkę. Niestety Jaro w tym pomaga, ale protestuję przeciwko mieszaniu w to całego PiSu, bo nie wszyscy tam mówią o pomniku na miarę Poniatowskiego. Można im to wmawiać, ale to nigdzie nie prowadzi. Raczej po prostu godnym upamiętnieniu należy pomyśleć. Niestety w tej atmosferze nasz naród (cały. I PiS i PO) stracił jakąkolwiek zdolność do wyjścia z tego z twarzą.
W tym momencie PiS to Jarosław Kaczyński, ta partia bez niego zniknęła by w mgnieniu oka.
PiS-owi nie chodzi o wyjście z tego konfliktu, jemu chodzi jedynie o zamieszanie, i co według Ciebie powinno PO zrobić?? jak powinno z tego konfliktu wyjść??
Bo widzisz krytykować jest bardzo prosto, natomiast zaproponować lepsze rozwiązanie niekoniecznie
Krit napisał/a:
Pomniki stawia się ku pamięci dużego kalibru tragedii, czy innych zdarzeń historycznych. Zresztą też zachowajmy miarę. Tablica też jest pomnikiem, postument, obelisk też. Nie tylko pomnik konny, jak to widzą niektórzy pokazując braki w wykształceniu z zakresu historii sztuki. Ja przynajmniej nie chcę nikomu stamtąd stawiać pomnika.
Nie wiem czy wiesz ale słowa maja różne znaczenie w zależności od kontekstu i na ten przykład na forum historycznym zamek to budowla obronna natomiast na krawieckim już nie koniecznie, tutaj jest podobnie z pomnikiem, z kontekstu tematu powinieneś zrozumieć ze pisząc pomnik mam na myśli coś w formie przestrzennej zwłaszcza ze mając na myśli tablice upamiętniającą pisałem słowo tablica.
Krit napisał/a:
A co do podkreślonego fragmentu, to nie masz racji.
To chyba raczej pokazano, jak bardzo tej umiejętności przewidywania się nie posiada. Właśnie Leski o tym napisał.
Cyrk trwa. Wuwuzeli tylko brakuje i tygrysów w klatkach.
To zapytaj tego Leskiego co on by zrobił na miejscu Prezydenta??
Nić i pozwolił trwać tej farsie??
Postawił wielki pomnik Lecha pokazując w ten sposób słabość swoją i państwa które ugina się przed grupom fanatyków??
Zorganizować odsłonięciem tablicy z wielką pompom na które zaproszony Jarosław Kaczyński i tak by nie przyszedł bojkotując je dodatkowo??
Bo jak na razie Leski nie napisał nic co warto by było przeczytać.
_________________ Jedynymi ludźmi na ziemi, którzy nie widzieli Chrystusa i jego nauk jako przekazu pokoju są chrześcijanie.
W sumie mam kompletnie wylane na miejscówkę tego krzyża - niech sobie tam stoi, natomiast kompletnie nie rozumiem ludzi którzy rzucają dosłownie wszystko tylko i wyłącznie po to żeby stanąć pod pałacem i zacząć manifestować coś z czym się sami nie zgadzają. Ostatnio włączyłem telewizor, wkręciłem się w całą sprawę i pojawił się facet po czterdziestce który nie praktykując wołał o krzyż pod pałacem, no ... . Symbole religijne powinny łączyć a nie dzielić.
Ten temat był już chyba wszędzie , szczerze mówiąc ci fanatycy mogli by dać spokój ;f
Po co im tam ten krzyż ? Tam zgineli ?
Czy może raczej po to by tam J.Kaczyński składał kwiaty zamiast na wawelu gdzie jest grób jego brata ; p
Jeśli to nie jest spór polityczny , no to jestem "obrońcą kryża " heh
Ostatnio słyszałem ich konferencje jak mówili że ich to obraża jak nazywają ich ciemnotą , itd..
A za chwile pewna pani zaczyna mówić coś o żydach , masonach itd.
ech czyli oni mogą a ja np. nie ? ; p
Albo jak się wypowiadają że wola społeczeństwa by tu postawić pomnik.
No przepraszam, z sondażu wynika że około 70% jest przeciw więc jak oni mogą mówić w imieniu narodu ? ; o
Ja nie mówie gdyby ten prezydent zrobił coś wielkiego dla Polski.
No pomnik w sumie ok mi nie szkodzi (tzn jeśli nie byłoby tylko o parze prezydenckiej) ale by od razu monument jak słyszałem ? ; o
Nawet jak by tam postawili pomnik ( który stałby się od razu zbiegowiskiem fanatyków pis-u ) to i tak pewnie byłby za mały ;f
Może coś w stylu pomniku Waszyngtona ? A najlepiej wyburzyć pomnik księcia Poniatowskiego i tam postawić ; p
Ciekawe czy skoro biskupa mają gdzieś to może papież ? xd
A nie to co najmniej Jezus musiałby być , choć kto wie.
Ehh, czasem myślę że najlepiej byłoby ich przegonić...
No nic to tyle (ciekawe czy bd uważany za masona albo żyda no i komucha : D )
No ale w sumie to nie krakowskie przedmieście więc raczej nie ; )
Trochę się rozpisałem ; d
No i na koniec pozwole sobie dodać :
Imię: Karolina
Wysłany: 2010-08-14, 08:48
Najlepiej to coś na styl Statuy Wolności tylko ,że na Wiśle
A tak na poważnie.
Harcerze chcieli dobrze, postawili krzyż żeby było można się do czegoś modlić.Szkoda tylko ,że dzieje się to co się dzieje.
Pomnik to już przesada. Gdyby umarł śmiercią naturalną pochowali by go na cmentarzu ,a nie na Wawelu no i nikt by pomników nie stawiał. Zresztą ZA CO stawiać pomnik? Okej. Niech wmurują gdzieś te 96 tabliczek upamiętniające ofiary katastrofy samolotu TU-154. Ale żeby od razu pomnik?
Nie dajmy się zwariować...
A owy krzyż można postawić wszędzie, a najlepiej w Kościele gdzie jest dla krzyży najlepsze miejsce.
Więcej starych babciów i dziadków pod pałac, niech się bija krzyczą i modlą. Policja powinna wpaść, a jak nie to AT odstawić te babole na druga stronę krzyż zabrać i przenieść do katedry na starówce gdzie leżały trumny i starczy. A jak ktoś będzie skakał to pałą go i już.
_________________ [...] samotność nie jest naszym przeznaczeniem, a samych siebie poznajemy tylko wtedy, kiedy możemy się przejrzeć w oczach innych ludzi.
Jak dla mnie to już nawet nie chodzi o krzyż. To bardziej wygląda na pseudo bunt tych, którzy nie mogą się pogodzić z przegraną Kaczyńskiego w wyborach.
_________________ Rozmawiając z wieloma osobami nie mogę się doczekać kiedy się wreszcie zamkną. Jak np zamknij się. Jesteś kretynem. Nie mam nic do powiedzenia, wiesz?
Niech postawią Krzyż w miejscu rozbicia się samolotu. Ofiary tragedii nie zginęły pod Pałacem Prezydenckim. Krzyż postawili harcerze i to Ich wola powinna być spełniona a chcą by go przenieść.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum