Chciałbym poznać Wasza opinie na ten temat. Z racji tego iż dzisiaj w wiadomościach usłyszałem, że władze Warszawy podjęły decyzje o usuwanie krzyży, które znajdują się przy jezdni broniąc się tym, że niby stwarzają zagrożenie dodatkowe, może przeszkadzać w jeździe, co najbardziej tchórzliwe z ich strony, usuwali je nocą, bo w dzień bali się oburzenia ludzi. W ten sposób pozbyli się 76 krzyży.
Co dziwne w ten sposób tylko zachowały się władze Warszawy, żadne miasto w Polsce nie zdecydowało się na taki krok, krok, który uderza w rodziny zabitych na drogach.
Policja również jest przeciwko takiemu działaniu, ponieważ krzyże na drogach uświadamiają, że lepiej ściągnąć nogę z gazu i dojechać do domu, a nie na cmentarz, również to swoisty ostrzegacz, że dany odcinek drogi jest niebezpieczny.
Co sądzicie o tej decyzji władz Warszawy? Czy rzeczywiście krzyże to takie zło na drodze? Przecież to tylko pamiątka, pamiątka po osobie, która straciła życie na drodze.
Hahaha ja jak długo jeżdżę autem to pierwszy raz słyszę aby były nie bezpieczne. Może zlikwidować groby na cmentarzy bo stwarzają problem przy poruszaniu się.
_________________ żeby pójść do łóżka z dziewczyną to wystarczy, że pobzdryngolę coś na gitarze i powiem, że rocka słucham.
http://na-kacu.blogspot.com/
Już nie mają co robić po prostu...Przecież to niemoralne-jak można tak postąpić wobec rodzin tych zmarłych? I to z takiego ''powodu''
_________________ Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania.
Helen Keller Nie chodzi o to, żeby być lepszym od innych - chodzi o to, żeby być lepszym niż wczoraj
Jigoro Kano
Imię: nomen nescio
Wysłany: 2009-12-01, 22:27
To, co zrobili jest żałosne. Nie sprawiają żadnego niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwo sprawiają tylko ludzie, którzy nie potrafią prowadzić. To obraża rodziny zmarłego.
A poza tym jak się ma krzyż przy drodze, który będzie ważył nie więcej jak z 2 kilo do auta, które ma te kilka ton wagi?
_________________ żeby pójść do łóżka z dziewczyną to wystarczy, że pobzdryngolę coś na gitarze i powiem, że rocka słucham.
A poza tym jak się ma krzyż przy drodze, który będzie ważył nie więcej jak z 2 kilo do auta, które ma te kilka ton wagi?
być może w taki sam sposób w jaki ma się 0,5kg kamień rzucony z mostu, podejrzewam że jak byś niefartownie wjechał w taki stalowy krzyż to przybił by cię do fotela aż po jego ramiona, i w tym sensie zagrożenie jest.
Martina napisał/a:
idiotyczna decyzja. krzyże przy drogach być powinny - są swoistym ostrzeżeniem i dają do myślenia lepiej niż znaki.
szczerze w to wątpię, kierowcom wypadek z kompletnie skasowanymi samochodami daje do myślenia na jakiś kilometr potem dalej cisną tyle przed zauważeniem tego wypadku, jestem przekonany ze takie krzyzye w żaden sposób nie poprawiają bezpieczeństwa, zresztą niedługo się przekonamy, krzyże w warszawie znikną to zobaczymy czy wzrosła liczba wypadków czy nie.
madeline134 napisał/a:
Już nie mają co robić po prostu...Przecież to niemoralne-jak można tak postąpić wobec rodzin tych zmarłych? I to z takiego ''powodu''
Jak postąpić?? nikt ich z grobów nie wykopuje anie nie bezcześci, miejsce gdzie stoją krzywe nie są własność tych ludzi więc stoją tam bezprawnie, więc zarządca drug ma pełne prawo je usunąć i nikogo nie powinno obchodzić dlaczego.
_________________ Jedynymi ludźmi na ziemi, którzy nie widzieli Chrystusa i jego nauk jako przekazu pokoju są chrześcijanie.
cretultix, w moim rejonie tam gdzie ja mieszkam nie ma stalowych krzyży przy drodze, są albo znicze albo takie drewniane krzyże. A jak taki krzyż może mnie do fotela wbić? Choćby przód samochodu przerwał to na silniku się zatrzyma
wg.mnie decyzja nie fair w stosunku do rodzin,poza tym obniża się w ten sposób prawdopodobieństwo rozsądniejszej jazdy
_________________ www.sokolnictwo.pl www.koo.free.ngo.pl www.pustulka.pl
"W zarannej topieli drapieżny ptak wzbił się do lotu wysoko, wysoko"
"Będziesz jak ptak który szybując w otchłań ufnie wierzy,że jego czas wiecznie trwa"
za każdym razem, gdy przejeżdżam obok takiego krzyża, myślę sobie "szkoda człowieka" i uważam, że dla rozsądnych kierowców, którzy chcieliby się zabawić jest to dostateczna przestroga. a poza tym, jest to, w pewnym sensie, pamiątka po osobie, która straciła życie właśnie w tym miejscu, na drodze i myślę, że to jest jak wiadomość "uważaj, nie chciałbyś, aby był to krzyż twój, bądź kogoś ci bliskiego". nie wspominając już o rodzinach zmarłych, mojego kolegi tato zginął, pamiętam jak co jakiś czas widziałam go przy tym krzyżu, gdy zapalał znicz... teraz krzyża nie ma, czemu? nie wiem.
_________________ Niestety, rzadko koło zdarzeń obraca siła naszych marzeń.
cretultix, w moim rejonie tam gdzie ja mieszkam nie ma stalowych krzyży przy drodze, są albo znicze albo takie drewniane krzyże. A jak taki krzyż może mnie do fotela wbić? Choćby przód samochodu przerwał to na silniku się zatrzyma
teoretycznie może to zrobić nawet drewniany, takie krzyże nie są mocno przymocowane wiec pewnością położył by się taki na masce a wtedy może zadziałać jak pocisk przebijając szybę i ewentualnego pasażera choć szczerze nie słyszałem o takim przypadku, wie cóż szansa mała, natomiast czytałem gdzieś jak to gość o mało nie spowodował wypadku perz taki krzyż, a mianowicie jechał w nocy a na krzyżu był kask powieszony i się wystraszył że to jakiś człowiek idzie blisko pobocza.
W każdym razie historia o rzekomym zagrożeniu jest mocno naciągana, coś się zdaje tłumaczyli rozpraszaniem uwagi kierowców ale w takim układzie powinni się brać za zdejmowanie bilbordów a nie krzyży
_________________ Jedynymi ludźmi na ziemi, którzy nie widzieli Chrystusa i jego nauk jako przekazu pokoju są chrześcijanie.
cretultix, czy ty zastanawiasz się co piszesz? Widziałeś kiedyś auto? Mały krzyż przy drodze nie jest w stanie przebić szyby bo mu do niej za nisko i za daleko, maska mu w tym przeszkodzi. Ale jak chcesz to tkwij w swoich chorych przekonaniach, że taki krzyż zmasakrować może mnie i moje auto.
Moim zdaniem to poroniony pomysł. Krzyże niebezpieczne są tylko i wyłącznie dla kierowcy, który nie potrafi prowadzić. Dla innych często są ostrzeżeniem i informacją, że dana droga czy dane miejsce na drodze jest niebezpieczne i trzeba jechać ostrożniej.
_________________ nie daj zapomnieć
chleba i wody
zapachu i smaku
nie daj zapomnieć
piękna i prawdy
leżących na progu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum